Ce am înţeles după ce am întâlnit-o pe Nancy Pelosi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Citu si Nancy Pelosi FOTO Facebook Florin Citu

România a reuşit să gestioneze eficient provocările generate de războiul din Ucraina. Recunoaşterea internaţională de către una dintre cele mai mari democraţii ale lumii, cu ocazia vizitei oficiale pe care delegaţia Senatului României a efectuat-o în SUA, vorbeşte de la sine.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a mulţumit preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, şi delegaţiei pentru modul în care România a acţionat în această criză, pentru faptul că suntem parteneri de încredere ai SUA şi un membru responsabil al NATO. Agenda discuţiilor a vizat însă şi alte teme de importanţă pentru ambele state: securitate, ajutor umanitar pentru victimele războiului, includerea României în Programul Visa Waiver, securitate energetică,

Pentru a înţelege ce înseamnă să fii femeie politician în Statele Unite, în România, oriunde, Nancy Pelosi poate fi luată ca reper. Mandatele de preşedintă a Camerei Reprezentanţilor din SUA ale lui Nancy Pelosi au fost definite de susţinerea securităţii transatlantice, a justiţiei sociale, de preocuparea permanentă faţă de problemele umanitare. Iar în contextul actual, al agresiunii ruse împotriva Ucrainei, niciun stat nu ar trebui să ignore mesajul ei de a avea o „responsabilitate morală” faţă de refugiaţii ucraineni.

Întâlnirea şi dialogul purtat de delegaţia Senatului României cu Nancy Pelosi confirmă ceea ce mulţi nu vor să înţeleagă: o femeie de stat este indispensabilă în politica de calitate.

Alegerea lui Nancy Pelosi în 2007 ca preşedintă a Camerei Reprezentanţilor a fost o premieră, fiind pentru prima dată când funcţia celui de-al treilea om în stat revenea unei femei. Eveniment care survenea la zece ani distanţă după un alt moment inedit: o femeie, Madeleine Albright , numită cel de-al 64-lea Secretar de Stat SUA. Cariera celor două femei lider demonstrează ce înseamnă să te afirmi într-o lume a bărbaţilor. Singurul mod de a reuşi este excelenţa! Exact asta au livrat Madeleine Albright şi Nancy Pelosi.

Nu degeaba, sub conducerea lui Pelosi, cel de-al 111-lea Congres American a fost considerat „cel mai productiv Congres din istorie”. Înclinaţia sa sinceră spre probleme umanitare a însemnat salvarea a mii de vieţi prin iniţierea programului internaţional de informare cu privire la transmiterea virusului HIV. Programul de salvare a activelor cu probleme (TARP), reforma Wall Street, a sănătăţii, abrogarea politicii „Nu întrebaţi, nu spuneţi” (DADT) sunt doar câteva dintre reuşitele extraordinare ale Legislativului american sub mandatele lui Pelosi.

În ultimii ani, gradual, peisajul politic internaţional a permis integrarea unui număr mai mare de femei lideri. Kamala Harris, vicepreşedinta SUA, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, sau Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, sunt reprezentative pentru acest fenomen. Activitatea lor contribuie semnificativ la dezvoltarea structurilor din care fac parte sau pe care le conduc. În final, asta înseamnă progresul societăţii. Şi este şi logica care stă în spatele cotelor electorale de gen: reprezentarea echitabilă a jumătate din populaţia unei ţări! Nu de dragul unei agende politice, ci pentru că avem nevoie reală de contribuţia şi perspectiva femeilor.

Discriminarea de gen în politică trebuie combătută la nivelul tuturor statelor, inclusiv în România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite