Ce mai face internetul: voteaza?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rar mi-e dat să fiu de acord cu Traian Băsescu; nu din inerţie politică, ci pentru că diferim foarte mult în convingeri. Dar, da, şi el şi eu credem că în 2014, internetul va juca un rol important în campania pentru alegerile prezidenţiale

Lucrurile se schimbă în jurul nostru cu o viteză ameţitoare, regulile vechi sunt înlocuite de altele noi, iar intreaga paradigmă a comunicării diferă de la an la an.

"Door to door", conceptul britanic revoluţionar de campanie, a fost surclasat de comunicarea virtuala şi vă spun de ce: am observat pe propria-mi piele, în campanie, că oamenii sunt politicoşi atunci când se trezesc cu un politician în faţă, îl primesc în casă, poate îi dau şi o linguriţă de dulceaţă sau o bucată de placintă, dar nu comunică într-adevar. Ba, mai mult, uneori, dupa ce se închide uşa, aproape că nici nu vrei să ştii ce e în mintea celui cu care ai stat de vorbă.

Sub protecţia ecranului calculatorui, în mod paradoxal, atât politicianul cât şi alegătorul, se regăsesc total expuşi, fiecare cu mesajele lui, mai puţin cizelate sau politicoase, mai puţin finisate. În faţa calculatorului nu mai avem răbdare, alunecăm mai greu spre toleranţa deşuetă, problemele capată brusc un caracter imperativ.

În ceea ce mă priveşte, cred că sunt norocoasă: am debutat în politică mizând pe online ca element esenţial de comunicare şi mi-a plăcut foarte tare. Mi-am asumat critici, am intrat în polemici încercând să conving, am preluat idei, am legat chiar prietenii strânse via internet. În consecinţă, n-am făcut eforturi mari, să schimb strategii de comunicare, n-a trebuit să fiu alta decat sunt.
De ce cred ca internetul este cheia comunicării politician - cetăţean? Vă raspund cu o statistică furnizată de Facebook România: la 1 ianuarie 2010 - 518.140 de utilizatori, pe 8 iunie 2013 - 6.020.200 utilizatori. În doar trei ani:).

Finalmente, problema esenţială nu e cea a abilităţii de comunicare în online. Provocarea cea mare rămâne aceea de a-i scoate pe toţi aceşti oameni inteligenţi şi avizi de informaţie la vot. Pentru că, aşa cum spun toate cercetările sociologice, internauţii sunt trend-setteri, dar se încăpăţânează să rămână în casă în ziua votului. Tocmai de aceea, pentru că tot se discută propunerile de revizuire a Constituţiei în această perioadă, ma întreb şi vă întreb: sântem pregătiţi în România să votăm electronic? Să ne dăm încrederea unui politician care să ne reprezinte, dar nu în cabina de vot din secţie, cu ştampila pe un formular de hârtie, ci cu un click pe un formular electronic? Sau, de ce nu, poate chiar pe Facebook? Să facem un experiment simplu: câţi dintre voi, cei care citiţi acest text, nu aţi ieşit sau nu aţi ieşi la vot în secţia de votare la care sunteţi arondaţi, dar aţi consuma cinci minute din timpul vostru pentru a intra pe internet şi a vota cu un click? Evident, avantajele pentru românii din străinătate ar fi imediate cu sistemul de vot online. Este o provocare care, daca nu a apărut la Forumul constituţional, poate apărea pe un forum online:).

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite