Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce înseamnă un adevărat partid anti-sistem?

28
26 May 2021 11:35:39
George Damian
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Se tot repetă în spaţiul public că AUR ar fi un partid „anti-sistem”. Din păcate nu există mecanisme de pedepsire a jurnaliştilor, experţilor şi politicienilor atunci când mint.

De exemplu, preşedintele Iohannis spunea peste tot în 2020 că a obţinut 80 de miliarde de euro pentru România de la UE. Acum aflăm că, de fapt, fondurile nerambursabile sunt doar de 14,9 miliarde euro, dar ne-am obişnuit atât de mult cu minciunile politicienilor încât nimeni nu simte nevoia să facă ceva. Pentru că acesta este sistemul, iar în România nu există cu adevărat un partid anti-sistem.
 
AUR este un partid înregistrat conform legii, a participat la alegeri respectând prevederile legale şi îşi desfăşoară activitatea în interiorul sistemului politic românesc. Nu a făcut absolut nici un pas în direcţia afectării sistemului, este perfect încadrat în el. Chiar i s-a construit o nişă în are a fost împins cu forţa, nişa „extremistului de serviciu”, cineva care să poată fi blamat atunci când este nevoie de asta.
 
Un adevărat partid anti-sistem ar trebui să aibă ca obiectiv demontarea „sistemului”, nu să îi respecte regulile. Au nevoie românii de un partid anti-sistem? Mai mult ca niciodată, în acest moment nu prea mai există legături reale între clasa politică şi marea majoritate a cetăţenilor, ceva cât se poate de evident în rata minimă de participare la alegeri. Oferta clasei politice este provenită din rândurile aceloraşi grupări de clanuri care au acaparat şi blocat orice căi şi mecanisme de ascensiune socială. Poziţiile cheie sunt ocupate de o gerontocraţie educată înainte de 1989 şi de beizadelele sale. Puşi în faţa aceleiaşi oferte mucezite românii au ales să-şi ia lumea în cap. Mai merg la vot doar clienţii partidelor politice, cei care au de pierdut sau de câştigat personal în funcţie de alternanţa la guvernare plus cei care au încă impresia că votul lor poate schimba ceva.
 
O observaţie: nimeni din clasa politică nu a îndrăznit vreodată să pedepsească abuzurile intervenţiilor în forţă ale jandarmilor sau să aducă la zi legislaţia privind protestele. Pentru că toate partidele politice îşi doresc să poată utiliza jandarmeria şi nimeni nu îşi doreşte o legislaţie clară. Există în rândurile politicienilor senzaţia că merg pe un strat foarte subţire de gheaţă şi toţi speră să se rupă când ceilalţi vor fi la guvernare.
 
În România ruptura dintre sistem şi cetăţeni nu şi-a găsit încă forme de manifestare care să pună cu adevărat probleme sistemului, până acum singura acţiune a cetăţenilor a fost renunţarea la vot, dar şi aceasta se încadrează în răspunsurile de natură pasivă (cum ar fi emigrarea sau frauda fiscală). Un adevărat partid anti-sistem ar trebui să propună idei active împotriva sistemului, iniţiative care să îi afecteze cu adevărat funcţionarea. În România nu există în acest moment un adevărat partid anti-sistem care să reuşească să mobilizeze cetăţenii, în condiţiile în care două treimi dintre români au făcut pasul înapoi şi au ieşit din sistem.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Marius Dumitru
26.05.2021, 12:00:24

e nerușinată intradevăr minciuna lui Iohannis care ne promitea 80 de miliarde cand statul inchisese in arest la domiciliu țara și avansa falimentarea clasei de mijloc. Acest faliment urma să fie compensat cu mierea și laptele celor 80 de miliarde. Lumea a tăcut și a inghițit măsurile abuzive pe speranța că dacă sunt oi cuminți vor primi cash - dacă nu tac e riscul să nu pirmească nimic la marea impărțeală. așa că ne-am fript și singurul motiv pentru care nu se vede falimentul clasei mijlocii sunt datoriile gigantice - sclavia pe viitor pentru tineri, care te fac să te intrebi dacă nu era mai bine in 90 fără datorii

+1 (15 voturi)
Expat Gabriel
26.05.2021, 12:54:45

Cred că partidele din România ar trebui, în primul rând, să se definească mai bine (stânga, dreapta, etc) şi abia apoi putem să vorbim de partid antisistem. Toate partidele văd că sunt definite numai pentru a putea se afilia cu organizaţiile internaționale sau după numărul de securişti (vechi şi noi) din componența lor. Concluzia? Astea nu sunt partide, sunt clanuri de interese!

0 (12 voturi)
Lucifer
26.05.2021, 13:00:59

Unora le place jazzul, altora le place prazul. Sau, altfel, unora le place democraţia, altora nu le place şi vor schimbarea "sistemului" şi ar vrea, da, un partid anti-sistem.... Poporului român şi elitelor sale NU le-au plăcut niciodată capitalismul şi sistemul democratic. Asta de la 1850 şi până în....prezent... De fapt, ce vrea autorul? NB. pentru mine USRPLUS este MAI ANTI-SISTEM decât AUR....

-4 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
26.05.2021, 13:19:08

Hi..hi..hi..! Da..! ”Poporului român şi elitelor sale NU le-au plăcut niciodată capitalismul şi sistemul democratic.” Altminteri, dupa 30 de ani de ..democratie mitomano-cleptocratica-pesedisto-penelistă are valoare de postulat faptul ca : ori de cate ori apare o formatiune politica care poate pune in primejdie monopolul avut pe jafuri si devalizari de duetul hegemonic mafiot PNL+PSD, cele doua mafii nationale, PNL si PSD, isi asmut imediat propagandistii impotriva acelei formatiuni.

-6 (12 voturi)
Lucifer
26.05.2021, 13:39:44

Te hlizeşti de pomană, repet, românilor mioritici NU LE PLACE capitalismul şi democraţia. De fapt, ei vor doar să doarmă somnul cel de moarte la care s-au osândit singuri.

-7 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările