Politică

articolul anterior articolul urmator

Ceartă în şedinţa conducerii Parlamentului. Ce i-au reproşat Dragnea şi Tăriceanu unui lider PNL

22
26 Nov 2017 13:01:00
Autor: Radu Eremia
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. FOTO Inquam Photos
Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. FOTO Inquam Photos

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, i-au reproşat liderului de grup al PNL, Raluca Turcan, faptul că ar avea o atitudine asemănătoare cu cea a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, mai ales după ce preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, a participat la un eveniment unde era şi şefa DNA.

Ultima şedinţă a Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, de miercurea trecută, a fost una tensionată, între liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, şi preşedinţii Parlamentului, fiind mai multe schimburi de replici. 
 
Motivul disputei a fost cererea PNL de a fi sesizată Comisia de la Veneţia în ceea ce priveşte legile Justiţiei. Liviu Dragnea şi Tăriceanu, alături de colegii lor, au votat împotriva sesizării de către Parlament a acestui for, considerând că nu e necesar. De asemenea, i-au amintit Ralucăi Turcan faptul că preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost prezent la o dezbatere despre legile Justiţiei, la care a participat şi Laura Codruţa Kovesi. 
 
Redăm stenograma şedinţei: 
 
Raluca Turcan: „Văd aici la Punctul 2 – Notă cu privire la iniţiativele legislative de competenţa şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului; aşadar ordinea de zi de astăzi nu este destinată exclusiv moţiunii de cenzură. În acest sens, doresc să suplimentăm ordinea de zi cu o sesizare pe care noi am transmis-o Birourilor reunite din partea Grupurilor parlamentare ale PNL, legată de sesizarea Comisiei speciale de punere în acord a deciziilor CCR cu legislaţia din justiţie şi, de asemenea, de amânare a dezbaterilor şi a votului pe Legile justiţiei până la avizul Comisiei de la Veneţia. Menţionez că este o solicitare expresă a Comisiei Europene.
 
Este un angajament pe care l-a făcut inclusiv ministrul Justiţiei din Guvernul dumneavoastră în urma discuţiilor cu vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, şi considerăm că este foarte important, în contextul în care astăzi se desfăşoară aceste dezbateri, şi există deja afirmaţii ale colegilor dumneavoastră din conducere că doriţi să finalizaţi votul pe Legile justiţiei săptămâna aceasta, să luăm în discuţie suplimentarea ordinei de zi cu această solicitare depusă deja la Birourile reunite.
 
Liviu Dragnea: Da. Bun. Supun la vot propunerea domnului de la USR. Cine este pentru? Voturi împotrivă? Abţineri? Deci, a picat propunerea dumneavoastră. Supun la vot propunerea doamnei Turcan. Cine este pentru? Voturi împotrivă? Vă mulţumesc. Mai sunt alte propuneri?
 
Raluca Turcan: Da. Dacă se poate.
 
Liviu Dragnea: Păi le-aţi avut, doamnă.
 
Raluca Turcan: Păi, nu. Am o intervenţie pe procedură, dacă îmi permiteţi.
 
Liviu Dragnea: Ce procedură, doamna Turcan?
 
Raluca Turcan: Uitaţi, vă spun acum. Îmi permiteţi?
 
Liviu Dragnea: Vă rog.
 
Raluca Turcan: Vă mulţumesc foarte mult. Domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, vă rog foarte mult să explicaţi aici, în acest for decizional, pentru a rămâne pe stenogramă, justificarea dumneavoastră pentru care nu luaţi în considerare o solicitare depusă regulamentar la Secretariatul general şi adresată Birourilor reunite.
 
Liviu Dragnea: Ce solicitare?
 
Raluca Turcan: Solicitarea Grupurilor Partidului Naţional Liberal cu privire la un subiect de interes naţional care vizează un întreg sistem şi marea majoritate a societăţii.
 
Liviu Dragnea: Deci ca să rămână pe stenogramă, părerea mea este că dumneavoastră continuaţi şueta politică de aseară, şi în această sală nu puteţi să faceţi aşa ceva, ci în altă clădire, şi doi – tocmai v-am luat-o în considerare şi v-am supus-o la vot. Acestea sunt procedurile.
Altă propunere sau altă sugestie.
 
Raluca Turcan: De ce? Care este argumentaţia votului?
 
Liviu Dragnea: Bun. Nu mai sunt alte propuneri de completare a ordinei de zi. Vă propun să aprobăm ordinea de zi. Cine este pentru? Vă mulţumesc. Sunt voturi împotrivă? Un vot împotrivă. Abţineri?
 
Călin Popescu-Tăriceanu: Am senzaţia că participaţiile astea la şedinţă de genul şezători de aseară, de la GDS, sunt molipsitoare, pentru că doamna Turcan vine aici cu o inovaţie absolută şi anume îi cere preşedintelui să motiveze votul membrilor din Biroul permanent, după modelul doamnei Kovesi, care cerea Parlamentului să motiveze votul în cazul cererilor de urmărire penală. E o lecţie interesantă“ 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

m lupascu
26.11.2017, 14:16:50

- crima organizata in al doilea parlament ilegitim '300 - un condamnat penal recidivist, un inculpat samd

+3 (3 voturi)
Ţepeş.
26.11.2017, 14:16:51

Din 1990 pnă a ajuns Antonescu președinte am votat cu PNL. Credeam și speram că PNL este un partid liberal care va munci pentru redresarea României, inclusiv în plan moral. Din 2009 nu am mai votat nici un partid având speranța ca PNL să revină la linia liberală. Acuma speranțele mele sunt tot mai mici, spre zero. Nu cu Orban, Blaga, Gorghiu și, cu voia dvs., Turcan. "Raluca Turcan: De ce? Care este argumentaţia votului?" Oare ce a fost în capul ei?

-5 (5 voturi)
🖕
26.11.2017, 14:19:09

Iată ce personaje de joasă speță a votat „poporul”: Dragnea și Tăriceanu - doi repetenți ordinari în fruntea Parlamentului

+2 (2 voturi)
Radu Mircea
26.11.2017, 16:27:38

# l. C. Mai adauga frate la calitatile celor doi o condamnare de doi ani si o roaba de dosare in instanta . Stilpi de puscarie , ce mai .

+3 (3 voturi)
tzestosel
26.11.2017, 15:08:02

Parlament bicameral , conducere bicefala , conducatori bisexuali !?!?!?

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările