Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce reforme propune PLUS dacă PSD pierde puterea: 3 judecători CCR aleşi de Înalta Curte, desfiinţarea Secţiei Speciale pentru magistraţi, alegeri în două tururi

24
22 Sep 2019 15:26:29
Autor: Iulian Bîrzoi
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a prezentat duminică un document cu măsurile urgente de guvernare pe care le propune în cazul în care ajunge la Putere. Planul vizează reforme ample în domenii esenţiale: de la sănătate şi educaţie până la Justiţie şi administraţie.

Reforma constituţională, justiţia independentă şi statul de drept

 • Două moduri de dizolvare a Parlamentului: obligatoriu, cazul în care demiterea preşedintelui, iniţiată de Parlament, este respinsă de către cetăţeni prin referendum şi, opţional, în situaţia adoptării unei moţiuni de cenzură şi ca urmare a consultării liderilor grupurilor parlamentare.
 • Reducerea numărului de parlamentari. 
 • Diferențierea atribuțiilor celor două camere ale Parlamentului.
 • Modificarea modului de desemnare a arbitrilor – CCR şi Avocatul Poporului – pentru profesionalizarea şi depolitizarea ambelor instituţii: Pentru CCR, 3 judecători constituţionali vor fi desemnaţi de către colegiul de conducere al ÎCCJ, 3 judecători vor fi desemnaţi de către camerele reunite ale Parlamentului, iar ceilalţi 3 judecători vor fi desemnaţi de către preşedinte. O etapă obligatorie în desemnarea celor 9 judecători va fi obţinerea unui aviz favorabil din partea unei comisii de specialişti instituită de către Consiliul Superior al Magistraturii.
 • Propunerea pentru funcţia de Avocat al Poporului va fi realizată de către preşedintele României, supusă spre avizarea unei comisii de specialiştii instituită de către Consiliul Superior al Magistraturii şi, în final, aprobată de către Parlament.

 

Reforma Justiţiei

 • Revenirea de urgenţă asupra modificărilor votate de majoritatea PSD-ALDE cu privire la Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Legile Justiţiei, incluzând desfiinţarea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, actualmente un instrument politic de intimidare a magistraţilor, şi reforma modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA şi DIICOT, în mod absolut independent de factorul politic.
 • Demararea urgentă a proceselor de modernizare, digitalizare şi eficientizare a sistemului şi procesului de justiţie.

 

Reformă electorală

 • Vot uninominal în două tururi pentru primari şi preşedinţi de Consiliu Judeţean – organizarea unui al doilea tur de scrutin dacă niciunul dintre candidaţii pentru aceste funcţii nu obţine 50% din voturi în primul tur de scrutin.
 • Asigurarea corectitudinii votului prin instrumente digitale de monitorizare a prezenţei la vot în timp real şi filmarea integrală a procesului de numărare a voturilor.
 • Permanentizarea votului extins pentru diaspora prin amendarea legislaţiei electorale pentru a extinde toate voturile la care diaspora are acces (prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare) la 3 zile şi vot prin corespondenţă.
 • Asigurarea accesului la vot în alegerile parlamentare, acolo unde se află, pentru românii din diaspora cu domiciliul oficial în ţară.
 • Creşterea numărului de deputaţi şi senatori pentru diaspora, proporţional cu numărul de români cu domiciliul stabil în străinătate, contrabalansat de scăderea numărului de parlamentari din ţară.

 

Reforma administraţiei

 • Un guvern mai suplu: reforma administraţiei centrale prin reducerea numărului de ministere, dar şi auditarea externă a tuturor agenţiilor guvernamentale şi a structurilor din subordinea şi coordonarea administraţiei publice centrale.

 

Educaţie

 • Intervenţia de urgenţă asupra tuturor şcolilor care funcţionează în spaţii neconforme din punct de vedere sanitar sau al siguranţei la incendiu si cutremur. 
 • Suplimentarea fondurilor pentru asigurarea transportului elevilor.
 • Dezvoltarea programului „Educaţie pentru sănătate” pe parcursul anilor de învăţământ primar şi gimnazial.
 • Reluarea concursurilor naţional e pentru directorii de şcoli şi licee început în guvernarea tehnocrată, în 2016, pe criterii de merit şi competenţă.

 

Sănătate

 • Finalizarea celor 3 spitale regionale (Cluj, Iaşi, Craiova) şi pregătirea construirii unui spital regional în Bucureşti,  la pachet cu reorganizarea unităţilor spitaliceşti neperformante.
 • Zero toleranţă pentru corupţie şi neglijenţă care pot pune viaţa pacienţilor în pericol, în paralel cu creşterea pedepselor pentru orice act de corupţie în domeniul sănătăţii.

 

Mediu şi resurse naturale

 • Reactivarea instrumentelor de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale.
 • Prioritizarea achiziţiilor de automobile electrice, hibride şi cele pe combustibili alternativi (CNG/LNG).

 

Energie

 • Finalizarea gazoductului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).
 • Interconectarea cu Republica Moldova (RMD) prin continuarea conductei Ungheni – Iaşi şi dezvoltarea de alte infrastructuri.
 • Urgentarea proiectului AGRI.
 • Adoptarea de urgenţă a Programului naţional de termoficare 2021-2030.
 • Abrogarea imediată a OUG 114/2018 şi adoptarea de urgenţă a unui nou act normativ pentru asigurarea predictibilităţii.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Sacha Durand
22.09.2019, 15:54:13

Propuneri curajoase si moderne de construire a unor baze solide pe care sa functioneze o noua societate romaneasca ! Ce am vazut pe net nu e specificat in articol,dar exista o dorinta de a readuce in tara diverse firme ale disporei care si-au dovedit priceperea pe alte meleaguri....deci ca un indemn al readucerii oamenilor competenti si capabili in Romania ! Sa speram ca mare parte din romani sa compare cu ratacirile mintale ale celor care ca singur argument repeta ca se taie din "pensii" (de parca toti romanii sunt pensionari,si n-ar mai exista si alte categorii socio-profesionale !) si "salarii" si ca exista un "pact al bunastarii "!!! "Pactul bunastarii" : e manelismul cronic,promovarea analfabetismului si incompetentei,caracal,sapoca, indivizi ca iorgulescu,&co.,lipsa drumurilor decente,a scolilor adecvate 2019,spitalelor,batrani uitati de soarta,copiii care se culca flamanzi,coruptia endemica,justitia politizata....lista poate umple tot net-ul.......Romanii au ocazia si posibilitatea sa compare si sa cantareasca toate programele electorale ce vor fi propuse.....Sa-si aduca aminte cine si ce a facut,cine a avut puterea decizionala si executiva....sau a facut doar figuratie prin imagini tv..... dar a uitat de cetateni si tara....de care-si aduc aminte doar cand cer votul care le deschide poarta PUTERII !....iar apoi se intorc la ale lor de 30 de ani ! LA VOT ! LA VOT ! LA VOT ! ....cu discernamant !

+4 (6 voturi)
gmbplay
22.09.2019, 15:54:41

Fiind in minoritate propun lucruri care ii ajuta , dupa care DACA au majoritate le schimba in favoarea lor .Unde este poporul votant in toata povestea asta ?

-1 (5 voturi)
Sacha Durand
22.09.2019, 16:07:33

De care popor vorbesti ? De cel ce gadeste si doreste schimbare, sau de cel de la Cacâna ?....sau doar ca sa ne aflam in treaba ? Zeflemeaua si mistocareala dureaza cam de 30 de ani....

+4 (8 voturi)
inuendo
22.09.2019, 16:16:08

Este prima dată în treizeci de ani, când citesc propuneri de bunsimț. Să fie!

+5 (9 voturi)
Argon Litium
22.09.2019, 16:39:18

nu mai bine ales de catre popor cel de pe functia de Avocatul Poporului ? --------------------- intreb si eu :)

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (24)