Ce opţiuni are PSD la acest moment?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem în a cincea zi de protestele declanşate de adoptarea OUG 13/2017 de guvernul Grindeanu, iar PSD se află la un moment de răscruce. De modul în care va gestiona această situaţie depinde atât soarta partidului, cât şi soarta guvernării de facto a lui Dragnea.

Protestele continuă, numărul de oameni rămâne constant, anunţându-se chiar un număr record de participanţi pentru ziua de duminică, care ar putea însemna cel mai mare protest care a avut loc vreodată în istoria recentă a României. Avocatul Poporului a atacat vineri OUG 13/2017 la CCR pe motiv de neconstituţionalitate şi sunt şanse foarte mari să fie emisă o decizie înainte să treacă cele 10 zile până la intrarea sa completă în vigoare.

Ce opţiuni are PSD în acest moment:

1. Continuă cu OUG şi aşteaptă să se spargă protestele de la sine - Acest scenariu este unul care nu stă deloc în picioare, pentru că deja au trecut 5 zile de proteste în care oamenii au rămas la fel de determinaţi şi nici măcar episodul violent de miercuri seara nu i-a descurajat. Până acum PSD a jucat cartea „neinformării cetăţenilor”, majoritatea liderilor sugerând că oamenii care protestează nu cunosc de fapt detaliile iniţiativei lor, dar acest argument este demontat pe zi ce trece de îndârjirea oamenilor, care e vizibil intrinsecă şi nealimentată de vreun partid de opoziţie (nu că nu ar încerca, dar nu pot face asta). Pe lângă asta, mulţi dintre oameni s-au transformat în ambasadori ai acestui demers şi îşi sună părinţii/cunoscuţii şi le explică ce se întâmplă de fapt. Cred că numărul de susţinători PSD scade proporţional cu numărul de zile în care oamenii vor protesta (nu vorbim de o scădere colosală, dar una care să nu le mai permită să vorbească de pe o poziţie de putere la fel de mare ca în urmă cu câteva zile).

2. Continuă cu OUG şi fac acel contramanifest despre care vorbesc unii lideri - Cred că este foarte greu pentru PSD să mobilizeze prea mulţi oameni pentru această cauză şi totuşi, în Bucureşti sunt cca. 100.000 de oameni, e greu de crezut că vor aduna şi ei măcar jumătate. Iar o astfel de mişcare este foarte posibil să creeze un război civil şi să avem parte de imagini similare cu cele de la Mineriadă. Totuşi, să nu uităm că şi la Mineriada din `90 minerii au fost aplaudaţi de bucureşteni şi întâmpinaţi cu flori. Pe de altă parte însă, o astfel de mişcare ar izola PSD de restul lumii civilizate, iar Dragnea s-ar transforma în noul Erdogan al Europei.

3. Retrage OUG înainte de termenul de 10 zile - Cu o strategie de comunicare bună, pot sugera că au ascultat vocea oamenilor şi nu mai vor scandal şi că vor să existe mai multă dezbatere pe subiect. Asta ar mai mulţumi oamenii din stradă şi ar evita să fie puşi în situaţia în care sunt blocaţi de CCR şi trebuie să dea socoteală oamenilor şi restului lumii că au ţinut cu dinţii de un demers neconstituţional. Politic, acest scenariu i-ar avantaja cel mai mult.

Bătălia PSD-ALDE pentru OUG e oricum aproape pierdută având în vedere că urmează să se pronunţe CCR, iar şansele sunt foarte mari să se întâmple în timp util şi în acord cu doleanţele străzii (să nu uităm că au mai fost puse presiuni în trecut pe Victor Ciorbea să acţioneze contra PSD, şi nu s-a întâmplat asta niciodată până acum). Dar cred că motivul pentru care nu au retras încă OUG-ul e pentru că văd în aceaste mişcări o bătălie PSD-Iohannis şi sunt prea orgolioşi ca să cedeze. După alegeri, puterea le-a umbrit minţile şi pentru Dragnea este foarte greu, dacă nu imposibil, să recunoască faptul ca a pierdut în faţa lui Iohannis. Probabil nici nu va fi el cel care va face asta.


Oricum, în oricare scenariu, o eventuală victorie a PSD pare compromisă şi cred că acum îşi pregătesc strategia de comunicare pentru asta. Dragnea deja a aruncat mâţa în curtea lui Grindeanu şi a transferat simbolic toată responsabilitatea OUG-ului către el. După ce vor anunţa că retrag OUG-ul - dacă totuşi vor realiza că nu au de ales, televiziunile lor de casă îi vor transforma în victima supremă a „oamenilor lui Iohannis” care „acţionează prin forţe oculte” şi cred că vor fi pornite tunurile către Preşedinţie mai rău ca în era Băsescu. Va urma curând şi suspendarea, dacă vor simţi că maşinăriile de manipulat îşi ating scopul şi scade din popularitatea câştigată de Iohannis în aceste zile.

Însă, pe de altă parte, pentru PSD urmează o perioadă de guvernare foarte dificilă, pentru că oamenii sunt cu ochii pe ei şi mişcările de acum pot fi foarte uşor reaprinse de derapaje de genul OUG-ului. Poate ei au uitat câte proteste au existat în România în anii imediat următori după revoluţie, dar odată treziţi, oamenii nu mai stau pasivi la ceea ce li se întâmplă. Iar internetul şi accesul rapid la informaţie, era efecte mult mai mari decât complexele maşini de manipulat ale partidelor politice.

Foarte important este şi cum va reacţiona strada când PSD-ALDE vor anunţa că renunţă la OUG - opresc protestele sau cer demisia guvernului şi rămân în stradă până se întâmplă asta. Cred că toţi actorii politici vor încuraja oprirea protestelor, pentru că nimeni nu e avantajat de demisia guvernului şi eventuale anticipate - PSD nu vrea să îşi piardă scorul mamut pe care îl are, Iohannis ştie că PNL nu e pregătit să mobilizeze suficienţi oameni la vot, iar USR are nevoie de timp să crească în teritoriu. ALDE şi PMP au intrat în Parlament la limită şi nu cred că vor să se expună din nou, mai ales că Traian Băsescu a plecat recent de la cârma popularilor. Doar că strada nu ascultă de niciun partid, de aceea e crucial ca PSD să înţeleagă ca e cazul să adopte o atitudine mai umilă şi să renunţe la atitudinea arogantă şi zeflemitoare la adresa protestatarilor, de genul „luăm în discuţie să renunţăm la OUG că nu mai putem ţine oamenii să nu iasă în stradă să ne arate susţinerea”. Până acum, se pare că nu au înţeles nimic din episodul Ponta şi au obţinut un rezultat record - să provoace cel mai mare protest din România post-comunistă în nici o lună de guvernare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite