Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce înseamnă să fii lider

26
10 Feb 2017 11:26:22
Nicolae Manolescu

Am condus zece ani un partid politic, am fost patru ani lider de grup parlamentar, sunt de doisprezece ani preşedintele Uniunii Scriitorilor (2600 de membri), am fost nouă ani ambasador al României pe lângă UNESCO, aşa că îmi pot permite să emit o părere relativ autorizată despre ce înseamnă un leadership. Chiar dacă nu la cel mai înalt nivel.

Paradoxal, cel mai important lucru când ţi se propune o funcţie de conducere este să ştii să refuzi. Din păcate, la noi, nu există cultul refuzului. Îmi amintesc doar de două sau trei exemple, toate, după 1989, fireşte. Nu-mi place să vorbesc despre mine însumi, dar e cazul să spun în context, pentru lămurirea celor care vor urma, că am refuzat în 1990 conducerea Televiziunii Naţionale, în 2003, Ministerul Învăţământului şi, în 2006, postul de ambasador al României la Paris. Am făcut-o de fiecare dată fiindcă eram convins că nu am competenţa necesară. Două lecţii principale am învăţat din mult-puţina mea experienţă de lider. Nu sunt neapărat originale, dar le exprim ca rod al experienţei proprii.

Liderul are răspunderea deciziei finale, dar nu are cum să ştie de la început care va fi aceasta. Răspundere înseamnă consultare.

Să ştii să-ţi alegi echipa

Prima este că nu conduci niciodată singur. Leadership-ul este totdeauna o chestiune de echipă. Nu-mi consideraţi lipsită de modestie următoarea comparaţie: Kennedy şi Reagan n-ar fi avut gloria de azi dacă guvernau singuri, amândoi profitând de echipe excepţionale ca să rămână în istorie. Am spus nu o dată că nu mi s-a întâmplat să ies dintr-o reuniune a Partidului Alianţei Civice cu aceleaşi păreri cu care am intrat. La USR, lucrurile stau la fel. Liderul are răspunderea deciziei finale, dar nu are cum să ştie de la început care va fi aceasta. Răspundere înseamnă consultare. Un lider are obligaţia de a şti să asculte şi să aleagă. Şi, în acelaşi timp, odată asumată decizia, să nu arunce niciodată eventuala eroare asupra colegilor lui.

A doua lecţie este să ştii să-ţi alegi echipa. De obicei se consideră că liderul îşi face echipa din oameni fideli, devotaţi. N-am citit cărţi de specialitate despre managementul unor firme. Presupun însă că, şi în cazul acesta, nu fidelitatea trebuie să fie criteriul principal, ci competenţa. În politică, acest din urmă criteriu pare cel mai adesea derizoriu. Liderul politic e cel mai tentat să-şi alcătuiască echipa din apropiaţi. A se vedea selecţia făcută de Trump. Sau, păstrând proporţiile, de Dragnea. Mi se pare o greşeală cu consecinţe enorme. Nu numai pentru noi, simpli cetăţeni, dar pentru liderul însuşi şi pentru partidul lui. Consecinţe nu neapărat imediat catastrofale, dar cu certitudine pe termen lung.

Nu doresc cu orice chip să dau lecţii altora. Le ţin pentru mine şi, dacă le aştern pe hârtie, n-o fac din iluzia că vor fi urmate. O fac de dragul cititorilor de bună credinţă, care s-ar pute să fie cândva, ei înşişi, lideri sau care vor avea ocazia să educe nişte viitori lideri.

A doua lecţie este să ştii să-ţi alegi echipa. De obicei se consideră că liderul îşi face echipa din oameni fideli, devotaţi.

Erori stânjenitoare

M-am uitat pe lista noilor miniştri din cabinetul Grindeanu. Vreau să fiu onest şi să spun că pe majoritatea nu-i cunosc. Observaţiile mele se bazează pe întâile lor declaraţii şi pe informaţii culese de la cei care-i cunosc. Procedând cu maximum de precauţie, voi spune câteva lucruri care s-ar putea să nu fie corecte, aşa că nu mă voi supăra dacă voi fi contrazis de performanţele lor ulterioare sau de opiniile celor mai la curent cu politica decât mine. Am mai scris în aceste pagini: nu mă aflu în situaţia profesorului de latină de altădată care îşi dădea afară servitoarele pentru că făceau greşeli de exprimare. Dar nu înţeleg de ce ministrul şcolii comite greşeli de ortografie chiar din primul comunicat. E vorba de un fost rector al ASE, e drept, nicidecum filolog, totuşi, ministru al învăţământului! Mi-a ajuns la ureche faptul că şi-ar fi plagiat teza de doctorat. Jur că n-aş vrea să fie adevărat. Dar dacă este adevărat şi decizia recunoaşterii plagiatului va trebui semnată de el însuşi după o eventuală hotărâre a CNATDCU? Am condus ani buni acest onorabil Consiliu şi nu-mi închipui că, în orice compoziţie, îşi va permite să nu ia în considerare adevărul. L-am urmărit cu atenţie pe ministrul Finanţelor. Dincolo de o bălmăjeală stânjenitoare, n-a fost capabil să răspundă observaţiei preşedintelui Iohannis cu privire la o posibilă lege a amnistiei, care ar face din România râsul occidentului civilizat.

Un lider are obligaţia de a şti să asculte şi să aleagă. Şi, în acelaşi timp, odată asumată decizia, să nu arunce niciodată eventuala eroare asupra colegilor lui.

Cine sunt miniştrii?

Limba română rămâne o mare necunoscută pentru alţi miniştri. OK, poate că au competenţe în domeniul lor. Doar că nimic nu-i recomandă, nici studiile, nici activitatea anterioară, pe atâţia dintre ei. Ce caută la Interne o doamnă despre care singurul lucru precis care se cunoaşte este că e teleormăneancă şi apropiată lui Dragnea? Cât despre ministrul Mediului, fost al Agriculturii, ce ar fi de spus, exceptând recomandarea şefului lui de partid (o căpuşă care îşi face din 6% un titlu de onoare), s-a ilustrat prin vânzarea terenurilor străinilor (lucru cu care sunt de acord, de vreme ce conaţionalii noştri nu vor sau nu pot să le exploateze), dar care contravine flagrant programului de guvernare al PSD?

Mai doriţi exemple? Mi se părea firesc ca Dragnea să încerce să-şi realizeze îndrăzneţul program de guvernare apelând, nu la devotaţi, ci la competenţi, fie şi din afara PSD-ALDE. Era în avantajul lui de om politic. Riscul ar fi fost oricum mai mic decât alegându-şi miniştrii dintre nişte neica nimeni. Sau, Doamne iartă-mă pentru atare proces de intenţie, va fi urmărit să aibă un guvern de câteva luni, menit coşului de gunoi al istoriei, spre a face loc unuia condus de el însuşi? Mă dau bătut. Ipotezele nu sunt de mine. Luaţi-o pe cea dinainte cum grano salis.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Muntean Aurelian
10.02.2017, 12:18:32

Dragnea la fel ca si Iliescu este manjit cu toate alifiile,inclusiv alifiile unei democratii autentice(aceasta alifie era straina lui Iliescu)Amesteca principiile unei economii de piata cu interesele personale din interiorul partidului pe care il conduce astfel incat sa nu poti distinge intre cele doua.Liderul Dragnea are un singur scop,protejarea intereselor personale si ale apropiatilor sai din interiorul partidului.Restul deciziilor sunt luate doar ptr a castiga suport popular in vederea atingerii obiectivului mentionat anterior.La fel proceda si Iliescu atunci cand ametea poporul cu promisiuni electorale si mariri de salarii,totul pe fondul unor "atacuri" din exterior la adresa securitatii nationale,securizand in acela-si timp puterea unui grup infractional aflat la conducerea statului.Vocatia de lider este intarita de impactul social al deciziilor luate...Dej,Ceausescu,Iliescu,Dragnea vor ramane in istorie ca lideri la un moment dat ai destinelor Romaniei,dar ce lideri!

+5 (5 voturi)
Lucian Pufu
10.02.2017, 15:04:57

Muntean Aurelian Cred ca exista diferente mari intre cei trei si Dragnea. Ceilalti trei sunt lideri motivati ideologic, nu e cazul lui Dragnea, el e un oportunist. Nu exista la ceilalti trei ideea maririlor de salarii fara cresterea productivitatii, asta e o conditie esentiala in economia socialista - apropo, si in cea capitalista. La socialisti, protectia sociala se facea si se face inca prin locuri de munca, nu prin impartirea de bani si ajutoare. Statul "wellfare" din Europa occidentala este descoperitorul si promotorul ajutoarelor. A functionat destul de bine o perioada, statele bogate si-au permis asta ani buni. De cand s-au inmaultit beneficiarii si economia stagneaza din cauze diverse, competitia noilor state in curs de dezvoltare din Asia fiind una dintre cauze, se pune sub semnul intrebarii statul social chiar si in vest. PSD-ul s-a desprins de socialism dupa despartirea de vechii lideri. Astazi are numai oportunism, de sus si pana jos. Nu poti fi social democrat si bogatan in acelasi timp, e un nonsens. Nu stiu ce e mai periculos, fiecare judeca cum vrea, eu continui sa cred ca viitorul nostru ca indivizi si ca natie sta in mana si mintea fiecaruia, de aceea e bine sa se adopte masuri care sa duca la cresterea numarului locurilor de munca (adica sa se stimuleze investitiile).

+5 (7 voturi)
Sârbul Vasile
10.02.2017, 13:19:08

Nu vad, chiar nu vad, niscaiva deosebiri intre acum si ce se intampla pe vremea caimacanilor. Nu-l interesa pe acel pasa nebuniile si parangheliile din interior. Cum nu-i intereseaza nici pe alde Merkel. Spargeti-va capul acolo. Dar mie mi te prezinti cum am convenit. Competente. Auzi vorba... E ca la o multinationala. Merge caruselul, tu dupa el. Inventivitate, cautare de solutii proprii... Ai facut la viata ta lacatuserie, nu mai stiu eu ce lucruri de finete. Mucles. Urmareste caruselul. Depersonalizat. Robotel. Asta e. Are poporul asta personalitate, are vreo marja f. mare de actiune? Cum zice cantecul ala?... Play-back poa' sa faca si o baba surda.

-2 (2 voturi)
Sertorius
10.02.2017, 13:42:50

E tot mai îndoielnic faptul că Dragnea e cu adevărat interesat de o bună guvernare. A aruncat țara în aer doar ca să se salveze pe sine de o nouă condamnare, a trezit numeroase speranțe penalilor, condamnați sau în curs de condamnare, de asemenea a alimentat imaginația activului de partid și a apropiaților acestuia că guvernul va da liber la delapidarea masivă a banului public. Cu o asemenea pregătire de artilerie, realizarea unei bune guvernări devine practic imposibilă. Programul PSD era, în sine, o însăilare destul de nerealistă, în populismul lui exagerat. Când însă umbli să mărești pe față nivelul corupției și încredințezi politicile publice unor indivizi lipsiți de caracter și de coloană vertebrală, precum Grindeanu et comp., atunci cred că devine previzibil dezastrul care ne așteaptă.

+7 (9 voturi)
Papa Raţă
10.02.2017, 14:06:41

Dar, mai întâi de toare, lderul trebuie să aibă talentul și capacitatea de a distinge valoarea de nonvaloare și a multiplica/divertisifica valorile din domeniul profesat. Fiinnd învrednicit cu asemenea trăsături umane, insul respectiv va ști să-și încropească și o echipă pe potrivă.. Iar dacă le mai asociem și simțul patriotic și al demnității - națiunea/poporul/statul are de câștigat . Cine la noi torpilează lansarea unor asemenea nestemate ? Simplu: roș-kă-țeii - exponenții ciumei roșkate, tâlharii care, prin averea furată se ,,globalizează,, vertiginos.. în turații mafiote

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările