Ce au făcut politicienii români la Congresul PPE din Malta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii PNL, PMP şi UDMR, dar şi preşedintele Klaus Iohannis au participat la Congresul PPE din Malta. Liberalii şi-au făcut numeroase fotografii cu liderii europeni, în timp ce PMP-iştii au mers pe varianta Dacian Cioloş. De asemenea, în timp ce Iohannis a reafirmat că România se opune unei Europe cu mai multe viteze, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a sublinat că minoritatea maghiară vrea mai multe „drepturi“.

Partidele româneşti din familia popularilor europeni au participat cu delegaţii numeroase la Congresul PPE desfăşurat în Malta. Cea mai numeroasă delegaţie a fost cea a PNL, acest partid fiind şi cel mai bine reprezentat în Parlamentul European. Liberalii s-au întrecut în poze, cu delegaţia lor sau alături de diferiţi lideri europeni, precum Angela Merkel, cancelarul Germaniei, sau Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. Pe de altă parte, la capitolul informare asupra celor întâmplate la Congres, situaţia a fost diferită. Detalii despre ce s-a întâmplat acolo au dat preşedintele interimar, Raluca Turcan, secretarul general interimar, Cristian Buşoi, şi deputata Mara Mareş. În rest, s-a mers pe varianta fotografiilor.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. FOTO Facebook Raluca Turcan

image

Şi PMP a avut o delegaţie formată din şase membri de partid, printre aceştia fiind europarlamentarul Siegried Mureşan şi deputatul Robert Turcescu. Mureşan, eurodeputat care deţine şi poziţia de purtător de cuvânt al PPE, a fost unul dintre cei mai activi reprezentanţi ai popularilor români. Surprinzător, cei şase aleşi ai PMP au făcut o fotografie cu fostul premier Dacian Cioloş. „Ne-am întâlnit la Congresul PPE. Nu e cazul să faceţi speculaţii“, a precizat deputatul Robert Turcescu. De remarcat faptul că liberalii nu s-au întâlnit cu fostul lor partener din campanile, adică Dacian Cioloş.

Delegaţia PMP şi fostul premier Dacian Cioloş. FOTO Facebook Robert Turcescu

image

Marele absent

Din delegaţia PMP a lipsit preşedintele formaţiunii, Traian Băsescu, politician care a preferat să aibă discursuri critice la adresa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi a „slugilor“ de acasă care nu ar fi în stare să apere Constituţia. „Slugilor, dacă nu sunteţi în stare să vă apăraţi la voi acasă Constituţia, cum credeţi că îi veţi apăra pe români în faţa presiunilor Brexit-tului?“, scria Băsescu pe Facebook în prima zi de Congres, în timp ce într-o intervenţie telefonică îl făcea pe Toader „marţafoi“.

Delegaţia UDMR. FOTO Facebook Kelemen Hunor

image

Pe de altă parte, alţi „populari“ din România au ieşit cu un mesaj de nemulţumire faţă de politica internă. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la încheierea Congresului PPE din Malta că Uniunea este ferm hotărâtă „să ducă Transilvania în Europa, să plaseze cauza maghiarilor din Transilvania pe harta Europei“, arătând că dacă ei nu vorbesc despre problemele lor, nimeni nu o va face. Pe scurt, Kelemen a spus că va solicita mai multe „drepturi“ pentru minoritatea maghiară din România.

Iohannis, prezent la Congres

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent la acest Congres al PPE, cu toate că de cele mai multe ori evită asemenea evenimente. De exemplu, anul trecut a evitat să meargă la un mare summit al PPE. Iohannis a ţinut un discurs în a doua zi a lucrărilor, acesta reafirmând că România nu va accepta o Europă cu mai multe viteze. Nu în ultimul rând, preşedintele a făcut o fotografie cu delegaţia PNL de la Congress, fiind încadrat între Turcan şi Buşoi.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite