Ce porecle au politicienii români: Zeus, Bunicuţa, Varanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce porecle au politicienii români. Foştii şefi de stat sau de Guvern nu au fost cunoscuţi de electorat doar pentru numele oficial, ci şi pentru poreclele pe care aceştia le-au primit, de cele mai multe ori din partea adversarilor poltici.

Ce porecle au politicienii români. Băsescu, de la „Marinaru'“ la „Zeus“ 

Băsescu a primit numeroase porecle, acestea fiind generate fie de meseria de bază a fostului preşedinte, fie de modul în care acesta se impune. „Marinaru'“, „Matrozul“ şi „Zeus“. Fostul lider de la Palatul Cotroceni nu a fost ferit nici el de invective venite din partea lui Corneliu Vadim Tudor cel care alegea porecle legate de una din problemele pe care le avea Băsescu la muşchiul unuia din ochii săi. 

Ce porecle au politicienii români. Tăriceanu, premierul „Răzgândeanu“

Actualul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a ales cu poreclele „Răzgândeanu" sau „Moliceanu" de pe vremea confruntărilor cu Traian Băsescu. Însă, aceste porecle erau preferate şi de Victor Ponta în 2006, în perioada în care era secretar al camerei Deputaţilor şi se războia verbal cu liberalii şi cei din PDL. „Domnul Slăbiceanu, Moliceanu... cum îi mai spuneţi... Răzgândeanu! Un fost prim-ministru a venit în faţa Parlamentului şi v-a zis să-i număraţi ouăle. Nu o să trăim acest moment cu Tăriceanu. Nu o să vină, pentru că nu avem ce să-i numărăm, din păcate...”, declara Ponta la 28 iunie 2006 în faţa colegilor din plen. 

Ce porecle au politicienii români. „Tribunul“

Fostul preşedinte al Partidului România Mare a nu a fost doar autorul a zeci de porecle date adversarilor săi, ci a fost, la rândul său, numit „Tribunul“ pentru modul în care îşi articula discursul. Din gura lui Vadim au ieşit apelative jignitoare la adresa tuturor celor care nuu erau pe placul „Tribunului“ sau pe care îi considera rivali în politică. Printre poreclele lansate pe piaţă de Vadim Tudor au fost „Şoricelul mefistofelic“ folosit pentru Dan Diaconescu sau „Frankenstein pentru fostul premier Theodor Stolojan. 

Ce porecle au politicienii români. Premierul „Vodcăroiu“

Dintre prim-miniştri cel mai mult de pătimit a avut Nicolae Văcăroiu. Despre acesta au fost lansate în presa anilor '90 informaţii că ar fi avea înclinaţii bahice, fapt ce a dus la porecla Vodcăroiu, cu toate politicianul a afirmat nu are cum să bea deoarece este bolnav de diabet. Însă, porecla a rămas, chiar dacă precizările au fost făcute.

Ce porecle au politicienii români. Iliescu, aka „Ilici“ sau „Bunicuţa“

De la începutul anilor '90, preşedintele Ion Iliescu primit porecla de Ilici, fiind făcută referire la faptul că a fost student la Moscova şi că tatăl său, Alexandru Iliescu, a fost comunist ilegalist aflat pe statele de plată ale Cominternului în anii '30. Odată cu trecerea anilor, lui Iliescu i-a fost atribuită o a doua poreclă, „Bunicuţa“, fiind evidenţiat rolul său de strateg în PSD şi vârsta înaintată.  

Ce porecle au politicienii români. „Guzganul rozaliu“, omul care făcea jocurile în PSD

Timp de mulţi ani Viorel Hrebenciuc a fost politicianul care a făcut jocurile în PSD, fie că era vorba de numiri în instituţii cheie ale statului, schimbări în partid sau negocieri cu alte partide. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost cel care i-a atribuit lui Hrebenciuc porecla „Guzganul rozaliu“. 

Ce porecle au politicienii români. „Căcărău“, porecla unui fost lider liberal

Porecla „Căcărău“ i-a fost atribuită fostului lider liberal Crin Antonescu începând cu 2012 când, pe reţelele sociale a fost lansat acest apelativ preluat apoi de jurnalistul Radu Banciu şi des folosit în emisiunea „Lumea lui Banciu“. Întrebat în decembrie 2012 ce are de spus despre porecla atribuită. Antonescu a criticat jurnaliştii care s-au dedat la folosirea unor asemenea apelative. „Nu am niciun dubiu că e o făcătură de presă, pentru că nu am auzit în viaţa mea acest nume sau această poreclă. E o făcătură de presă, care a pornit nu ştiu de unde (...) Nu am habar, e o făcătură de presă şi e o făcătură de proastă calitate", a răspuns iritat Antonescu.

Ce porecle au politicienii români. Dan Voiculescu, alias „Varanul“ sau „Felix motanul“

Fostul parlamentar conservator Dan Voiculescu a fost mult timp ţinta ironiilor din partea adversarilor săi politici. Publicul îl ştie pe fostul senator conservator Dan Voiculescu ca fiind „Felix“, numele din documentele CNSAS, sau chiar „Felix motanu'", cum l-a numit Traian Băsescu. Tot Voiculescu a mai fost numit şi „Varanul", poreclă venită din partea jurnalistului Cristian Tudor Popescu. 

În 2013, Voiculescu explica într-un interviu că nu e deranjat de porecla „Varanul“. „Varanul vine de la Cristian Tudor Popescu, cred, şi varanul, din câte ştiu eu, este un animal foarte puternic, care are doi ficaţi şi care, indiferent cum îl arunci, cum îl pui el cade bine, se aşează pe burtă. Foarte puternic, un crocodil mare“, declara Voiculescu. 

Citeşte şi: 

Băsescu face plângere la CEDO pentru că instanţa i-a respins înregistrarea partidului sub denumirea de Mişcarea Populară

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat că va face plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru că instanţa a respins cererea de înregistrare a formaţiunii politice „Mişcarea Populară“.

Cartianu, la Adevărul Live, despre iminenta arestare a lui Hrebenciuc: „E marţea neagră pentru guzganul rozaliu“

Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din Parlament, a anunţat şeful Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Grigore Cartianu a comentat, la Adevărul LIVE, ce urmează să se întâmple cu ”sforarul” PSD de azi înainte, dar şi care vor fi efectele asupra campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite