Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce putem face în Parlament pentru Unire

8
10 Dec 2013 14:30:23
Bogdan Diaconu
Iniţiativele unioniste ale Platformei Civice Acţiunea 2012 sunt tot mai prezente şi mai puternice
Iniţiativele unioniste ale Platformei Civice Acţiunea 2012 sunt tot mai prezente şi mai puternice

Am participat astăzi la Conferinţa ”Asumarea politică a unui calendar al unirii Republicii Moldova cu România” şi mulţumesc Acţiunii 2012 pentru efortul pe care l-au făcut pentru a implementa în agenda publică un subiect atât de important precum reîntregirea ţării. Vestea bună este că au participat 11 parlamentari din toate partidele româneşti, ceea ce înseamnă că ne apropiem de un consens politic pe acest proiect.

Rusia recunoaşte, în felul ei mai colţuros, că drumul spre Europa al Republicii Moldova înseamnă şi drumul spre România. Astfel, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Duma de Stat, Aleksei Puşkov, a atras atenţia asupra faptului că Moldova va fi ”înghiţită” de România dacă merge spre Uniunea Europeană. Ceea ce Rusia numeşte ”înghiţire” este de fapt reunificarea dintre cele două state româneşti despre care iată că şi Rusia vorbeşte ca despre un fapt incontestabil care se va petrece în viitorul apropiat.

Ceea ce eu propun în derularea Calendarului Unirii este să identificăm grupul parlamentarilor unionişti din Parlamentul României, indiferent de culoarea politică, şi grupul similar din Parlamentul de la Chişinău. Când aceste două grupuri vor deveni semnificative ca influenţă şi greutate, ele vor avea un cuvânt de spus în realizarea Unirii.

Ceea ce eu propun în derularea Calendarului Unirii este să identificăm grupul parlamentarilor unionişti din Parlamentul României, indiferent de culoarea politică, şi grupul similar din Parlamentul de la Chişinău. Când aceste două grupuri vor deveni semnificative ca influenţă şi greutate, ele vor avea un cuvânt de spus în realizarea Unirii. După aceea, cele două componente, o dată identificate şi individualizate ca atare, trebuie sudate şi dispuse să desfăşoare împreună activităţi şi acţiuni precise care să dea semnalul dorinţei şi voinţei politice a Unirii din partea clasei politice a ambelor state româneşti.

Reunificarea e ca un pod care trebuie construit de pe ambele maluri ale Prutului. Iată aşadar ce putem realiza ca parlamentari în direcţia reunificării. Grupurile parlamentare unioniste din ambele Parlamente se pot reuni într-o formă convenită de comun acord care să-şi asume oficial dorinţa de reunificare şi să militeze fiecare pe partea sa pentru îndeplinirea acestui scop, sprijinind toate acţiunile de apropiere din cele două ţări, promovând iniţiative legislative în acest sens şi orice fel de proiecte care să facă Unirea posibilă şi fezabilă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Iuliu Banateanu
10.12.2013, 17:47:15

Ce poti face tu "domnule " diaconu? Un mare foehn!

-1 (1 vot)
Camelian Propinatiu
10.12.2013, 22:16:06

Orice se poate face in Parlament numai jocuri cu justitia nu. Fosta putere nici in vis nu se astepta ca USL sa intre in anul electoral 2014 prezentându-se din senin si fara vreun folos Occidentului drept o adunatura de mari hoti potentiali preocupati de amnistierea/gratierea altora mai mici! Daca sinuciderea asta continua, ar fi amuzant ca MD sa intre in UE, iar RO sa iasa, reusindu-se nu numai in fesenism ci si in postromânism sa se evite re-Unirea!

Dumitru Rizoaica
11.12.2013, 00:56:27

VORBE GOALE, Bogdan Diaconu! Nu Unirea este problema care trebuie sa-i framante pe parlamentari, ci mizeria in care ne balacim de pete 23 de ani! Uita-te pe blogspotul "Dreptate pentru toti", si vezi ce aveti de facut, daca chiar vreti sa faceti ceva pentru Romania, in afara de a o ..fura!

-1 (1 vot)
Paun Al
10.12.2013, 17:48:13

Lasati vorbele despre unire . Ocupati-va si extindeti-va imunitatile parlamentarilor . Legalizati-va furtul , sa fiti linistiti . Si asa ... fara stres puteti tine discursuri despre unire...

-1 (3 voturi)
Ţepeş
10.12.2013, 18:49:30

@ Sa intelegem ca mai bine discuatam despre altceva si nu despre unire. Sper ca indemnul tau sa nu fie luat in seama. Parerera mea este ca unirea sa se faca dupa ce Moldova este primita in UE si in aceasta directie trebuie insistat si la nivel parlamentar si al societatii civile.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările