Ce riscuri implică vizita Papei în Miercurea Ciuc: „Acolo se slujeşte numai în limba maghiară şi se intonează imnul maghiar. Va fi şi preşedintele Ungariei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Dungaciu - FOTO Eduard Enea
Dan Dungaciu - FOTO Eduard Enea

Directorul Institutului de Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, a discutat la „Adevărul Live” despre importanţa vizitei Papei Francisc pentru maghiarii din Transilvania, în contextul în care Papa va ţine o slujbă şi la Şumuleu Ciuc, unde va participa şi preşedintele Ungariei.

Dan Dungagiu a atras atenţia asupra unui articol dintr-o revistă americană de specialitate în care se explică cum vizita Papei de la Şumuleul Ciuc ar putea să-i ofere guvernului Viktor Orban un plus de legitimitate.

„Pe 29 aprilie a aparut un articol în American Jesuit Review al unui teolog american care scrie «atenţie la populismul care ar putea să fie legitimat de prezenţa papei». Publică articolul, se stârneşte multă discuţie pentru că era legat de Viktor Orban, care este un personaj care înseamnă tot ce înseamnă mai diferit şi opus ca mesaj faţă de papa Francisc. Teologul american crede că Orban ar putea să se legitimizeze prin mesajele pe care Papa le va da sau nu le va da la Şumuleu. Acesta spune că e un mare risc acolo, deoarece, acolo, după aproape fiecare slujbă se intonează imnul maghiar. El spune ca e un mare risc şi că Şumuleul Ciuc este singurul pelerinaj din lume în care se poate sluji într-o singură limbă. Limba maghiară. În altă limbă nu poţi să o faci. Limba maghiară este singura acreditată ca să zic aşa. El avertizează că papa riscă să fie utilizat ca legitimare pentru regimul maghiar prin faptul că se întâlneşte la Şumuleul Ciuc cu liderii maghiar şi inclusiv prin faptul că preşedintele Ungariei, catolic, se duce acolo”, a explicat Dan Dungaciu.

Directorul a mai precizat apoi că maghiarii au trebuit să anunţe vizita Papei, dar să facă abstracţie de regimul lui Viktor Orban şi că statul român trebuie să fie pregătit să gestioneze o criză politică în cazul în care la finalul slujbei se va cânta în cele din urmă imnul maghiar.

„Răspunsul a venit de la şeful iezuiţilor din Ungaria, care-i trimite o scrisoare (n.red.:autorului articolului) în care îi spune cu îşi permite să sugereze că Papa ar trebui să facă o vizită politică cu mesaje politice, că nu e vorba de politică, e o vizită strict cu dimensiuni religioase. E foarte interesant de sesizat că personajul care a scris scrisoarea de reacţie e şeful iezuiţilor maghiar şi e din Miercurea Ciuc şi într-un fel îi ia de fapt apărarea guvernului Orban. Deja s-a născut o polemică acolo. Cum se va gestiona acest lucru, având în vedere că acolo se cântă imnul maghiar ? Eu sper că nu-i va da cuiva prin cap să se cânte imnul maghiar după slujbă în prezenţa preşedintelui maghiar, în prezenţa Papei şi în prezenţa unei prese care va fi pregătit să extragă aceste lucruri. Va fi un public enorm. Statul român va trebui să gestioneze acest război cu calm şi înţelegere pentru că am absoluta convingere că Papa nu va intra în această confruntare. El ştie unde se duce”, a mai precizat Dungaciu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite