Ce planuri îşi fac liderii PSD pentru epoca post-Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Dragnea şi Cătălin Ivan vor organizarea rapidă a unui Congres extraordinar, Valeriu Zgonea aşteaptă la cotitură, iar Rovana Plumb depinde în mare măsură de ancheta penală a premierului. Chiar şi Victor Ponta se gândeşte încă la şefia PSD

Aparent, apele s-au liniştit în PSD după ce Rovana Plumb a fost propusă în unanimitate pentru funcţia de preşedinte interimar, însă greii partidului abia au început jocurile de culise, cu scopul final de prelua puterea deplină, nu interimară.  Deşi părea resemnat, surse din PSD spun că Liviu Dragnea are un plan bine pus la punct. Dragnea a fost singurul care a susţinut că omul pentru şefia interimară a partidului trebuie nominalizat nu de Biroul Permanent Naţional (BPN), ci de Comitetul Executiv Naţional (CEX) , un for superior, care a fost convocat pentru miercurea viitoare. Din CEX fac parte şi liderii judeţeni, pe care Dragnea i-a tot alimentat cu bani din postura de ministru al Dezvoltării. Astfel, Liviu Dragnea poate încerca din nou să-şi impună un om pentru şefia interimară a partidului, un om care, apoi, să convoace rapid un Congres. „Nu cred că Dragnea va încerca o astfel de mişcare. Dacă ar eşua, ar pierde cu totul partidul. Scopul lui e să se organizeze un Congres, să poate el candida sau să poată susţine un apropiat. Aşa cum l-am simţit, cred că pe această ideea va merge“, a spus pentru „Adevărul“ un parlamentar al PSD.

„Eu sunt hotărât, dar anunţul îl fac când vreau eu“, a spus Liviu Dragnea, la insistenţele jurnaliştilor care l-au întrebat dacă va candida la şefia interimară a PSD. Dragnea a mai comentat pe holurile sediului PSD că, deocamdată, „candidaturile nu s-au închis“ şi că „nu poate lăsa PSD-ul aşa“. Pe Liviu Dragnea îl încurcă în acest moment condamnarea primită în dosarul „Referendumul“, dar dacă va fi achitat la recurs, va ataca direct şefia PSD, nu prin interpuşi.

Şi Zgonea cere Congres

Un alt lider al PSD care îşi doreşte şefia partidului este Valeriu Zgonea, care ar putea fi exact omul susţinut de Liviu Dragnea, în cazul în care acesta nu-şi rezolvă problemele cu Justiţia. Zgonea a început să vorbească pe aceeaşi limbă cu Liviu Dragnea, chiar în presa străină. Într-un interviu acordat Associated Press, preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că PSD are nevoie de „reforme profunde“ şi trebuie să organizeze rapid un congres pentru alegerea unui nou preşedinte. Exact aceeaşi ideea o susţine şi europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, care şi-a anunţat intenţia de a candida la şefia partidului, însă este cotat, deocamdată, cu slabe şanse.

„Rovana Plumb ştie foarte bine că nu are cum să asigure interimatul până în 2017. Interimatul presupune un provizorat până la intrarea, cât mai repede cu puţină, din nou în starea de normalitate. Normalitatea în viaţă unui partid, mai ales în pragul unui an electoral decisiv pentru soartă PSD, înseamnă o conducere legitimă şi un proiect validat prin votul membrilor de partid. Deci, Rovana Plumb are misiunea principală, poate singură, de a pregăti congresul PSD “, a scris Cătălin Ivan pe Facebook.

Plumb depinde de Ponta

Rovana Plumb, lăsată de Victor Ponta la şefia PSD, îşi calculează paşii în funcţie de ancheta penală a premierului Ponta. Deocamdată, scopul Rovanei Plumb este să împingă organizarea Congresului până anul viitor, pentru a-şi asigura susţinerea din teritoriu. Însă, în cazul în care Ponta va demisiona din fruntea Guvernului, Rovana Plumb ar putea ajunge preşedinte plin al PSD cu condiţia rămânerii la guvernare şi cu sprijinul lui Gabriel Oprea. De altfel, la sfârşitul şedinţei BPN de miercuri, Rovana Plumb a ţinut să puncteze că liderul UNPR, Gabriel Oprea, susţine alianţa de guvernare numai cu Victor Ponta premier şi cu ea la şefia partidului. Nici Victor Ponta nu a renunţat definitiv la şefia PSD, însă ancheta penală îl trage în jos. „În cazul în care sunteţi scos de sub urmărire penală, candidaţi?“, a fost întrebat Ponta de Ion Cristoiu, într-o emisiune. „Nu pot să vă spun acum. Ştiu un lucru: nu se închide dosarul acesta, mă ţin de cuvânt şi nu candidez“, a răspuns Ponta, lăsând, totuşi, o portiţă deschisă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite