Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce scenarii are România în cazul unui conflict Rusia-Ucraina. Iohannis: Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi | VIDEO

8
26 Jan 2022 17:58:59
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Presidency
FOTO: Presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că autorităţile vor lua „cele mai eficiente măsuri” pentru siguranţa populaţiei, în contextul tensiunilor de la graniţele Ucrainei. Şeful statului a precizat că România trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu şi a prezentat principalele măsuri discutate.

„Astăzi am făcut o analiză completă a situaţiei de securitate din regiune, inclusiv din punctul de vedere al implicaţiilor militare, economice şi energetice, dar şi din perspectiva migraţiei necontrolate. România are peste 600 de kilometri de frontieră comună cu Ucraina şi trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi pentru orice scenariu posibil. (...)

Vreau să subliniez: avem un dialog permanent, extrem de dens şi de substanţial, în cadrul NATO, cu Statele Unite ale Americii, în cadrul OSCE şi al Uniunii Europene. (...)

Am analizat o gamă întreagă de acţiuni potenţiale, de la atacurile cibernetice menite să destabilizeze instituţii şi infrastructura critică, aşa cum am văzut recent în Ucraina, până la utilizarea energiei pentru a atinge obiective politice sau folosirea dezinformării şi a propagandei. A fost un schimb de evaluări care a inclus, cum este şi firesc, elementele care au reieşit din coordonarea noastră aprofundată şi constantă cu aliaţii şi partenerii atât în cadrul NATO, cât şi în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la Cotroceni. 

Şeful statului a transmis că dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol „primordial” în detensionarea situaţiei actuale, însă a precizat că „trebuie să fim pregătiţi şi pentru scenariul în care partea rusă va refuza să continue calea dialogului”. De altfel, preşedintele a subliniat susţinerea pentru suveranitatea Ucrainei. „Reiterăm susţinerea pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi a celorlalţi parteneri estici, precum şi pentru consolidarea rezilienţei acestora”, a adăugat Iohannis. 

„Subliniez încă o dată că măsurile luate de NATO până în prezent pentru întărirea prezenţei militare pe Flancul de Est reprezintă un răspuns eminamente defensiv la riscurile, ameninţările şi provocările de securitate în creştere din regiune.Salut şi cu acest prilej mesajele clare transmise inclusiv public de către Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, şi de către Preşedintele Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Statelor Unite şi a Franţei – parteneri strategici ai României – de a spori prezenţa în ţara noastră, ca parte a răspunsului aliat la evoluţiile de securitate din regiune. (...) 

Am spus-o constant şi repet că suntem gata să găzduim o prezenţă aliată crescută pe teritoriul nostru. De altfel, în urma anunţurilor SUA şi ale Franţei, suntem în contact cu cei doi aliaţi pentru a stabili concret modalităţile de realizare pe teritoriul nostru a prezenţei militare a celor doi parteneri

În paralel, la nivelul Uniunii Europene, discutăm aprofundat despre o serie de măsuri restrictive, adică sancţiuni, care vor avea consecinţe masive şi costuri serioase pentru Federaţia Rusă, dacă aceasta va iniţia acţiuni agresive împotriva Ucrainei”, a mai transmis preşedintele. 

Măsuri luate de instituţiile din România

„Am decis în şedinţa CSAT o serie de măsuri importante. Voi da, din motive lesne de înţeles, doar câteva exemple, având în vedere sensibilitatea tematicii. Cum ar fi continuarea demersurilor concrete pentru creşterea prezenţei Aliate şi a SUA pe teritoriul României, ca măsură de întărire a securităţii statului român.

Guvernul României şi instituţiile cu atribuţii în domeniu vor continua planificarea, la nivel interinstituţional, pentru gestionarea eventualelor intrări de refugiaţi pe teritoriul nostru şi pentru a fi pregătiţi să gestionăm efectele negative ale situaţiei de securitate în domeniile economic, energetic şi financiar-bancar. De asemenea, vor fi urgentate procedurile de revizuire a proiectelor de lege referitoare la securitatea naţională cuprinse în Planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024.

Şeful Statului Major a prezentat astăzi în CSAT un plan de măsuri care vine în completarea, în continuarea planurilor deja existente, armonizate cu NATO, şi care vor avea ca rezultat o pregătire corespunzătoare a României pentru orice scenariu. Acest plan a fost aprobat de CSAT. (...) 

Îi asigur pe cetăţenii României că suntem angajaţi împreună cu aliaţii şi partenerii noştri să discutăm, să decidem şi să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranţa noastră, a tuturor”, a mai transmis şeful statului. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

plavanualiiilea
26.01.2022, 18:09:07

IO ZIC CA AVEM EXPERIENTA, DACA AJUNG RUSII SI LA NOI HOCUS POCUS SI INTOARRCEM DIN NOU ARMELE SI AIA E.

-2 (2 voturi)
Iosiv Varga
26.01.2022, 18:17:42

Lasati-va de bancuri !Romania niciodata nu a foist pregatita pentru razboi ,nici acum nu este 1Inca nici nu suntem atacati si vrem ajutor de la ...X Y Z NU E RUSINOS CA DUPA CE TINEM VREO 70 000de militari in lux si in pace,acum cand e pe nasoale asteptam pe altii sa ne apere !Chiar credeti ca vreun american ..francez...german etc va muri in locul soldatului roman??Unde este armata romana ?Care e dotarea ?La ce nivel de agresiune poate rezista sau se va preda si va intoarce armele?In doua razboaie mondiale am fost ocupati,pratic pusi la pamant ,norocul ne-a suras,dar va tine si a treia oara ?

0 (2 voturi)
UN OM DE STANGA
26.01.2022, 18:31:28

Eu zic sa fim mai ponderati in declarati. Rusii nu ne-au amenintat. Nu au treaba cu noi ci cu Ucraina. De multe ori suntem mai vocali decat statele din NATO. Noi nu trebuie sa ne transforman in aparatorii principiilor NATO si in purtatori de cuvant ai altora. Are cine sa o faca. Nu creati isterie si panica in randul populatiei prin scenarii ipotetice apocaliptice. Cu astfel de stiri de dimineata pana seara, nu faceti decat sa fuga tinerii din tara si capitalurile sa fie expatriate. Probleme stringente sunt in tara.

+1 (3 voturi)
The Impaler
26.01.2022, 18:46:59

Raspunsul ferm al presedintelui va consta intr-o actiune fulger ori la piramide ori la ski..golful il lasam pentru la vara.

+2 (2 voturi)
Ion Mario77tt
26.01.2022, 19:23:36

Romania tara in care nimeni nu isi asuma nimic,doar presedintele isi asuma ca tara este un stat esuat dar daca il intrebi acum a uitat ce a declarat nu-si mai asuma nimic

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările