Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce se întâmplă cu PNL?

53
24 Feb 2017 10:26:12
Nicolae Manolescu

Rezultatul dezechilibrat al alegerilor sau Ordonanţa de Urgenţă au grăbit propagarea focului şi pot fi considerate cauze mai degrabă conjuncturale. Când vorbesc de dezechilibru electoral, am în vedere două lucruri.

Primul este procentul sub 40% al participării la vot, ceea ce a permis PSD să creadă sau, cel puţin, să strige urbi et orbi că a a fost ales de popor, cu toate că doar 18% din electorat i-a dat votul. Al doilea element dezechilibrator a fost pletora de partide minuscule şi greu identificabile prin program, mai ales pe dreapta, care au dus la dispersarea votului util. Cauza esenţială a crizei sociale de astăzi este criza politică din PNL din cursul anului încheiat.

M-am retras de bună voie

 Am făcut parte din conducerea a două partide liberale, PAC şi PNL, vreme de zece ani, retrăgându-mă din viaţa politică de bună voie, fără a mai nutri vreo ambiţie în acest sens, în plus, rămânând în raporturi cordiale cu majoritatea foştilor mei colegi de partid: iată de ce nu pot fi bănuit de frustrări sau de dorinţa de a plăti poliţe. Socotelile mele cu viaţa politică sunt definitiv încheiate. Nu însă şi cu PNL, în măsura în care, liberal fiind eu din tată-n fiu, cum spune centenarul domn Quintus, nu pot vota decât cu PNL. Fie şi când PNL se află în criza actuală, una cu multe capete, deşi cu prea puţin cap, fie şi dacă, Dumnezeul politicii să ne păzească!, va dovedi, cu ocazia Congresului anunţat, tendinţe sinucigaşe. Una peste alta, n-aş dori ca teza mea să fie luată drept subiectivă sau, şi mai rău, ca o reglare de conturi. Cum, s-ar putea întreba unii, să dai vina exclusiv pe PNL pentru o situaţie politică şi socială complexă, care presupune în mod obligatoriu o mulţime de cauze? Greşelile stupide ale PSD sau ambiţiile disproporţionate ale ALDE să nu conteze? Contează, desigur, toate, cum ar fi populismul deşănţat al unor lideri politici sau naivitatea unui electorat îmbătrânit într-o încredere oarbă în promisiuni deşarte. Dar dacă PNL rămânea un partid responsabil şi democratic, PSD nu făcea 46%, ALDE nu intra în parlament, iar opoziţia actuală nu era silită să se sprijine pe lipsa de experienţă a USR, pe oportunismul UDMR şi al minorităţilor, care ţin nesmintit partea puterii momentane, nici cu un PMP paradoxal, care nu se ştie de ce parte a tabloului se situează, cu toată imensa experienţă politică a lui Traian Băsescu, sfâşiat între onoarea care i se cuvine pentru a fi pus în funcţiune justiţia şi obligaţiile, omeneşte de înţeles, faţă de incriminarea de către aceeaşi justiţie a unora din membrii familiei sale. Ce ar mai trebui să adaug spre a face evident riscul major de derivă politică pe care l-a creat PNL?

Erori politice evitabile

Aş vrea să prezint mai îndeaproape ce se întâmplă în PNL de un an şi mai bine încoace. Mai exact: ce se vede din afară, dar nu numai, fiindcă vorba umblă. Un element esenţial a fost fuziunea cu PDL. Am trăit un astfel de proces când PAC a fuzionat cu PNL la sfârşitul anilor 1990. Era vorba de două partide incontestabil liberale şi totuşi fuziunea nu s-a produs niciodată până la capăt. În orice caz, când am plecat eu din politică, ea nu avusese loc decât parţial. Asta, deşi în fruntea PNL şi a PAC se aflau personalităţi politice despre care astăzi vorbim ca despre clasici. PNL şi PDL au avut din prima clipă o şansă de fuziune mult mai mică. PNL venea cu personalităţile, PDL cu structurile. Mariaj, principial imposibil. Iar când Crin Antonescu a dispărut ca măgarul în ceaţă, Tăriceanu şi-a continuat fantasmele USL-iste, aliindu-se încă o dată cu PSD, ca soarele cu luna, iar Iohannis a devenit preşedinte, ce i-a mai putut oferi PNL tovarăşului de drum PDL, după ce-i impusese titulatura?

Începutul sfârşitului

Copreşedinţia Gorghiu-Blaga a reprezentat începutul sfârşitului. Parcurs presărat de erori politice evitabile, de n-ar fi decât incapacitatea de a găsi un contracandidat la Bucureşti pentru Gabriela Firea, mizând la un moment dat pe Marian Munteanu, care are cu liberalismul tot atâtea legături câte am eu cu Papa de la Roma, bălmăjeală sfârşită cu abandonul lui Blaga, cel care i-a câştigat lui Băsescu toate alegerile, şi al lui Orban. Abandonuri care îi onorează pe cei doi, dar care lasă locul gol pentru alde (sic!) Atanasiu, Dolha, Modreanu, Turcan, Buşoi şi chiar Predoiu, cel lipsit de charismă şi de umor. Politica de cadre a PNL s-a dovedit, în plin schimb de generaţii, catastrofală. Alina Gorghiu a crezut că drege busuiocul cu un reputat medic octogenar, nefăcând în schimb loc pe liste unor intelectuali liberali ca Traian Dobrinescu, Vlad Nistor, Puiu Haşotti, Lucia Varga şi altora, printre care câţiva sugeraţi de mine, foşti parlamentari sau primari PAC sau PNL, cu care s-ar fi câştigat cu siguranţă locuri în parlament.

Ceea ce deduc eu din comportamentul sinucigaş al partidului care a făcut România modernă şi care avea de jucat rolul cel mai important în România postcomunistă este, pe lângă rivalitatea iresponsabilă între orgolii, o carenţă majoră de cultură politică. Vreau să-i văd pe liderii PNL care nu recunosc că au fost puşi în cunoştinţă de cauză, şi nu o dată, în privinţa acestui rol, la fel de necesar după 1989, cum a fost în timpul domniei lui Carol I. S-au scris studii istorice pe ceastă temă. De ce nu le vor fi citit? Eu însumi le-am vorbit în două rânduri, invitat de femeile liberale şi apoi la aniversarea Bucureştilor liberali şi a PNL însuşi. Voi spune frumoasa poveste cu pricina şi cititorilor „Weekend Adevărul“ de săptămâna viitoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

Stefanescu Marian
24.02.2017, 11:17:40

Este greu de înţeles de ce PNL nu reuşeşte să se coaguleze.Fuziunea PNL-PDL trebuia făcută,era absolut necesară existenţa unui partid de dreapta,mai ales în condiţiile României de azi când necesitatea dezvoltării societăţii a devenit un imperativ aproape existenţial.Şi totuşi,PNL(+PDL) cabrează,nu se regăseşte,nu poate elabora o strategie politică şi nici măcar o doctrină/ideologie politică. De fapt,asta cred eu că este viciul de fond:PNL NU a adoptat încă o doctrină politică care "să lege maioneza",respectiv să-şi definească identitatea şi să spună ce vrea.Cu modestie,aduc în discuţie următoarele posibilităţi doctrinare: -doctrina clasică a liberalismului naţional("prin noi înşine") -doctrina neo-liberalismului actual,adaptată globalismului -doctrina conservatoare(apropo de apartenenţa la PPE...) cu apărarea unei identităţi româneşti în condiţiile globalismului. Bineînţeles,fiecare doctrină are avantajele şi dezavantajele ei,dar una trebuie adoptată oficial(pot să existe mai multe curente în partid,dar unul trebuie la un moment dat să constituie doctrina oficială),adaptată situaţiei politico-economice din România şi prezentată public societăţii.Apoi organizarea,lideriatul,propaganda,etc.

+4 (6 voturi)
Sertorius
24.02.2017, 12:15:01

@Ștefănescu Marian. PNL-ului i s-a oferit o șansă imensă de a face experiența Păsării Phoenix. Nu știu dacă va avea deșteptăciunea să folosească această nesperată oportunitate. La ce mă refer? Aceste superbe manifestații, ocazionate de OUG 13, au demonstrat existența unui potențial civic popular cu totul nereprezentat pe scena politică. Dacă urmărești cu un ochi atent mesajul pancartelor protestatarilor, rezolvi o parte importantă din doctrina unui partid de dreapta: garantarea independenței justiției, sprijinirea luptei împotriva corupției, transparența actului de guvernare, asigurarea cadrului ptr manifestarea voinței populare, reafirmarea destinului european și nord-atlantic al României, promovarea competenței și combaterea nepotismului și a numirilor politice, recunoașterea drepturilor cetățenești, inclusiv acelora care lucrează pentru corporații, reducerea birocrației, simplificarea procedurilor, reducerea aparatului administrativ de stat și lansarea unui program național de investiții menite să dezvolte infrastructura și afacerile private, acestea din urmă inclusiv prin stimulente fiscale specifice politicilor de dreapta etc. Ptr a credibiliza această doctrină, PNL-ul ar trebui să renunțe la figurile erodate moral, care-l parazitează actualmente, și să vină cu tineri fără probleme cu legea, capabili să vorbească în chip coerent și convingător pe această linie programatică. Aparent e simplu, însă în realitate PNL-ul este principalul lui dușman. Fosilele din conducerea lui, care adăpostesc un cimitir întreg de schelete în dulap, nu au nici mentalitatea și nici interesul să îngăduie renașterea partidului.

+7 (11 voturi)
Sertorius
24.02.2017, 11:58:03

Lăudabil gestul public al dlui Manolescu de a încerca să provoace o dezbatere privind situația PNL. Acestui partid nu-i este deloc favorabilă liniștea. El se află într-o criză profundă care se prelungește alarmant. Cred că are nevoie urgentă de un catharsis ptr a reînvia (asta dacă mai are puterea de a reveni la viață). Stau și mă întreb de ce o fi ajuns PNL-ul în situația asta. În mod clar, factorul cel mai la vedere îl reprezintă fuziunea cu încetinitorul cu PDL-ul. Într-o perioadă de confuzie, fuziunea asta a adus la pierderea completă a identității organizației (ca să nu provoci disensiuni cu ”ceilalți”, mai bine te abții de la comentarii/poziții publice etc). Însă, am impresia că există și alte elemente care au împins partidul în moarte clinică. Vechile cadre, care cât de cât aveau o cultură politică, au părăsit scena, iar cei care i-au substituit nu izbutesc să adapteze partidul la realitățile României de azi. Politicienii cu experiență (portocalii sau galbeni) evită să își asume prea vocal drumul european, care include o incomodă (și ptr ei!) sprijinire a justiției anti-corupție. În ceea ce privește ideologia, o viziune de dreapta este destul de precară în România, o țară care are o administrație supra-dimensionată, iar baza de finanțare a partidelor continuă să fie procentul de corupție din contractele publice.

+2 (4 voturi)
Gib
24.02.2017, 12:15:48

Fac parte dintre cei care asemenea dlui. Manolescu am votat in toata perioada de dupa 1989 numai cu PNL. Bineinteles ca nu sunt catusi de putin un fan al foarte multor persoane care de-a lungul acestor ani au facut si fac parte din PNL. Totusi am strans din dinti si am votat partidul pentru ca alternativele au fost mereu deplorabile. Ceea ce lipseste insa categoric in acest moment este enuntarea doctrinei pe care PNL doreste sa o propuna. Ce isi propune ca partid de dreapta ca principii de la care nimic sa nu il poate abate. Sigur ca in diferite etape poti creiona programe adaptate conditiilor dar numai doctrina poate face ca un partid sa poata fi evaluat si in final urmat de electorat. Care este doctrina acestui PNL de astazi. Cine este ideologul, cum o defineste si cati dintre cei din conducere o cunosc si se lupta pentru a o face cunscuta dar mai ales urmata cu consecventa. In acest moment PNL-ul arata exact ca o gaina cu capul taiat care alearga inca in toate directiile pana cand va cadea gramada la marginea santului. Acum cand oameni de teapa lui Tariceanu si Dragnea isi arata toata aroganta si suficienta si care au reusit ceea ce nimeni pana la ei n-au facut-o (pierderea uriasa a increderii imediat dupa alegeri) sunt la conducerea tarii si nimeni din PNL nu reuseste sa faca opozitie de natura sa capteze toate energiile pentru contracararea acestor fanafaroni politici, iata ceva cu adevarat dezamagitor. Din pacate nu se intrevede nimic pozitiv in viitor si usor usor lumea se va invata sa nu mai crediteze acest partid. Ce moment mai prielnic se putea gasi pentru a elimina toate ciurucurile din partid. Dar nu de forma ci de o maniera care sa poata face ca cei ramasi sa poata oricand sa priveasca pe oricine in fata si sa spuna: eu n-am furat, n-am inselat, nu astept ordonante de albire si pot sa ma ridic la nivelul doctrinei pe care o sustin. Din pacate acum se desfasoara ciolaniada de alegere a unui lider de partid care mai mult ca sigur nu are nici cea mai mica idee despre istoria liberala, a doctrinei de partid si in general care nu da doi bani pe principii. Desigur ca n-am vazut niciodata altceva la vreun alt partid dar cum spuneam pe mine PNL-ul ma intereseaza. Pacat, mare pacat.

+6 (6 voturi)
miron miron
24.02.2017, 12:17:06

Ca si dumneavoastram sunt liberal din tata in fiu si caderea PNL ma doare. Sunt mai multe cauze, cea mai importanta este lipsa de unitate pe partea dreapta. Credeam ca PNL stapaneste dreapta, insa aparte din senin Dan Nicusor cu USR, Basescu cu al lui PMP si Tariceanu, plus ezitarile liderilor liberali. Pe partea stanga nimic, doar Dranea cu a lui promisiuni faraonice si socoteala e gata. Asa in prima parte, in partea a doua e vorba de votanti. Votantii romani inca nu au o cultura politica, majoritatea lor pot fi manipulati, votand in necunostiinta de cauza. Formarea votantilor de dreapta necesita timp, poate la fel de mult cat a domnit comunismul in Romania si a distrus constiinta liberala. Ne trebuie lideri liberali puternici si nu avem, dumnevoastra domnule Manolescu ati plecat la fel ca si Antonescu, asa ca nu putem avea pretentia la altii, daca nu avem la noi...

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările