Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce gândeşte suveranul

86
11 Mar 2014 19:12:13
Florin Iaru

România îşi stoarce creierii să afle ce gândesc Ponta, Antonescu sau Băsescu. Trudă inutilă. Ei nu gândesc, ci acţionează!

Epoca noastră e doldora de teorii ale conspiraţiei. Cum îşi dă realitatea în petic, hop, o conspiraţie. Activităţile secrete şi subversive reunesc, la o repede ochire, sumedenie de ciudaţi: CIA, Mossad, MI-5, KGB, bubuli, masoni, guverne mondiale, intelectuali vopsiţi, terorişti eco, armate nevăzute, mayaşi, extratereştri şi chiar nişte (pseudo)fiinţe, cum ar fi şerpilienii ori gorilienii. Natura umană are oroare de vid. Precum bine spunea Caragiale, „Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-ştiu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idee? fandacsia e gata; ei! şi după aia din fandacsie cade în ipohondrie. Pe urmă, fireşte, şi nimica mişcă.“ La mijloc e neîncrederea funciară a individului în cunoaşterea instituţionalizată. Un soi de mefienţă izvorâtă din convingerea individului că e tras pe sfoară.

Aşa apar şi trăiesc analiştii politici. Ei explică tot, prevăd tot şi desfăşoară adevărate bătălii de la Waterloo, în care rezultatul războiului e întotdeauna altul. Dacă veţi urmări gândirea conspiraţionistă românească, veţi avea întotdeauna de a face cu largi desfăşurări de forţe, cu grupuri compacte de complotişti, cu commando-uri de securişti diabolici. S-ar părea că suntem, iremediabil, înconjuraţi de forţele răului. Agenţi secreţi puşi la murat ani de zile se deconspiră, trecând, netam, nesam, în tabere adverse. Imediat după mişcarea politică de trupe, apar clarvăzătorii: „V-am spus eu că încălzim o viperă la sân, v-am prevenit din 916, toamna! Ştiam eu!“ Cu toate că atâţi oameni inteligenţi şi cu multă carte ştiu tot ce mişcă şi ce lapte am supt de la mama, întotdeauna evenimentele ne iau prin surprindere. Toată lumea bănuieşte pe toată lumea şi, cu toate astea, lumea nu se lasă descifrată. Criza mondială a fost prevăzută. Războaiele au fost imaginate cu belşug de amănunte. Alianţele şi dezastrele îşi au îmblânzitorii printre noi. Dar nu ne învăţăm minte. Repetăm greşelile pe rând, dar ne minunăm în fiecare zi de ce a mai pus la cale marea conspiraţie mondială. Permiteţi-mi să râd. Cum vă spuneam, nu sunt analist politic. Dar, de vreme ce scriu de vreo şapte ani în acest ziar, s-ar părea că nu dau greş de multe ori. Spre deosebire de profesioniştii previziunilor, eu am la dispoziţie un instrument mai simplu şi mai eficient de evaluare: literatura lumii.

De la mânia care-l aprinse pe-Ahil, peleianul, nu s-au schimbat prea multe în psihologia umană, indiferent de epocile parcurse. Oamenii rămân la fel de mânioşi, orgolioşi, proşti, intriganţi şi robi ai bunului plac. Dacă vreţi să ştiţi de ce a pierdut Geoană alegerile, nu scotociţi în conspiraţiile lui Vântu. A fost decizia „prostănacului“. Dacă v-a mirat războiul dintre preşedinte şi PDL, nu deschideţi tomurile de filosofie. E suficient să admiraţi bretonul Elenei din Troia. Dacă vreţi să ştiţi de ce s-a spart USL, nu căutaţi logica înaltă şi îmbârligată a politichiei, ci în presiunile baronilor din ţară. Ca să mă fac şi mai bine înţeles, am să spun că marea nenorocire a secolului trecut, Al Doilea Război Mondial, a pornit din teama Führerului că îmbătrâneşte. Deciziile care ne-au întunecat viaţa au fost rodul bunului plac. La sfârşit, pe câmpul de bătaie, agonizează milioane de soldaţi ai nimănui. Ah, era să uit. În această zi a morţii, „analiştii“ îşi întorc haina pe dos şi pupă acolo unde au scuipat!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

86 Comentarii

gyll
11.03.2014, 20:20:26

Adevăr grăita-i Florine. Dar cine sunt acești ''analiști''care pupă unde-au scuipat?

+6 (10 voturi)
gyll
11.03.2014, 20:25:07

Eu nu analist,nu pupat,nu scuipat însă nu ma pot abține de a spune ca ''șansa''de a-l avea din decembrie 2014 pe plagi-minciună ponta ca si președinte al Romaniei este 102%. Ce zici?Facem un pariu on line?Așa ,simbolic,pe o bere trimisă prin curier rapid.

0 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
11.03.2014, 20:30:50

Comentariu considerat abuziv.

Bănăţanu v.2
11.03.2014, 20:44:45

Uite că am trăit-o şi pe asta: primul comentariu neaprobat!... Bine, reformulez: domnule gyll, există şi "analişti" consecvenţi în "analizele" lor. Atât de consecvenţi încât nu greşesc niciodată şi scuipă întotdeauna acolo unde au pupat...

+7 (7 voturi)
popescu alina
11.03.2014, 20:51:54

De data asta ati incurcat articolele,d-le Iaru: in loc de "Catavencii", ati trimis la "Adevarul" aceste nostime consideratii despre analisti bicisnici: Caragiale amestecat cu" literatura lumii"(teoria conspiratiei-Eco???), zadarnica truda romaneasca de a ghici ce gindesc mai marii zilei(?!?!), bunul plac ne guverneaza- si asta a descoperit-o un simpatic poet , vizibil la tv si in ziarul "Adevarul" de multi ani. Din modestie, recunoasteti ca nu v-ati prea inselat in chestiunea previziunilor; aic I zbirciti!.... v-ati inselat, dar la "Adevarul" merge....

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (86)

Modifică Setările