Ce urmează luni: alegerile s-au terminat, încep negocierile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a invitat UDMR la negocieri
Victor Ponta a invitat UDMR la negocieri

După aflarea rezultatului alegerilor, politicienii aşteaptă repartizarea mandatelor şi demararea negocierilor pentru formarea viitorului Guvern.

Rezultatele alegerilor indică o victorie clară a USL, dar luni urmează să se contureze mai clar detaliile scrutinului.

Într-o primă etapă se va afla cine anume a „închis“ colegiile – adică a câştigat cu peste 50% din voturi şi a intrat direct în Parlament. Majoritatea celor care vor fi în această situaţie provin din USL.

De altfel, potrivit primelor date prezentate de televiziuni, premierul Victor Ponta ar fi obţinut în jur de 68% din voturi în colegiul din Gorj unde a candidat împotriva liderului PPDD Dan Diaconescu.

Partea cea mai importantă este legată însă de negocierile pentru formarea noului Guvern.

USL speră să atragă de partea sa UDMR, pentru a forma o majoritate solidă, dar şi pentru a se apropia de cele două treimi necesare pentru modificarea Constituţiei.

USL a câştigat detaşat alegerile, potrivit exit-poll-urilor . Astfel, potrivit estimării  realizate de CURS – Avangarde pentru televiziunea publică, la Senat, USL avea, la ora 21.00, la 57,5 din voturi, ARD  - 18,48%, PPDD – 13,14%, iar UDMR – 5,17%. La Camera Deputaţilor, USL avea 56,93%, ARD – 18,39%, PPDD – 12,95% iar UDMR – 5,1%.

Ce va face UDMR?

În aceste condiţii, imediat după anunţarea exit-poll-urilor, premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi de astăzi vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.
 

„Am vorbit la telefon cu preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, l-am felicitat pentru realegerea domniei sale şi mi-a confirmat faptul că UDMR de mâine este dispusă şi vom începe discuţiile pentru a avea o majoritate constituţională, o majoritate guvernamentală şi parlamentară care să permită modificări şi reforme importante în anii care urmează“, a spus Ponta.

Răspunsul lui Hunor a fost precaut, dar nu exclus o posibilă alianţă cu social-liberalii. „Am discutat cu cei mai importanţi lideri politici în seara asta, inclusiv cu preşedintele PSD, Victor Ponta. Începând de mâine (luni - n.r.), pe baza programului nostru, pe baza proiectelor noastre, pe baza principiilor şi valorilor pe care noi le reprezentăm în Parlamentul României de 23 de ani, vom începe o discuţie fiindcă avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de decizii coerente şi nu avem nevoie de certuri, de dispute politice sterile“, a afirmat Hunor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite