Ce răspuns i-a dat şefa Comisiei Europene lui Marcel Ciolacu. Avocatul Poporului şi PNRR, principalele puncte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. FOTO: EPA-EFE
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. FOTO: EPA-EFE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns scrisorii adresate de  Marcel Ciolacu. Şefa Comisiei Europene atrage atenţia asupra schimbării Avocatului Poporului, dar şi asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în elaborarea căruia ar trebui să participe toţi actorii relevanţi.

În scrisoare, preşedinta Comisiei Europene atrage atenţia asupra modului în care autorităţile vor să schimbe Avocatul Poporului. Ursula von der Leyen transmite că deşi numirea şi eliberarea din funcţie a acestuia este o prerogativă a Parlamentului român, demersurile trebuie făcute prin dialog şi consens pentru respectarea practicilor europene în materia statului de drept.

Aceasta a mai subliniat că autorităţile de la Bucureşti trebuie să regândească politicile fiscale pe termen mediu pentru a asigura sustenabilitatea datoriilor, sporind în acelaşi timp investiţiile.

Şi modul în care a fost alcătuit Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se regăseşte în răspunsul preşedintei. Ursula von der Leyen subliniază că la elaborarea PNRR trebuie să participe toţi actorii relevanţi din societate: autorităţi centrale şi locale, organizaţii patronale şi sindicale, societate civilă, iar contribuţiile acestora să se regăsească în document.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis în luna martie o scrisoare către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prin care atrăgea atenţia că „ţara alunecă spre o cale nedemocratică”.

„Ţara noastră alunecă spre o cale nedemocratică, iar în calitate de lider al opoziţiei din România am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români şi pentru a ne apăra valorile democratice europene”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Marcel Ciolacu. 

Scrisoarea completă:

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite