Ce spui când nu spui nimic

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele trecute am avut parte de un nou episod din nesfârşita serie de declaraţii fără cap şi coadă făcute de membrii actualului guvern.

Astfel, titulara portofoliului Educaţiei a rostit fraza: „Orice evaluare evaluează subiectele pe care examenul le presupune în evaluarea respectivă“. Şefa ei n-a vrut să fie mai prejos şi a explicat că „fiecare preşedinte al acestui partid a condus o perioadă acest partid“.

Contextul „producerii“ acestor perle e important. E. Andronescu fusese întrebată de ce sunt aşa slabe rezultatele din acest an la BAC, iar V.V. Dăncilă – dacă-l va vizita pe L. Dragnea la închisoare. În locul unor răspunsuri clare şi la obiect, cele două pesediste au elaborat fraze întortocheate care le-au dus pe un tărâm ininteligibil.

Cea cunoscută sub numele de Abramburica a vrut să evite orice legătură între performanţa şcolară a elevilor şi numeroasele ei mandate de ministru. Aşa că, în răspunsul dat, a făcut un ocol prin propria studenţie, invocând „lecţia“ unui profesor care se întreba la ce bun înveţi ce ţi se predă în şcoală, pentru a ajunge la tautologia: evaluarea evaluează ce e de evaluat. Audienţa a rămas mască.

La rândul ei, Viorica Dăncilă n-a vrut să spună: „da, voi merge să-l vizitez la închisoare pe Liviu Dragnea“, ci a ţinut să improvizeze – cu ajutorul unei fraze foarte lungi – un discurs despre solidaritate de partid, ca să ajungă la performanţa incredibilă de a spune că fiecare preşedinte de partid a fost o perioadă preşedinte de partid.

Eşecurile retorice nu fac decât să întărească percepţia comună, şi anume că Andronescu are o vină pentru starea de azi a şcolii şi, pe de altă parte, că PSD nu se poate desprinde de simpatia pentru corupţi, care acum 15-20 de ani se manifesta prin cohorte de partid care mergeau să susţină un pesedist sau altul pe scările Tribunalului, iar acum – prin solidaritatea cu condamnaţii definitiv şi denigrarea magistraturii independente. 

Cine crede că, nespunând nimic, trece neobservat se amăgeşte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite