Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce spun candidaţii la Preşedinţie despre Roşia Montană şi gazele de şist

85
13 Aug 2014 19:21:43
Autor: Alina Boghiceanu
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei şi Cristian Diaconescu se situează pe poziţii diametral opuse când vine vorba de exploatarea aurului de la Roşia Montană, precum şi a gazelor de şist.

Proiectul Roşia Montană şi exploatarea gazelor de şist sunt două subiecte care, în ultimii ani, au stârnit un val puternic de reacţii negative din partea societăţii civile. Pentru moment, exploatarea aurului de la Roşia Montană a fost abandonată, deoarece, în luna iunie, proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană a fost respins de Parlament.
 
 În ceea ce priveşte gazele de şist, acestea ar da posibilitatea ţării noastre să nu mai depindă de gazul rusesc. Preşedintele Traian Băsescu declara la finele anului trecut că miza politicilor noastre în zona energetică trebuie să fie independenţa energetică de gazele ruseşti. Prezenţi în ultimele săptămâni la Adevărul Live şi chestionaţi asupra acestor probleme sensibile, principalii patru candidaţi la cea mai înaltă funcţie în stat, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei şi Cristian Diaconescu, au opinii total diferite în ceea ce priveşte exploatarea resurselor minerale.
 
Ponta: „În favoarea exploatării, dacă se respectă mediul“
 
În emisiunea Adevărul Live, premierul Victor Ponta a declarat că, până la finele acestui an, vom afla dacă ţara noastră deţine resurse de gaze de şist. „Dacă vom avea, în Parlament, România trebuie să decidă dacă exploatează sau nu resursele. Eu sunt pentru exploatare, cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu. Cred că ar fi bine să avem resurse. Dacă nu avem gaze, le importăm din Rusia. România trebuie să aibă, în patru-cinci ani, resurse de gaze nu doar pentru ea, ci şi pentru Rrepublica Moldova“, declara premierul în luna iulie. 
 
Deşi în primă instanţă a declarat că, în calitatea de deputat, este împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca premier îl susţine, invocând crearea de locuri de muncă, în ultima emisiune Adevărul Live premierul a subliniat că este deranjat de politicienii care vorbesc pe mai multe voci când vine vorba de acest proiect. „Ce mă deranjează cel mai tare sunt cei care îşi schimbă opiniile: ba sunt pentru Roşia Montană, ba sunt împotrivă!“, a precizat premierul.
 
Iohannis: „Exploatarea gazelor de şist poate să mai aştepte“
 
Prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, l-a taxat pe premier pentru dublu limbaj privind exploatările de la Roşia Montană, subliniind că este un proiect abordat din start greşit. „Este o privatizare ratată. Avem un politician care într-o singură problemă are două păreri: una din calitatea de premier, alta de deputat. Nu cunosc niciun caz de politician relevant care a avut o astfel de abordare. Dacă nu ar fi trist, ar fi hilar. Nu poţi să-ţi baţi joc de o resursă a ţării şi să vii cu un mecanism care aduce mari probleme de mediu“, l-a taxat Iohannis pe Ponta. 
 
Deşi proiectul a fost îngropat de Parlament, Iohannis crede că în continuare se impune găsirea unei soluţii prin care exploatarea să se facă responsabil, astfel încât resursele să nu fie epuizate în doar câţiva ani. „Trebuie să căutăm tehnologii  care sunt nepoluante, care nu pun în pericol regiuni întregi. Dacă nu există aceste tehnologii, trebuie să avem curajul să spunem că aşteptăm. Cum am stat atâţia ani, mai putem sta“, a mai precizat Iohannis.
 
Prezidenţiabilul PNL-PDL a adoptat aceeaşi abordare de principiu şi în cazul gazelor de şist, însă crede cu tărie că exploatarea nu trebuie grăbită. „Cum energia în lume devine din ce în ce mai scumpă, tehnologia exploatării gazelor de şist a ajuns în zona rentabilităţii. Explorarea e bine să fie făcută, pentru că e vorba de resursele ţării şi trebuie să ştim ce avem. Pe de altă parte, exploatarea trebuie să mai aştepte“, a conchis Iohannis.
 
Monica Macovei: „Sunt împotriva Roşia Montană“
 
Europarlamentarul PDL Monica Macovei, care candidează ca independent la prezidenţiale, s-a exprimat ferm împotriva proiectului Roşia Montană încă din anul 2012. „S-au făcut multe ilegalităţi.  N-am o problemă cu exploatarea resurselor de subsol în sine. Singur, ştim că aurul nu se duce la BNR. Problema este să-l exploatezi fără să pui viaţa oamenilor în pericol. Nimic nu e mai presus decât viaţa“, a spus Macovei şi la Adevărul Live, săptămâna trecută. În ceea ce priveşte gazele de şist, europarlamentarul PDL a susţinut că încă mai face cercetări în acest sens, întrucât nu a înţeles care este pericolul real al metodei de exploatare. „Tehnic, încă nu am înţeles pericolul atunci când faci fractura hidraulică, ce alte substanţe mai intră în sol, dar mă documentez. Mai am nevoie de expertiză. Mă gândesc de mulţi ani la o soluţie. Bogăţiile subsolului sunt ale noastre: fie ale noastre, ale poporului, fie ale tale, ca persoană, dacă le găsim la tine în curte, aşa cum se întâmplă la americani. Oamenii din acea ţară, plus proprietarul, trebuie să beneficieze din acest profit.  Dar mă refer strict la exploatarea care este în siguranţă pentru oameni. Nu vreau să le spun oamenilor să-şi dea viaţa pe bani“, a conchis Macovei. 
 
Cristian Diaconescu: „Proiectul trebuie regândit“
 
Prezidenţiabilul PMP, Cristian Diaconescu, a anticipat încă de anul trecut, din septembrie, când au debutat protestele de stradă împotriva exploatărilor de la Roşia Montană, că singura soluţie viabilă este retragerea proiectului şi regândirea lui.  „Soluţia este una simplă şi o ştie toată lumea: Hotărârea de Guvern, neavând o bază juridică adecvată şi corespunzătoare constituţional, lipsindu-i un aviz de mediu, trebuie retrasă şi regândit întreg procesul, dacă se doreşte finalizarea acestuia (...). Retragerea mi se pare obligatorie. Modificarea sau promovarea unui act normativ, sigur, ţine de politica guvernamentală“, a declarat Diaconescu.
 
Citeşte şi:
 
Cum am ratat unirea cu Basarabia şi ce zic prezidenţiabilii despre relaţia cu Republica Moldova
 
Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, omologul său moldovean, Mircea Snegur, dar şi fostul premier basarabean Mircea Druc au explicat, pentru „Adevărul“, cum s-a ratat unirea celor două state despărţite de Prut. Victor Ponta, Klaus Iohannis, Monica Macovei şi Cristian Diaconescu susţin unirea României cu Republica Moldova, unii cu tărie, alţii doar cu jumătate de gură.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

85 Comentarii

MadWolf
13.08.2014, 19:56:17

Deci daca citim printre randuri, pana acum niciunul nu s-a exprimat clar impotriva exploatarii de la Rosia Montana si impotriva gazelor de sist. Chiar si cei care pretind ca sunt impotriva continua sa se gandeasca la posibile solutii. E bine de stiut ca nici unul dintre cei patru nu merita votul nostru, asta daca vrem sa avem o tara in care sa poata sa mai traiasca si copiii si nepotii nostri.

-3 (19 voturi)
papillon
13.08.2014, 20:18:09

Ba da, Ponta s-a exprimat mai la obiect..! Diferenta dintre el si restul sta in faptul ca primul s-a pronuntat catusi asupra gazelor de şist, vreme ce restul , doar asupra gazelor de...băşist !

-6 (22 voturi)
Vasile Ion
13.08.2014, 19:57:49

Dupa ce ajung la putere toti politicienii supusi perciunatilor vor gaze de sist .Ca mor milioane de romanistani din cauza poluarii cumplite a apei e neinteresant pentru ei.

+6 (18 voturi)
Canadezul
13.08.2014, 20:00:45

Cum se pot situa patru persoane pe pozitii diametral opuse trebuie sa ne mai lamureasca autorul articolului. Se afla doua cite doua calare pe fiecare capat al diametrului? Sau diametrul autorului are 4 capete, in forma de cruce? De fapt pozitiile lor difera doar prin nuante. In principiu toti cam spun ca bogatiile subsolului trebuie exploatate, dar cu cap, in siguranta si spre beneficiul proprietarului (poporul roman). Ceea ce este de apreciat. Nici unul nu a cazut in isteria pseudo-ecologista a respingerii totale.

0 (16 voturi)
Vasile Ion
13.08.2014, 20:07:59

Beneficiu ..haa hha haaa ...Si unde e beneficiu cand iau strainii resursele naturale gratis si le vand cui vor ?.

+5 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (85)

Modifică Setările