Cum ar putea Ponta şi PNL să cadă la pace în problema Codului Fiscal. Premierul: Linia roşie este reducerea TVA la 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Gov.ro
Premierul Victor Ponta FOTO Gov.ro

Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la România TV, că nu are de gând să demisioneze din fruntea Guvernului şi a făcut o demonstraţie matematică pentru susţinerea măsurilor incluse în Codul Fiscal.

Moderator: Aş începe cu întrebarea care stă pe buzele tuturor: vă daţi demisia de la guvern?

Victor Ponta: Nu. Mai e puţin până în decembrie 2016.

Moderator: V-a trecut prin minte să renunţaţi la funcţia de premier?

Victor Ponta: Am avut o discuţie clară în Comitetul Executiv al PSD, înainte să plec în concediu. Şi mai e ceva, în cazul meu nu mai e o chestie personală, este vorba de faptul că funcţia pe care o ocup nu că am moştenit-o din familie, ci pentru că cinci milioane de oameni au votat USL şi majoritatea parlamentară m-a sprijinit. Dacă PSD nu mă sprijină, evident că nu mai rămân în funcţie.

În fiecare zi am vorbit cu Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Călin Tăriceanu. Tot ce a declarat Liviu, a declarat după ce s-a consultat cu mine. E absolut normal ca miniştrii să vină la partid, sunt politici. Am ţinut foarte mult la funcţia de preşedinte PSD, cinci ani şi jumătate sunt mulţi.

Moderator: Nu vă e teamă că păreţi a vă agăţa de funcţie?

Victor Ponta: Eu am spus clar că, în prima zi din care îmi spun să plec din funcţie, plec. I-am spus preşedintelui Iohannis să numească pe altcineva, a spus că nu.

Moderator: Cine v-a spionat în vacanţă?

Victor Ponta: Când eram în vacanţă, un site din România a plătit nişte oameni care au stat după noi. E dreptul lor.

Moderator: Domnul Dragnea spunea, apropo de trădare, că cineva a trădat, v-a trădat pe dvs. şi pe domnia sa. Lămuriţi misterul?

Victor Ponta: Nu.

Moderator: Ştiţi unde este în vacanţă?

Victor Ponta: Nu. Mai bine să nu întrebăm, să nu rămână pe stenograme.

Moderator: Mulţi vă critică pentru că sunteţi de stânga şi faceţi vacanţe de burghez de dreapta.

Victor Ponta: Dacă merg cu familia şi copiii fără să cheltuiesc un leu din bani publici, bănuiesc că sunt criticat de liderii PNL care sunt şi ei tot în străinătate. Unde am mers eu în vacanţă e un pic mai ieftin decât la Mamaia. Mai vreau să explic un lucru. După 2013, când am fost în vacanţă cu copiii, am discutat cu Daciana. În 2015, am zis să mergem cu familia, să ne trăim viaţa ca nişte oameni care... asta e, cu firme după noi care să ne facă poze... am avut suficiente avantaje din funcţia de prim-ministru, maşina, vila de la Neptun, am şi dezavantaje.

Moderator: Deci  nu v-a surprins apariţia acestor fotografii?

Victor Ponta: Sunt bani pe care îi cheltuie un site privat de ştiri. Dacă au bani, treaba lor.

Moderator: Cât vor conta, în eventualitatea unei demisii, problemele cu Justiţia?

Victor Ponta: Sunt două planuri separate.

Moderator: Aţi spus că, dacă demisionaţi, vă lasă în pace DNA. Mai credeţi asta?

Victor Ponta: Nu vreau să comentez aşa ceva.

Moderator: Dvs. aţi spus că mandatul dvs. va dura cât va dori DNA.  

Victor Ponta: Am zis să nu dezamăgesc, să nu îl dezamăgesc pe domnul Chirieac. Sunt bucuros că mi s-a aprobat expertiza financiar-contabilă. Acum, documentele spun aşa: Ponta, ca avocat, a primit X lei din care Y lei erau TVA, impozit pe profit, s-au înregistrat facturile, s-a plătit impozit pe profit cât trebuia. Ideea aia ... Ponta, evazionistul fiscal... eu nu sunt ăştia care mă critică pe mine.

Folosiţi-mă cât sunt aici, să vorbim de ce trebuie să fac ca prim-ministru. Dacă îmi daţi ocazia şi scriem, vedem ce am făcut şi ce nu.

Moderator: Aţi promis un Cod fiscal, l-aţi adoptat...

Victor Ponta: Una din măsurile USL care a stârnit cel mai mare scepticism a fost aşa: în cei patru ani de guvernare ai USL, TVA va reveni la 19%, este una din cele şase mari promisiuni pentru care ne-au votat oamenii. Adică şi peneliştii au obţinut voturi tot pentru asta. Votul este un contract între cel care zice: votează-mă, că o să fac şi  cel care face.

Moderator: Dacă liderii politici spun că vor TVA de 21%, îl aplicaţi pe acela?

Victor Ponta: Dacă cei de la PNL spun că e bine TVA de 20%, cât a zis iniţial Guvernul, e foarte bine şi îl aplicăm

Moderator: În ce condiţii aţi ceda şi aş demisiona? Vă bazaţi 100% pe partid?

Victor Ponta: Politica e politică, dar, da, azi m-am văzut cu Gabriel Oprea, cu Daniel Constantin. Folosiţi-mă ca pe un foarte bun tehnocrat.Liviu Dragnea e foarte bun pentru funcţia lui.

Moderator: Aţi adoptat în partid o hotărâre, că toţi urmăriţii penal... Pleacă urmăritul penal şi vine condamnatul.

Victor Ponta: Dragnea nu a fost condamnat pentru corupţie.

Moderator: Infracţiunile de care sunteţi acuzat sunt asimilate faptelor de corupţie.

Victor Ponta: Nu. O să explic în faţa instanţei. Repet, din punctul meu de vedere, Dragnea e foarte capabil să conducă PSD în nişte bătălii politice, în timp ce eu conduc Guvernul care administrează România.

Moderator: Excludeţi ideea ca problemele dvs. cu Justiţia să ducă la plecarea din fruntea guvernului?

Victor Ponta: Cred că eu am greşit când am legat partea politică de cea juridică. Despre dosar, mă duc, ca orice cetăţean, îmi prezint probele. Cred că formula actuală, cu Liviu la conducere, e mai bună pentru PSD.

Moderator: Să revenim la Codul fiscal. De unde bani?

Victor Ponta: Dincolo de partea de organizare, de foarte multele măsuri fiscale şi de procedură fiscală pe care mediul de afaceri le-a cerut, să vorbim despre impact. Preşedintele nu a trimis Codul fiscal ... pe articole, a spus doar reexminat, nu a spus ce text, ce măsură, deci Parlamentul va reexamina în general. Sunt trei măsuri cu impact bugetar: TVA, taxa pe construcţii speciale, pe stâlp, deci şi impozitul pe dividende. Apropo, i-am întrebat pe liberali dacă ştiu cât e un punct de TVA, nu ştia niciunul. Un punct este 1,8 miliarde de lei, inmulţit cu cinci, nouă miliarde. Adică două milioane de euro. Taxa pe construcţii este un miliard de lei şi impozitul pe dividende este 1,3 miliarde. Deci 11,3 miliarde. Nouă miliarde este impactul brut, dar tot ce plăteşte statul acum, inclusiv utilităţi, toate se reduc cu 5% adică şi noi plătim mai puţin TVA. Un miliard şi ceva se reduce numai din ce cheltuie statul.

Şase luni din 2015, am avut aşa, faţă de 2014 – în 2014 am avut încasări de 106 miliarde şi în 2015 am avut 116, deci cu plus 10 miliarde în şase luni. Dacă facem matematică, ar trebui să avem plus 20 până la finalul anului, dacă avem creştere economică de 3%. Am avut şi cheltuieli mai mici, eu vorbesc aici de încasări. Al doilea lucru, am redus TVA de la 24% la 9%. Ştiţi cât au fost încasările pe iunie? Plus 60 de milioane de lei. Eu nu cred că românul a început să mănânce mai mult. Au început să factureze.

Din TVA, doar din TVA, prin activitatea ANAF, pe primele şase luni am avut un miliard de euro în plus faţă de primele şase luni din 2014.

Pentru mine, linia roşie în consultările cu PNL este procentul de TVA de 20%.

Nu câştig eu personal ceva, dar cred că reducerea TVA e bună pentru România.

Moderator: Sunt 48 de persoane cărora li se vor mări salariile. Dacă nu se aprobă Codul fiscal, vom avea legea salarizării?

Victor Ponta: Nu, vă spun de acum. Nu poţi adopta o lege a salarizării până nu ai un Cod fiscal care să îţi spună ce venituri ai. Sunt cel care a aplicat legea prin care toate pensiile au fost indexate, sunt cel care a aprobat legea cu întoarcerea la grupele I şi II de muncă.

Moderator: Mai candidaţi la şefia PSD?

Victor Ponta: Nu candidez. Îl susţin pe Liviu, dacă aşa l-au votat colegii mei.

Moderator: Mergeţi la operaţie în Turcia?

Victor Ponta: Cred că scap.

Despre scandalul româno-maghiar: Guvernul Ungariei încearcă să ne provoace. Eu vreau să răspundă ei pentru ce fac ei acolo şi mă bucur că maghiarii cumpără alimente din România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite