Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce va face Guvernul dacă CCR declară neconstituţională starea de alertă. Planul lui Orban

75
9 May 2020 17:36:07
Autor: News.ro
Foto Gov.ro
Foto Gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunţat că va emite o Ordonanţă de Urgenţă care să dea Guvernului şi autorităţilor instrumentele necesare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români, precizând că prin legea actuală, în starea de alertă, nu este vorba de încălcarea unor drepturi.

Ludovic Orban a fost întrebat, sâmbătă, la Târgu Mureş, ce va face dacă CCR va declara neconstituţională starea de alertă. 
 
"Vom emite o reglementare de tip ordonanţă de urgenţă care să dea Guvenului şi autorităţilor din România instrumentele necesare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu cred că putem accepta ce face CCR şi aşa-zisul Avocat al Poporului. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, în nicio ţară din Europa nu s-a întâmplat aşa ceva şi anume autorităţile printr-o sesizare şi o decizie a CCR practic să fie lipsite de instrumentele de a putea impune respectarea legilor, a regulilor, mai atât într-o situaţie atât de gravă cum este situaţia provocată de epidemia de noul coronavirus”, a afirmat Orban.
 
De asemenea, întrebat dacă va putea retrage drepturi şi libertăţi din această ordonanţă de urgenţă, premierul a spus: "Prin legea actuală, în starea de alertă se pot lua măsuri pentru apărarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor. Nu e vorba de încălcarea unor drepturi, ci de aplicarea unor măsuri care au ca obiectiv apărarea vieţii şi a sănătăţii cetăţenilor români, care sunt drepturi fundamentale”.
Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională.

"În ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică)", a transmis CCR.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

75 Comentarii

Smeritu Pahomie
9.05.2020, 17:53:26

Guvernul asta marioneta trebuie sa dispara......ca-i tot la ordinele lui George SOROS sa implementeze marxismul globalist satanist.

+1 (27 voturi)
mindrescu costel
9.05.2020, 17:58:09

mierlitule mai bine mai fa o matanie, si roaga-te la Cel de Sus sa iti ierte pacatele ca asa e crestineste mierlitule lasa politica pe mana altora sunt destule javre rosii care se ocupa de politica tu mai lipseai din schema si peisajul e complet o zi buna mierlitule !

-2 (20 voturi)
mindrescu costel
9.05.2020, 17:55:45

guvernul pnl trebuie sa ia in calcul toate scenariile posibile de la sobolanii rosii, care impun deciziile caricaturii de curte constitutionala a romaniei,in frunte su sobolanul comunist dorneanu, te poti astepta la orice

-4 (18 voturi)
Ramona Georgescu
9.05.2020, 17:55:58

Autoritatile nu au fost lipsite de instrumentele necesare pentru a lua masurile cuvenite.Asa zisul premier - ca sa il parafrazez - a considerat ca poate lua masuri care depasesc cadrul Constitutional.Se putea foarte bine ca acele masuri sa fie luate sub forma de lege.Constitutia este foarte clara in ceea ce priveste restrangerea unor drepturi si libertati.Cel mai probabil a considerat - la fel ca si presedintele - ca respectarea Constitutiei este aleatorie. In cazul in care CCR o sa declare necunstitutionala starea de alerta tot asa nu o sa poata emita OUG care sa restranga drepturi si libertati. Caz unic in UE este tocmai dispretul aratat de un premier vis-a-vis de respectarea drepturilor si libertatilor.

+4 (18 voturi)
Klaus Golannis
9.05.2020, 17:56:38

Imbecilii isi sapa singuri groapa... acum psd-ul are toate motivele se le dea vot de cenzura si sa forteze anticipatele!

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (75)

Modifică Setările