Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce şanse mai are revenirea la alegerea primarilor în două tururi

33
11 Dec 2019 16:36:22
Ion M. Ionita
Guvernul Orban nu işi angajează răspunderea pentru legea alegerii primarilor în două tururi
Guvernul Orban nu işi angajează răspunderea pentru legea alegerii primarilor în două tururi

Guvernul Orban a anunţat asumarea răspunderii pentru trei proiecte legislative, dar nimic despre revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Discuţiile pe această temă par să nu ducă nicăieri, iar noua putere abordează subiectul din ce în ce mai puţin.

Introducerea sistemului într-un singur tur s-a făcut în 2011 când PDL, partidul lui Traian Băsescu pe atunci, a promovat proiectul de lege, sub pretextul că aşa era mai ieftin. Dintre toate partidele parlamentare UDMR s-a raliat rapid şi a votat alături de PDL asigurând adoptarea legii. Pentru PDL a fost o încercare de a se salva în teritoriu în condiţiile în care partidul era în cădere de popularitate după  criza economică din anii 2008-2010. În ceea ce priveşte UDMR, raţiunile au fost simple, în multe localităţi unde etnicii maghiari aveau majoritatea relativă, Uniunea nu putea câştiga primăria pentru că în al doilea tur celelalte formaţiuni se coalizau împotiva candidatului UDMR.

Manevra nu a salvat PDL. Partidul a mai încercat o manevră, să comaseze localele cu parlamentarele, dar nu a reuşit din cauza Curţii Constituţionale. La locale, PDL a luat 15% din votul politic şi avea să piardă la scor şi alegerile parlamentare din 2012 în faţa USL, alianţa nefirească dintre PNL şi PSD. Urmarea a fost că PDL a dispărut ca entitate politică în urma fuziunii cu PNL.

Dar în ciuda tuturor schimbărilor politice, legea alegerii primarilor a rămas neschimbată până în ziua de azi.

Preşedintele Klaus Iohannis insistă cerând revenirea la două tururi de scrutin în faţa unor reacţii nu prea entuziaste. Sistemul într-un tur nu reflectă voinţa cetăţenilor, dar erste convenabil partidelor mari şi pentru UDMR. În cazul  partidelor mici, sistemul într-un singur tur este total neacceptabil pentru că le distruge şansele să câştige posturi de primar.

PSD, aflat acum pe o pantă descendentă, este categoric împotriva revenirii la două tururi. UDMR rămâne consecvent liniei adoptate şi nu susţine schimbarea.

PNL ar putea fi tentat să rămână sistemul într-un singur tur. Şi-ar asigura primarii pe care îi are acum care s-ar putea concentra apoi asupra alegerilor parlamentare.

Dar ar fi o mare capcană pentru liberali. Sistemul într-un tur conservă ceea ce partidele mari au în momentul alegerilor. Însă nu permite câştiguri care ar duce partidul în poziţia de câştigător net, ceea ce ar contribui şi la mobilizarea aleşilor locali pentru alegerile parlamentare. 

Practic, într-un singur tur, PNL nu ar avea prea multe şanse să câştige Bucureştiul care reprezintă, nu numai din punct de vedere simbolic, o cheie pentru alegerile parlamentare. În cazul alegerilor în două tururi, PNL, USR, PMP îşi vor împărţi electoratul în primul tur, dar se vor coaliza în favoarea celui care intră în turul al doilea.

Asumarea răspunderii pentru revenirea la cele două tururi de scrutin implică riscul depunerii unei moţiuni de cenzură. Dar, în cazul în care PSD ar obţine un vot pentru demiterea guvernului PNL, asta nu ar duce decât la deschiderea drumului către alegeri anticipate. PSD ar face în mod direct jocul preşedintelui Iohannis şi al PNL care au declarat de fiecare dată că îşi doresc alegeri anticipate. O demisie a Guvernului Orban este mai greu de pus în aplicare din raţiuni multiple, dar o demitere printr-o moţiune de cenzură este tot ceea ce actuala putere şi-ar dori pentru a se ajunge la anticipate.

Şi atunci, de ce revenirea la alegerile primarilor în două tururi de scrutin devine pe zi ce trece o urgenţă uitată?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

db
11.12.2019, 17:26:12

Se va pune pe tapet în ianuarie, după votarea bugetului 😉

Vanatorul/d.c.
11.12.2019, 18:13:09

Sa traiti, cu respect dom Ioniță..! M-am infiorat de placere cand am citit istoricul facut de matale votului pentru primarii intr-un singur tur..! Numai ca gogălul matale a avut o gaura undeva..! Iar pentru ca goagălul meu nu are gauri, ia uite ce am mai aflat: - Luni, 20 aprilie 2015 - Senatul a adoptat, luni, 20 aprilie 2015, cu 114 voturi pentru, 3 impotriva si 4 abtineri, proiectul de lege privind alegerile locale, astfel incat presedintii consiilor judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla, iar primarii vor fi alesi intr-un singur tur; - Miercuri, 6 mai 2915, cu 278 voturi pentru, 22 impotriva si 14 abtineri, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind alegerile locale, stabilind ca presedintii Consiliilor Judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritate simpla, iar primarii vor fi alesi intr-un singur tur. Carevasazicatelea dom Ionița, pentru faptul ca inca se voteza primarii intr-un singur tur, nu-s de vina cine ziceai matale ca au facut-o in anul 2011, ci smenarii si cocalarii celor 2 mafii nationale , PSD si PNL, care au votat in aprilie si mai 2015, cot ca cot, legea respectiva..! Dar nu-i nimic, dom Ioniță,..! Pana si aia care au luat o singura data premiul Pulitzer mai uita cate ceva..! Daramite noi, care era sa-l luam de vreo paișpe ori, daca nu-l luau cu japca, pe nedrept, piloșii aia de la fituici prapădite gen The New York Times, The Washington Post, The Boston Globe si alte asemenea amarate de gazete de perete, care nici nu se compara cu ziarul nostru ..!:) Aleluia si Aloha..!

+3 (5 voturi)
Michiu Stefan
11.12.2019, 17:39:11

PNL a inceput bine,anuntand ca certe -si unele chiar aplicate-masuri mult asteptate de populatie:reducerea nr.de ministere,curatenie in acestea,masuri de bun simt pentru reducerea cheltuielilor.Daca se vor opri-si alegerea primarilor in doua tururi este una din ele-atunci pot sa le garantez ca USR ii va depasi la urmatoarele alegeri.Este de neinteles de ce nu forteaza nota cu aceste masuri, obligand PSD sa -i demita,si astfel avand posibilitatea chiar sa reformeze societatea,cu un parlament in care partidele democratice sa detina majoritatea.

+3 (5 voturi)
Manole Scarlat
11.12.2019, 18:02:58

Şansele sunt după cum vrea UDMR-ul.

-2 (2 voturi)
Bogdan Liviu
11.12.2019, 18:09:24

fara alegeri in 2 tururi : lady firea va ramane in fotoliu ....

Vezi toate comentariile (33)