Ce legi cu miză vor fi dezbătute în noua sesiune parlamentară. Justiţia ţine din nou capul de afiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legile pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, punerea în acord cu deciziile CCR cu două dintre legile Justiţiei, legea graţierii, dar şi mai multe proiecte privind acordarea de pensii speciale sunt printre iniţiativele cu miză aflate pe agenda Parlamentului în această sesiune.

Odată cu reluarea activităţii parlamentare vor reîncepe dezbaterile în cadrul Comisiei Iordache, structură care a dat forma celor trei legi ale Justiţiei, iar acum urmează să redacteze două proiecte privind schimbarea legislaţiei penale. Printre cele mai controversate amendamente sunt cele referitoare la interzicerea oricărei comunicări publice referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi judecată şi eliminarea înregistrărilor video ca mijloace de probă. Rămâne de văzut ce formă vor da deputaţii şi senatorii din Comisia Iordache după dezbaterile din ambele Camere.

Tot la Comisia Iordache vor ajunge şi două dintre legile Justiţiei, adică cea referitoare la statul procurorilor şi judecătorilor, dar şi privind organizarea judiciară, după ce mai multe prevederi din cele două legi au fost declarate neconstituţionale de către CCR.

Graţierea, la forul decizional

O altă iniţiativă cu miză este legea graţierii, deja adoptată de către Senat, aflată în prezent la Comisia juridică a Camera Deputaţilor. Iniţiativa legislatăvă prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv şi parţial persoanele care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani. Sunt exceptate de la prevederile legii persoanele care au comis infracţiuni cu violenţă şi cele care au săvârşit unele fapte de corupţie.

De asemenea, se înjumătăţesc pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate şi celor care sunt unic întreţinător de familie, având în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. Ambele situaţii trebuie să existe la data intrării în vigoare a legii.

În toate aceste cazuri, graţierea este condiţionată de achitarea în termen de un an de la condamnarea definitivă sau de la punere în libertate a eventualelor despăgurbiri. În cazul neachitării, graţierea este revocată. Totodată, prevederile legii referitoare la graţiere nu se aplică recidiviştilor.

Alegerea primarilor în două tururi

Schimbarea modului de alegere a primarilor ar putea avea loc dacă în Camera Deputaţilor va fi votat un proiect de lege al PNL prin care se doreşte revenirea la sistemul alegerii în două tururi de scrutin. Acest proiect, deşi este susţinut de PNL, USR, PMP şi ALDE, la Senat a fost respins. Cu toate acestea, există şanse ca acest proiect să treacă dacă ALDE şi reprezentanţii minorităţilor vor da votul „pentru“ iniţiatva legislativă.  

Cine ar mai putea primi pensii speciale

Noi categorii de bugetari ar putea să beneficieze de pensii speciale începând cu 2018, potrivit mai multor iniţiative legislative aflate la un pas de a fi adoptate în Parlament. Proiectele ar permite acordarea de pensii de serviciu pentru personalul de specialitate al AEP, profesorii din învăţământul preuniversitar, dar şi personalul de intervenţie de pe ambulanţe.

Camera Deputaţilor este la un pas de votul unui proiect de lege prin care personalul de specialitate al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) ar urma să aibă dreptul la pensie de serviciu, la fel ca aleşii din Parlamentul României.

Deşi a ajuns de două ori pentru vot final în plenul Camerei Deputaţilor, aleşii au evitat să se pronunţe definitiv pe iniţiativa legislativă. În prezent, proiectul de lege se află la Comisia de muncă pentru raport suplimentar, urmând ca această ajungă în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional pentru iniţiativa legislativă.

De asemenea, personalul profesionist de intervenţie din cadrul serviciilor de ambulanţă ar putea beneficia de pensii speciale. Un proiect de lege care prevede acest tip de pensii, deja adoptat de Senat, ar putea să fi discutat de deputaţi în noua sesiune parlamentară. Acest proiect  reglementează obligaţiile şi drepturile personalului profesionist de intervenţie: medici, asistenţi medicali, ambulanţieri/şoferi de autosanitară şi operatori registratori de urgenţă. Iniţiatorii consideră că aceştia trebuie să dobândească un regim special având în vedere că îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase.

În Senat, la comisiile de specialitate se află un proiect de lege prin care sunt date pensii speciale şi pentru profesorii din învăţământul preuniversitar, iniţiativă deja adoptată de către Camera Deputaţilor.  Parlamentarii semnatari ai proiectului, majoritatea din PSD, invocă „stresul“, „uzura psihică şi fizică“ la care sunt supuşi profesorii, a căror muncă este, spun ei, la fel de dificilă ca cea a magistraţilor, care primesc pensii speciale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite