Ce trebuie să înveţe PSD de la José Mujica?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
José Mujica

Sunt şapte luni de când nu am scris nimic de PSD. Unii colegi spun că mandatul preşedintelui Dragnea în fruntea social-democraţilor m-a pocăit, alţii zic că mi-am văzut interesul pentru un loc eligibil de consilier local în Cluj-Napoca, sau că am abandonat unele proiecte începute în 2015. Toate pot fi adevărate.

Sunt şapte luni în care PSD a trecut prin mai multe frământări interne, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, însă toate sunt datorate nu unui preşedinte de partid sau de organizaţie, ci lipsei unui filon cu adevărat doctrinar care să definească apartenenţa unui om la o idee, chiar şi la una politică.

Ionuţ Vulpescu analiza foarte bine, în „Marea Confuzie”, că „stânga europeană trece  printr-o perioadă de gravă confuzie, doctrinară şi identitară”. Cu siguranţă că şi cea din România.

Atunci când José Mujica a devenit preşedinte al Uruguayului, în 2010, averea sa era de 1.800 de dolari...

José Mujica a fost preşedintele Uruguayului între 2010-2015, acesta părăsind funcţia deţinută cu o cotă de popularitate de 65%.  Este unul dintre puţinii lideri mondiali curajoşi, care şi-au asumat un discurs de stânga real, anti-consumerist, pentru protejarea mediului şi pacifist, ideile sale fiind receptate în toate punctele cardinale ale mapamondului.

„În vârstă de 78 de ani, Mujica a renunţat la palatul prezidenţial în care îl aşteptau 42 de angajaţi şi a optat pentru o locuinţă simplă, unde el împreună cu soţia trăiesc de ani de zile. Casa este situată pe o parcelă de teren unde cultivă crizanteme pentru a fi vândute în pieţele locale, potrivit New York Times”, scria Ana Stan o scurtă biografie a liderului sudamerican, în Adevărul, 

Ce trebuie să înveţe PSD de la José Mujica?

PSD trebuie să înveţe de la José Mujica stânga adevărată. Preşedinţii vremelnici ai PSD-ului trebuie să înveţe de la José Mujica că a fi lider cu adevărat şi recunoscut de societate, trebuie, înainte de toate, să fii sincer şi modest. PSD trebuie să înţeleagă de la stânga lui José Mujica că economia nu trebuie să mai colonizeze politica, că atunci când stânga pactizează cu corporaţiile, politica însăşi se devalorizează, iar inegalitatea creşte.

Poate pare uşor desuet ceea ce spune şi trăieşte José Mujica, însă speranţa PSD de regenerare, de întoarcere la stânga, este ca această generaţie fericită de tineri candidaţi la consiliile locale, judeţene şi primării, din partea stângii, să preia măcar o parte din filonul intelectual şi moral al preşedintelui José Mujica.

PSD mizează la locale pe mulţi tineri curaţi, necunoscuţi dar profesionişti în ceea ce fac şi îndepărtaţi de păcatele generaţiei post-revoluţionare. Oare reuşim, Corina Croitoru, Georgiana Mocanu, Oana Prislopan, Ramona-Alina Păcurar, Trif Iulia, Maier Alexandra, Vladimir Mătuşan, Mihnea Stoica şi Radu Ţuţu să revenim la valorile tradiţionale ale stângii? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite