Ce opţiuni are electoratul de dreapta?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu două săptămâni înaintea alegerilor europarlamentare, încercăm să găsim răspunsuri la întrebarea „cum se plasează diferite segmente de alegători în faţa actualei oferte electorale”? În acest articol mă refer la electoratul tradiţional de dreapta, cu acces la internet şi informaţii diverse

Ocazia îmi este oferită de sondajul site-ului de ştiri şi analize Hotnews, cunoscut şi frecventat de foarte mulţi intelectuali, mai ales de dreapta, dar nu numai, pentru obiectivitatea şi fidelitatea informaţiilor şi ştirilor pe care le oferă în flux continuu.

Hotnews a deschis un sondaj adresat cititorilor săi, în care se poate vota o singură dată, şi care a strâns deja, pana in dimineaţa zilei de 12 mai,  10.700 de votanţi, un eşantion important pentru numeroşii săi cititori.

De câteva zile, procentele de intenţie de vot sunt stabile, fapt care confirmă încă odată seriozitatea sondajului online realizat de site-ul Hotnews.

Spre surpriza, sau nu, a multor observatori ai scenei politice,  în fruntea opţiunilor cititorilor Hotnews s-a instalat PMP, cu 3208 opţiuni, 29% dintre participanţi la sondaj, urmat de PDL cu 1178 opţiuni (11%), FortaCivica 1138 (10%), PNL 987 (9%).

Celelalte forţe politice de dreapta sunt departe în urma acestora, nehotărâţi 6%, iar absenţi de la vot, ca intenţie actuală, cel puţin, 18%.

Interesantă această ierarhie, în rândul electoratului de dreapta.

Căderea PNL, la 9%, atestă faptul că mulţi alegători consideraţi fideli liberalilor, au rămas alături de USD, eventual s-au orientat spre alte partide de dreapta, bulversaţi de mişcările bruşte ale PNL pe scena politică.

În condiţiile în care şi pe un sondaj naţional (INSCOP), PNL are 16,9%, se pune întrebarea dacă Antonescu îşi menţine promisiunea de a demisiona din fruntea PNL, în cazul în care acest partid nu va obţine 20%, fapt din ce în ce mai probabil.

În această ipoteză, va avea succes intenţia lui Victor Ponta de a reface USL, în vederea prezidenţialelor? Este una dintre întrebările importante la care aşteptăm răspuns după 25 mai.

Surpriza sondajului Hotnews o constituie, fără îndoială, instalarea în fruntea opţiunilor de dreapta a PMP, partid apărut în urmă cu doar câteva luni, cu 29% pe sondajul Hotnews şi 10,2% în sondajul naţional INSCOP.

Explicaţia ar putea sta în atractivitatea prezentată de un partid nelegat de guvernările anterioare, cu excepţia Elenei Udrea, care, însă, a avut un nivel foarte bun în absorbţia fondurilor europene, la ministerul pe care l-a condus.

Susţinerea preşedintelui Băsescu este iarăşi o altă explicaţie, simpatizanţii săi au devenit şi susţinători ai noului partid.

Plecarea din PMP, prin demisie, a deputatului Florin Popescu, împotriva căruia s-a început urmărirea penală, demonstrează două lucruri.

Că la PMP chiar funcţionează integritatea, spre deosebire de alte partide, şi faptul că procurorii nu ascultă de “ordinele” venite de la Traian Băsescu, în ipoteza că acesta  ar fi avut intenţia să intervină, ceeace nu este cazul, aşa cum îl cunoaştem pe preşedintele Băsescu.

Altfel, PMP are 75% membri care nu au mai făcut politică, inclusiv o parte a conducerii sale, şi este singurul partid beneficiar al unui trend pozitiv în opţiunile electoratului, de la 4% acum doua luni, la 10%.

Căderea PDL, la 11%, scor identic cu acela de la nivel naţional, dat de INSCOP, are şi ea mai multe explicaţii. Cea mai importantă mi se pare pierderea acelor alegători fideli preşedintelui Băsescu, care şi-au mutat intenţia de vot către PMP. Procentele pierdute de PDL s-au mutat, aşadar, la PMP.

Căderea ar fi fost şi mai dramatică, dacă Monica Macovei, un simbol al luptei anticorupţie, ar fi plecat şi dânsa la PMP.

Oricum, în funcţie de rezultatele din 25 mai, sunt de presupus “translaţii” de membri şi chiar întregi organizaţii între partide.

O altă întrebare importantă este şi aceasta: în ce măsură, o parte, cel puţin, a electoratului, a uitat şi (sau) înţeles episodul tăierilor de salarii din mai 2010.

Vom avea răspuns în 25 mai, dacă nemulţumiţii de acele tăieri au găsit la PSD performanţe economice mai bune, care ar fi dus la creşterea nivelului de trai şi a puterii de cumpărare.

Este clar că majoritatea electoratului aşa cântăreşte performanţa partidelor, şi apoi le dă, sau nu, votul.

O altă miză o reprezintă, după 25 mai, un acord al forţelor politice de dreapta pentru susţinerea unui singur candidat la prezidenţiale, miza cu şanse reduse de succes.

În concluzie, PMP se află pe un trend ascendant, PNL şi, mai ales PDL, se află în căderi abrupte, cel puţin în sondajele de opinie.

Dacă aceste date se vor confirma, sau nu, la votul efectiv din 25 mai, rămâne de văzut.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite