Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce ştie Victor Ponta atunci când nu ştie nimic

35
8 Jan 2014 20:37:07
Liviu Avram
În ziua în care îi strângea mâna lui Victor Ponta, Barack Obama încă nu bănuia că, peste exact o lună, avea să-i trimită din nou un emisar la Bucureşti, pentru a face "eforturi de întărire a domniei legii"
În ziua în care îi strângea mâna lui Victor Ponta, Barack Obama încă nu bănuia că, peste exact o lună, avea să-i trimită din nou un emisar la Bucureşti, pentru a face "eforturi de întărire a domniei legii"

Nu ştiu cum se face, dar de fiecare dată când în România se petrec lucruri explozive, care subminează grav statul de drept şi domnia legii, premierul Victor Ponta are acelaşi răspuns: nu ştiu, n-am fost acolo, nu e treaba mea. Iar realitatea faptelor şi a vorbelor sale îl contrazice de fiecare dată.

Marţi, 3 iulie 2012, pe la prânz, pe scările de la Casa Poporului, vorbeşte Victor Ponta: „Nu ştiu despre ce e vorba, nu e treaba mea ce face Parlamentul, eu am venit să prezint Parlamentului ce am făcut la reuniunea Consiliului European”. Era momentul în care fuseseră deja debarcaţi preşedinţii celor două Camere şi Avocatul Poporului, primii paşi în ceea ce avea să devină tentativa de lovitură de stat din vara anului 2012. A doua zi avea să se dovedească faptul că Victor Ponta ştia foarte bine ce se petrece, căci Guvernul său a dat imediat două ordonanţe de urgenţă care erau, şi ele, parte a complotului.

Luni, 16 decembrie 2013, seara, la Antena 3, vorbeşte tot Victor Ponta: “Eu eram la Johannesburg, la funeraliile lui Nelson Mandela. Nu am ştiut de ele”. Vorbeşte despre ceea ce făcuseră parlamentarii săi în 10 decembrie, “marţea neagră”: modificările la Codul Penal şi legea amnistiei şi graţierii. Ulterior avea să se dovedească faptul că Victor Ponta ştia foarte bine ce se petrece.

Să-l ascultăm din nou, în aceeaşi seară, tot la Antena 3: “Legea amnistiei ar urma să pună în libertate oameni cu pedepse relativ mici, cu excepţia persoanelor care au comis infracţiuni cu violenţă şi acelor infractiuni de corupţie din Codul Penal”. Observaţi grija cu care spune “acelor infracţiuni din Codul Penal” - şi nu a fost singura dată când face această precizare. Căci mai important e ceea ce nu spune: o cohortă de infracţiuni de corupţie, dintre cele sofisticate şi perfect compatibile cu demnitarii, figurează nu în Codul Penal, ci în legi speciale anticorupţie, iar acestea nu sunt exceptate de la amnistie. Ca să nu mai vorbim că absolut niciuna dintre infracţiunile de corupţie nu este exceptată de la graţiere - cealaltă formă a indulgenţei USL faţă de infractori. De ce? În mediile de presă atent controlate pe care le cultivă premierul, încă nu a apărut jurnalistul care să-i pună această simplă întrebare.

Nu vi se par cele două episoade, aflate la un an şi jumătate distanţă, uimitor de asemănătoare? După cum la fel de asemănătoare sunt şi urmările: reacţii ferme ale ambasadelor aliaţilor noştri, ale Comisiei Europene, ale societăţii civile şi vizite intempestive ale unor emisari ai Departamentului de Stat al SUA. În 2012 a venit Philip Gordon, asistentul secretarului de stat Hillary Clinton. Acum, la sfârşitul acestei săptămâni, vine succesoarea lui Gordon, Victoria Nuland, a cărei agendă de discuţii cu autorităţile române include “eforturi de întărire a domniei legii”. Să nu-şi închipuie nimeni că subiectul discuţiilor nu vor fi cele două scandaloase proiecte legislative din “marţea neagră”.

Nu ştiu cum se face, dar de fiecare dată când în România se petrec lucruri explozive, care subminează grav statul de drept şi domnia legii, premierul Victor Ponta are acelaşi răspuns: nu ştiu, n-am fost acolo, nu e treaba mea. Iar realitatea faptelor îl contrazice de fiecare dată.  

Dacă încercăm să-l credem, totuşi, pe Victor Ponta, tot el e cel care ne subminează acest efort. Să ne punem puţin în locul lui. Nu ştiu nimic, am vărsat o lacrimă pentru Nelson Mandela, am dat mâna cu Obama, revin în ţară şi aflu, pe scara avionului, ce trăznaie au făcut ai mei. N-aţi fi cel puţin furioşi pe cei care care au uneltit noaptea la aceste legi şi au pus din nou România pe lista neagră a ţărilor civilizate? Sigur, cum clamează şi Victor Ponta, premierul nu poate dicta Parlamentului, dar liderul PSD, prin dedublare, în mod cert le poate freca ridichea subordonaţilor, îi poate pune în discuţia organizaţiei de partid, îi poate sancţiona, le poate retrage funcţiile, poate să facă multe – numai să vrea. Aţi observat ceva de acest gen la Victor Ponta? Eu nu – deşi i-ar fi fost la îndemână: câtă vreme ca premier a promovat o lege pe care ca deputat a respins-o, dedublarea pare să fie un exerciţiu la care are acces. Cum nu a făcut-o în luna scursă de la „marţea neagră”, aceasta este hârtia de turnesol care arată plenar ce ştie Victor Ponta atunci când nu ştie nimic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Vanatorul/d.c.
8.01.2014, 21:11:05

Stenograma discutiei d-nei Victoria Nuland cu Viorelu'-Victorelu a lu' Sarbu ginerelu', doctorelu' lu' Bombonelu' : V.N. "-Asculta la tanti, sociopat neo-bolsevic mincinos si plagiator..Sefu' ala..asa..mai ..brunet de la Casa Alba , stie exact ..pana si la cati cati centimetri distanta de pat iti pui olita , ca sa nu te scapi pe tine noaptea, de frica bulaului ce te-asteapata..! Si i-o mai "ciripit" in urechi niscaiva sateliti, cam tot ce ganguresti tu la telefoane cu ailalti infractori din guvern si parlament, ca sa nu mai zic de bezelele trimise rusilor..! Asa ca, tanti a venit fuguta sa te anunte ca, nici daca te ascunzi printre mongolii aia din Gobi, cu care si aduci de altfel, nu mai scapi de parnaie..! E doar o problema de timp..!" V-V. P. "-Tanti, sa mor eu daca te mint..Chiar aseara am avut un cosmar..Se facea ca m-am sculat dimineta si cand am dat drumul la Antenta 3, a aparut un brecnius cu : "Fostul premier Ponta a fost condamnat pentru tradarea intereselor nationale si abuz de putere la 12 ani cu..executie..!" Cre'ca eram gata sa fac un infarct..Noroc ca a scapat bona filipineza un vant de-a falfait plapuma pe noi si m-am trezit din somn.. Da' ma jur pe steagul rosu cu trandafiri, ca de azi ma fac baiat cuminte si merg la psiholog.."

+22 (24 voturi)
ion LIBER ŞI VIU
8.01.2014, 21:23:03

Adevărul se ascunde în spatele unui aşa zis „victor ponta” Exact precum acum 24 de ani „revoluţia-cacealmaua” în spatele unui CRIMINAL numit „ion iliescu” !

+14 (14 voturi)
calu
8.01.2014, 21:39:54

Corect spus ioane ..liberu.La multi ani!,scuze ca ieri nu te prisei sa-ti...urez.

+7 (9 voturi)
ion LIBER ŞI VIU
8.01.2014, 21:45:15

LA MULŢI ANI ! „calu” ! Să fim Vii şi Liberi ! Să fim Adevăraţi şi Drepţi ! Să zîmbim şi să iubim ADEVĂRUL !

+7 (7 voturi)
calu
8.01.2014, 21:41:12

Ast premier este capabil de orice,sau poate exagerez eu...,poate ca chiar nu-i capabil de orice lucru bun,numai la ...prostioare-i merge bibilica.A fost in stare sa declare,cu nerusinarea cu care ne-a invatat,ca nu se lupta cu Basescu ci cu cozile lui...de topor ,adica ...dupa gandirea lui ,aceste cozi de topor fiind parchetul si justitia.Iar mai apoi sa spuna ca el nu are nimic cu justitia,adica o loveste pe la spate ,iar prin fata ne ...minte cu o mare ...nesimtire.

+9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările