Ce liberali au votat Cabinetul Cioloş, deşi conducerea PNL a hotărât să îşi ţină parlamentarii în bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Alexandru, deputat PNL, a votat Cabinetul Cioloş deşi partidul hotărâse ca parlamentarii săi să rămână în bănci. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Violeta Alexandru, deputat PNL, a votat Cabinetul Cioloş deşi partidul hotărâse ca parlamentarii săi să rămână în bănci. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Alexandru Kocsis şi Violeta Alexandru sunt doi dintre liberalii care nu au respectat indicaţiile partidului şi au votat Cabinetul Cioloş în plenul de miercuri. Înainte de votul pentru Guvernul USR, conducerea Partidului Naţional Liberal anunţase că parlamentarii săi vor rămâne în bănci şi nu vor vota.

Deşi nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a avea încrederea Parlamentului, Guvernul propus de Dacian Cioloş a strâns 88 de voturi favorabile, în contextul în care USR are doar 80 de parlamentari, iar doi dintre aceştia au lipsit de la şedinţa de miercuri.

PNL şi UDMR au anunţat cu o zi înainte de votul din plen că vor rămâne în bănci, iar PSD şi AUR au transmis că nu vor susţine această propunere de Guvern. Totuşi, USR a primit cu 10 voturi mai mult decât numărul oficial de susţinători, adică mai mult decât numărul parlamentarilor săi prezenţi.

Cei doi liberali care au votat favorabil pentru Guvernul Cioloş, foşti consilieri ai lui Ludovic Orban înainte de a fi deputaţi sau miniştri, şi-au anunţat decizia pe Facebook. 

Violeta Alexandru, deputat PNL de Bucureşti, susţine că a luat în serios propunerea preşedintelui Klaus Iohannis „într-o perioadă cumplită pentru ţară” şi de aceea a votat Guvernul Cioloş. În plus, aceasta a subliniat că PNL nu a venit cu o propunere de premier „deşi suntem în plină criză”, iar perspectiva USL „este de neacceptat”. Liberala a precizat că atât PNL, cât şi USR au făcut greşeli şi a explicat de ce a votat:

„Pentru că Preşedintele a desemnat un candidat şi iau în serios propunerile Preşedintelui României. Cum altfel? Să consider că sunt făcute în glumă, într-o perioadă cumplită pentru ţară? Pentru că fiecare zi a devenit un calvar pentru români; dacă spun public că nu sunt de acord cu prelungirea crizei atunci înţeleg să fac ce spun, cu opţiunile care mi-au fost date.

Pentru că PNL nu a venit cu o propunere de premier deşi eram şi suntem în plină criză politică şi sanitară. A fost o mare greşeală. Cel mai mare partid din coaliţia care putea fi refăcută. Pentru că perspectiva USL e de neacceptat pentru mine. Sunt liberală şi nu pot susţine nicio apropiere sau dependenţă de PSD. Cu bune şi cu rele, cu efort şi cu abilităţi de management la PNL, refacerea coaliţiei era singura soluţie decentă.

Pentru că am greşit noi, PNL, în deciziile din ultimele luni. Şi, pentru mine, asumarea acestui lucru este importantă pentru încrederea pe mai departe. Şi USR a greşit. La cum arată lucrurile în ţară, mi-ar fi plăcut să îi văd pe toţi recunoscând, trecând peste orgolii şi refăcând coaliţia în timp record. S-au lovit reciproc cu cele mai urâte cuvinte, lucru care a distrus temelia încrederii. Atât cât mai era.”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Kocsis: „Nu am avut altă opţiune”

Alexandru Kocsis, deputat PNL de Iaşi, a votat şi el în favoarea Cabinetului Ciolş susţinând că nu a avut o altă opţiune deşi ar fi vrut să voteze un premier de la PNL.

„Am votat Guvernul Cioloş. Nu pentru că era bun sau rău, ci pentru că nu am avut altă opţiune. Aş fi vrut să votez un premier liberal şi un cabinet format în jurul Partidului Naţional Liberal. Din păcate, conducerea Partidului Naţional Liberal s-a dus la consultările cu preşedintele României fără nicio propunere.

Traversăm o dramă umanitară de proporţii, am ajuns pe locul 1 în lume la rata infectarilor şi deceselor. Chiar nu este timp pentru amânări, consultări peste consultări sau pentru plătit poliţe.

Un vot de blam faţă de lipsa de asumare a conducerii PNL, nu este un act de indisciplină cum mi-au transmis câţiva colegi, ci un mesaj că deciziile luate în ultima perioadă nu sunt bune. Cine nu crede, nu trebuie să mă asculte pe mine, ci să asculte ce spun oamenii în jurul lor, cei care nu au nicio apartenenţă politică”, a scris şi Alexandru Kocsis pe Facebook.

Dacian Cioloş nu a trecut testul Parlamentului la votul de încredere de miercuri, după ce Cabinetul său nu a întrunit voturile necesare. S-au înregistrat 88 de voturi „pentru” şi 184 „împotriva”. Dacian Cioloş ar fi avut nevoie de 234 de voturi favorabile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite