Ce paşi trebuie să facă România pentru a adera la cea mai importantă organizaţie economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Nicolae Ciucă a întrunit o şedinţă a Comitetului Interministerial OCDE, miercuri, care se va ocupa de coordonarea negocierilor. FOTO: Gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă a întrunit o şedinţă a Comitetului Interministerial OCDE, miercuri, care se va ocupa de coordonarea negocierilor. FOTO: Gov.ro

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), cea mai importantă organizaţie economică la nivel global, a deschis negocierile de aderare a României, după 18 ani de când ţara noastră şi-a depus pentru prima dată candidatura.

Pentru a deveni membru al OCDE, România trebuie să aibă o economie de piaţă şi o democraţie funcţionale, să implementeze principiile unei dezvoltări durabile, performanţă economică, buna guvernanţă, drepturile omului şi statul de drept.

În calitate de membru, România va beneficia de toate instrumentele necesare pentru a analiza şi monitoriza politicile economice de stat, sociale şi de mediu, prin sondaje şi date statistice, astfel încât să poată identifica soluţii pentru eventualele probleme din societate. Însă, pe lângă beneficii, statele membre ale OCDE au şi obligaţii. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că ţara noastră trebuie să îndeplinească mai multe obiective pentru a putea adera, acţiuni care au fost începute cu mult timp în urmă. 

„Există o listă destul de consistentă de astfel de demersuri, mai ales anul trecut, când am devenit parte la o serie de coduri de conduită ale Organizaţiei, la programe ale Organizaţiei care se desfăşoară în Africa, în statele Parteneriatului Estic, în domenii ca protecţia mediului şi aşa mai departe. Iar acest efort va trebui să continue în mod foarte aplicat, într-un proces de negociere care va avea loc în următorii ani”, a declarat ministrul Aurescu, într-o emisiune la TVR.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat, pentru „Adevărul”, că este posibil ca pe parcursul procesului de aderare să fie necesare o serie de reforme. „Sunt 20 de comisii tehnice care fac evaluarea. Este posibil ca, pe parcursul procesului de aderare, să propună şi o serie de reforme. În principiu, trebuie făcute schimbări în legislaţie, politici, practici, pentru că discutăm de o economie care se doreşte a fi sustenabilă, în interacţiune cu celelalte economii”, a adăugat Diaconescu.

Comisiile OCDE vor efectua o evaluare aprofundată a legislaţiei, politicilor şi practicilor României în domenii relevante, de la mediu şi deşeuri, până la combaterea corupţiei.

Evaluarea va acoperi două elemente principale: o evaluare a dorinţei şi capacităţii ţării candidate de a implementa instrumentele juridice OCDE din competenţa comisiei respective şi o evaluare a politicilor şi practicilor ţării în comparaţie cu cele mai bune politici şi practici ale OCDE în domeniul relevant. Pe baza evaluării lor, comisiile pot recomanda modificări pentru a aduce legislaţia, politica şi practicile ţării candidate în conformitate cu practicile Organizaţiei.

Primii paşi ai Guvernului pentru începerea negocierilor

Premierul Nicolae Ciucă a întrunit o şedinţă a Comitetului Interministerial OCDE, care se va ocupa de coordonarea negocierilor, şi a transmis că tratează cu seriozitate pregătirea aderării României.

Conform unui comunicat al Guvernului, România respectă 6 din cele 8 criterii esenţiale pentru aderare, printre care: principiile guvernării corporatiste, care urmăresc îmbunătăţirea eficienţei economice şi sporirea încrederii investitorilor; libera circulaţie globală a informaţiilor şi promovarea securităţii pe internet; recomandarea bunelor practici în statistică; măsuri pentru provocările fiscale generate de digitalizare; cât şi aderarea la Forumul Global al Transparenţei şi Schimbului de Informaţie.

Obiectivele la care România mai are de lucrat sunt adoptarea Codurilor de liberalizare şi aderarea la Convenţia OCDE Anti-Mită. „România are un deficit de percepţie în legătură cu corupţia, în legătură cu funcţionarea statului de drept, este din păcate pentru noi o problemă care ne urmăreşte în toate negocierile, mai ales cele economice”, a subliniat Diaconescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite