Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce se schimbă în Legea votului prin corespondenţă

9
14 Aug 2016 19:33:06
Autor: Sebastian Zachmann
Imaginea umilinţei: români aşteptând să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014
Imaginea umilinţei: români aşteptând să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014

Guvernul Cioloş va relaxa condiţiile prin care pot fi deschise secţii de vot în străinătate, după cum arată ordonanţa de urgenţă obţinută de „Adevărul“

La începutul lunii septembrie, când Parlamentul îşi va relua activitatea, Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă Legea alegerilor parlamentare, mai exact articolele referitoare la înfiinţarea secţiilor de vot din străinătate. Formularea actuală din lege nu numai că nu oferă Executivului o baza legală de a deschide noi secţii de vot, dar mai şi descurajează diaspora să iasă la urne.

Din punct de vedere locativ, Guvernul poate deschide secţii de vot peste graniţe în ambasade, consulate sau institute culturale. Însă aceste secţii, pe care putem să le numim tradiţionale, pot servi doar românilor ce trăiesc în oraşe mari din străinătate, acolo unde există amabsade sau consulate.  Dar, să presupunem că într-un oraş din Spania există o comunitate de câteva sute sau mii de români. Însă, în acel oraş, nu există nici ambasadă, nici consulat, nici institut cultural, toate acestea fiind la o distanţă considerabilă. Cum votează acei români? Tocmai ca să nu fie puşi pe drumuri, legea permite Guvernul ia legătura cu Primăria din acel oraş, care pune la dispoziţie un imobil pentru deschiderea unei secţii de vot. Putem să le numim secţii speciale.  Însă aici intervine prima hibă legislativă.

Mica „şopârlă“ din lege
În toamna anului trecut, PSD şi PNL au bătut palma pe Legea votului prin corespondenţă şi au pus o condiţie pentru deschiderea secţiilor speciale în diaspora: să existe cel puţin 100 de alegători care să solicite acest lucru. „În afara secţiilor de votare prevăzute la alin. 1 (ambasdade, consulate, institute culturale –n.r.) se organizează una sau mai multe secţii de votare, pentru localităţile sau grupurile de localităţi în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, conform Registrului Electoral, cel puţin 100 de alegători“, arată articolul 23 alineatul 3 din lege. Pe scurt, Guvernul poate deschide secţii de vot în comunităţile mici de români numai dacă există cel puţin 100 de oameni care se înscriu în Registrul Electoral. Or, tocmai aici e hiba: din cauza birocraţiei, românii din străinătate nu s-au înscris în Registrul Electoral. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că există doar 5.481 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Doar 5.481, în condiţiile în care sunt peste 3 milioane de români cu drept de vot în afara graniţelor. În plus, surse din Ministerul de Externe au povestit pentru „Adevărul“ că doar într-o singură comunitate de români din străinătate au fost depuse 100 de cereri pentru deschiderea unei secţii speciale. Aşadar, după formularea actuală a legii, pe lângă secţiile deschise la ambasade şi consulate, Guvernul n-ar mai putea deschide şi alte secţii de vot în diaspora, aşadar, românii plecaţi peste graniţe ar fi din nou puşi în situaţia de a nu-şi exercita dreptul electoral.  „Lipsa de acţiune din partea Guvernului ar perpetua o situaţie de fapt care ar conduce la îngrădiri grave şi nejustificate ale dreptului constituţional de a alege, ceea ce ar fi complet inacceptabil“, susţine Guvernul în expunerea de motive a ordonanţei.

Ca să corecteze această piedică, ordonanţa de urgenţă pregătită de Dacian Cioloş va da dreptul Guvernului de a deschide secţii speciale acolo unde ştie că există comunităţi importante de români, chiar dacă aceştia nu s-au înscris în Registrul Electoral. „Pe lângă secţiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice pot fi organizate, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Decizia de organizare a acestor secţii revine Autorităţii Electorale Permanente, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe“, arată textul ordonanţei obţinut de „Adevărul“.  În plus, Guvernul va deschide în continuare secţii de vot acolo unde vor exista cel puţin 100 de solicitări.

Înscrieri prin e-mail
Guvernul va simplifica şi procedura de înscriere în Registrul Electoral, mult birocratizată. În acest moment, un român din străinătate, pentru a se înscrie în Registrul Electoral, trebuie să facă un drum la ambasadă sau la consulat pentru a duce nelipsita copie de pe buletin:  „Cei cu domiciliul în străinătate se pot înscrie în Registrul Electoral în baza unei cereri scrise, datate şi semnate, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal, însoţită de o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine, sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu“, spune acum legea. Guvernul le va oferi posibilitatea românilor de peste graniţe să-şi scaneze documentele şi să le trimită prin mail la ambasade sau consulate ca să se înscrie în Registrul Electoral.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

M Costi
15.08.2016, 06:21:58

Continua seria minciunilor si dezinformarilor privind votul romanilor care locuiesc in strainatate ! Dle Zachmann plecati de la afirmatia " "...din cauza birocraţiei, românii din străinătate nu s-au înscris în Registrul Electoral..." , care n-are nicio legatura cu realitatea . Va amintesc faptul ca in 2014 zeci de mii de romani , dupa spusele lor , au venit sa voteze la sectiile din strainatate de la zeci si chiar sute de km ( Udrea la Paria , Macovei la Londra etc- chiar de la mii ! ) , nu i-a impiedicat nici birocratia , nici distanta si nici cozile la rand . In nici doi ani romanii s-au schimbat atat de mult si s-au speriat de birocratie ? N-as crede . Dupa parerea mea , altele sunt cauzele pentru care romanii care locuiesc in strainatate nu mai sunt chiar asa mari amatori de votul din 2016 : 1. Si-au dat seama de manipularea mediatica pe care au luat-o in 2014 2.Cei mai multi romani nu au un domiciliu stabil si legal in strainatate ori nu vor sa li se cunoasca domiciliul de catre autoritatile romanesti 3.Numarul de locuri in Parlament rezervat romanilor din strainatate nu constituie o miza prea mare In cazul in care propunerea "...deschide secţii speciale acolo unde ştie că există comunităţi importante de români..." va fi adoptata de Guvern , se vor crea conditii pt fraude la scara mare . In plus , in cazul in care la respectivele sectii nu se vor prezenta nici macar 100 de votanti , cum se vor justifica fondurile alocate ? Privind ideea "...să-şi scaneze documentele şi să le trimită prin mail la ambasade sau consulate ca să se înscrie în Registrul Electoral..." ar fi fost bine daca ni s-ar spune dupa ce model din strainatate a fost luata , ce alta tara din Lume o mai aplica ? In plus , o modificare a legislatiei electorale cu putin timp inainte de alegeri ar trebui sa primeasca si aprobarea CCR , lucru greu de crezut. P.S. De mai bine de doi ani incerc sa aflu de la cei care scriu la Adevarul ( jurnalisti , bloggeri etc. ) care sunt tarile occidentale care practica votul prin corespondenta ,cum arata legislatia lor in domeniu si modul cum au aplicat legea respectiva . Am intrebat de nenumarate ori , cativa au promis ca se vor informa , fiind chiar la fata locului. Cred ca nu intamplator pana azi n-a scris nimeni ceva in domeniu ...

+5 (5 voturi)
canadezul
15.08.2016, 06:37:27

uite ca iti voi raspunde eu: nimeni nu da doi bani pe manipularile mediatice. pur si simplu, in dispora exista un nr restrans de simpatizanti ai partidelor de stanga. cele de dreapta nu reprezinta decat un drac mai mic. ce s-a intamplat la prezidentiale nu a insemnat altceva decat revolta impotriva marsaviilor guvernului ponta si modului grosolan in care au limitat un drept esential... cel de vot. de ce sunt atat de putin insrisi? pt ca cei care traiesc in strainatate nu vor sa auda de copii dupa buletin. cei din Ro au ramas incremeniti in asa ceva, nu pot accepta ideea ca exista viata si dincolo de copia dupa buletin. cum ar fi ideal sa se poata vota? nemailasandu-l pe ghita sa informatizeze institutiile din Ro... ca traiesti in vaslui sau new york, esti cetatea roman, ai drept de vot. de ce trebuie sa trimit copii dupa acte la ambasada? de ce nu m-as putea inscrie pur si simplu online intr-un registru electoral si sa imi exercit dreptul de vot prin mail, un operator introducand datele intr-un sistem informational ca cel de evidenta populatiei unde sa fii marcat ca votat? cum se voteaza in alte tari? daca vroiai cu adevarat sa vezi cum, nu trebui a ca doi ani sa intrebi jurnalisti... un google te ajuta in 5 min. http://www.elections.ca/content.aspx?dir=vote&document=index&lang=e&section=vot

0 (4 voturi)
M Costi
15.08.2016, 08:06:08

@canadezul -O.K. , inteleg ca ati dori sa se poata vota "...pur si simplu online intr-un registru electoral si sa imi exercit dreptul de vot prin mail..." !?! Da...cam ca la ...Adevarul , iti faci un cont , cu parola , si intri pe Forum când si cum ai ...chef. Si spui orice si votezi orice , tot cum ai chef. Pai asa ...iti poti face 15-20 de conturi , cu tot atatea pseudonime si tot votezi ! Intrebati-o pe Mirela , cea care se da drept Vanatoreasa , cate conturi are si cate pseudonime , incat le mai si incurca cateodata . Va intreb : Daca romanii din strainatate vor putea vota prin e-mail , de ce n-ar putea face acelasi lucru si romanii din tara ? Nu e discriminare ? Va amintesc faptul ca in cazul romanilor din tara nu li se permite sa intre cu o ruda in varsta ( ori sotul , sotia etc ) in cabina de vot , nu li permite sa intre cu telefonul mobil , pe motiv de "secretul votului " .

+3 (3 voturi)
canadezul
15.08.2016, 11:10:00

1. posibilitatea unui vot prim mail sau alta forma ar trebui sa fie accesibila tuturor. exact asta am si spus, nu ar trebui demonstrat unde te afli, "ca traiesti in vaslui sau new york, esti cetatea roman. ai drept de vot"; 2. daca trimit copia de buletin, tot ma inregistreaza cineva intr-un registru tinut cu creionul chimic... banuiesc, pe baza cnp-ului. va a fi rautacios, in momentul de fata se voteaza asa cum insinuezi... cu 7 conturi, 20 de identitati si vreo 200 de morti. in esenta, de aia votezi... pt a delega pe cineva mai priceput decat tine sa coduca tara. este datoria lui sa gaseasca o solutie prin care sa fie evitat furtul de identitate. iar acel numar unic e cnp-ul.

0 (4 voturi)
green
15.08.2016, 14:30:45

M Costi, Locuiesti in strainatate, sau vorbesti in locul nostru ca cei pe care ai urechezi? Uite aici doua cauze principale pentru care nu ne mai intereseaza votul; 1. Iohanis ne-a dat teapa si ne-a mintit cu privire la toate reformele pe care le-a promis. ( Nu l-am votat pe el pentru ca ne oferea incredere, ci pentru ca nu aveam alta solutie in turul 2. A fost un vot anti-ponta.), aici mai intra si mihalache, interesul ptr. vacante, cacealmaua cu psd-isi si pnl-isti, doua partide extem de corupte.+ incompetenta crasa. 2.Nerealizarea proiectului vot on-line.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)