Ce spun specialiştii. Se rupe sau nu se rupe USL?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza din USL i-a pus pe gânduri chiar şi pe specialişti, care nu ştiu ce se va întâmpla cu viitorul alianţei de la guvernare. Unii cred că USL va rezista în continuare şi că liderii vor ajunge la un consens în urma negocierilor, alţii sunt de părere că lucrurile au scăpat definitiv de sub control, iar destrămarea USL este inevitabilă.

„Totul indică o probabilă ipoteză să se rupă. Există un grup în PSD care doreşte să se rupă şi să-l împingă pe Victor Ponta să candideze la alegerile prezidenţiale. PSD forţează nota ca să pună PNL într-o situaţie nefavorabilă, iar PNL este considerat de USD ca fiind în afara majorităţii. Când apar orgolii şi lucrurile scapă de sub control, este foarte greu să mergi mai departe. În acest moment, se pune problema în termeni de cine va fi scos vinovat pentu eşecul coaliţiei. Liberalii vor ca PSD să-şi asume ruperea alianţei şi să plătească politic“, a declarat politologul Cristian Pârvulescu pentru „Adevărul“.

“Ponta a pus mâna pe tot ce era important”

Părerea lui Pârvulescu este împărtăşită şi de Sorin Bocancea, profesor în Ştiinţe Politice. Analistul priveşte USL ca pe o oală sub presiune, gată să dea pe dinafară. „Eu cred că se va rupe. Este doar o chestiune de zile ruperea USL. Este doar o coaliţie mare, dar nu puternică. S-a ajuns la la maximum de conflict pentru că, practic, USL nu mai funcţionează de ceva zile. Avem o criză guvernamentală, paradoxal, chiar în condiţiile unei majorităţi covârşitoare. PSD s-a mişcat încercând să capete majoritate în Parlament. PNL a intrat la guvernare pentru că le-a intrat în minte acea fixaţie cu Antonescu – preşedinte, dar PNL nu a avut pârghiile puterii. Premierul a pus mâna pe tot ce era important“ – apreciază Sorin Bocancea.

“Eu nu cred că se va rupe”

Alina Mungiu Pippidi vede un alt scenariu. Profesorul de ştiinţe politice crede că liderii alianţei vor trece de acest impas, întrucât PSD nu are niciun interes ca USL să se destrame.  „Eu nu cred că se va rupe. Este o tabără a raţiunii reprezentată de Victor Ponta. Întrebarea este dacă Victor Ponta va ţine piept liderilor PSD care vor ruperea  USL. Decisiv este ce va face Ponta, pentru că PDL are potenţial de alianţă şi i-ar putea atrage pe liberali în braţele PDL. PC şi UNPR sunt folosite, sunt partide murdare, care echilibrează balanţa “, a comentat Mungiu Pippidi pentru „Adevărul“.


Pentru sociologul Alfred Bulai, lucrurile sunt simple: USL nu se va rupe pentru că vinovatul pentru destrămarea alianţei va plăti electoral. „Nu se va rupe. Este vorba de o negociere la sânge. PSD nu vrea să se rupă. Şansa să aibă peste 50% în turul doi al prezidenţialelor este foarte mică. Ei ar dori o rocadă. Premierul să-l ia liberalii, şi aici domnul Iohannis ar fi potrivit, iar Preşedinţia să revină PSD. Eu cred că va ceda PSD, fiindcă pentru ei este vital să nu se rupă. Dacă iese Antonescu victimă, PSD va avea o problemă, s-ar putea ca PNL să crească în sondaje. Contează foarte mult cum ieşi din alianţă, trebuie să ai un motiv serios. Propunerea ca Daniel Constantin să vină în funcţia de vicepremier a fost foar o formă de a inventa un subiect de negociere, de a reduce din poziţia lui Iohannis“, a comentat Alfred Bulai.

Băsescu vrea pace în USL

Preşedintele Traian Băsescu a lansat un apel către liderii USL să înceteze cu disputele din interiorul alianţei pentru că riscă să genereze o nouă criză politică. „Disfuncţionalităţile apărute în alianţa de guvernare după anunţul privind demisia mai multor miniştri liberali, precum şi intenţia exprimată de premierul Victor-Viorel Ponta de a schimba structura actuală a Guvernului au creat un climat de instabilitate menită să afecteze, deopotrivă, credibilitatea ţării, instituţiile publice, mediul de afaceri şi cetăţenii. Domnul preşedinte Traian Băsescu roagă liderii USL să dea dovadă de responsabilitate“ - a fost mesajul venit de la Cotroceni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite