Politică

articolul anterior articolul urmator

Ceauşescu şi PSD – cele mai autentice produse politice româneşti

15
8 Jun 2018 12:16:10
Vasile Ernu
FOTO Mediafax / Marian Ilie
FOTO Mediafax / Marian Ilie

Ca să scăpăm de PSD, ca să-l schimbăm, nu e nevoie de ură, ci de o muncă imensă care să schimbe felul în care este stratificată şi structurată anatomia socială, economică, politică a ţării.

După retragerea trupelor sovietice am construit cel mai autentic produs politic românesc: Ceauşescu. Cu mînuţele noastre.

Ceauşescu nu a existat, ci l-am produs noi, atît cei care l-am aclamat şi adus omagii, cît şi cei care am tăcut şi ne-am supus docil. Ceauşescu este un soi de proiecţie colectivă, un fel de scriere colectivă pe care am conceput-o noi toţi.

În definitiv, Ceauşescu suntem noi toţi. El era reflectarea noastră şi noi, reflectarea lui, el era imaginea noastră şi noi eram imaginea lui. Ceauşescu nu a existat, a existat însă o hologramă cu chipul lui, proiecţie a propriului său popor, al oamenilor lui din aparat şi al intelectualilor din ţara lui. El a luat fiinţă prin voinţa noastră şi a dispărut tot prin voinţa noastră.

Responsabilitatea este însă graduală. Însă noi nu vrem să ne o asumăm şi externalizăm responsabilitatea folosind acest „chip hidos“ şi „ţap ispăşitor“. Ceauşescu e doar „el“/„ei“ nu şi „noi“.

Ce e PSD?

PSD este cel mai important produs politic postcomunist. Şi cel mai reprezentativ. Este o realitate dincolo de gusturile şi preferinţele noastre politice.

Însă PSD nu e doar un partid, un grup de politicieni, de clanuri, de corupţi, de baroni şi mai ştiu eu ce „ciumă roşie“. PSD e un rezultat reprezentativ al unei realităţi sociale, politice şi culturale mult mai complexe.

PSD e şi scutirea de taxe şi impozite pentru marile firme şi corporaţii.

PSD e şi în tipul de contract preferenţial sau în clauzele ascunse ale contractelor bancare, elita lumii occidentale de la noi.

PSD e şi în înţelegerea şi negocierea pentru scutirile de taxe şi impozite pentru anumite bresle „alese“ nu doar în pensiile speciale nesimţite.

PSD e şi atunci cînd finuţii intelectuali scot cărţile prim-miniştrilor pentru a fi scutiţi de datoriile la stat pentru propriile edituri.

PSD e şi atunci cînd faci osanale duşmanului de moarte al PSD, adică preşedintelui Băsescu.

PSD e şi atunci cînd rectori şi şefi de instituţii culturale, „elita bună a ţării“, schimbă regulile pentru a rămîne în funcţii.

PSD e şi atunci cînd facem acele proiecte POSDRU cum le facem, doar pentru a scoate bani cu duiumul.

PSD nu e doar atunci cînd plagiem ci mai ales atunci cînd dăm doctorate „pe bune“ apropiaţilor care nu merită.

PSD e şi atunci cînd dăm un telefon la un prieten bine plasat să ne ajute în rezolvarea unor probleme.

PSD e şi atunci cînd ne schimbăm domiciliul pentru ca ai noştri copii să aibă acces la şcoli mai bune.

PSD e mai degrabă un rezultat al celor educaţi, bine plasaţi şi cu funcţii decît al celor needucaţi, ştirbi, săraci şi care au probleme cu „mentalitatea“.

PSD, cu alte cuvinte, e rezultatul unei stratificări economice, sociale şi culturale ale acestei ţări. E un rezultat al felului în care corpul nostru social, economic, politic şi cultural este construit.

Fireşte, cu grade diferite de responsabilităţi şi obligaţii.

Iar ca să scăpăm de PSD, ca să-l schimbăm, nu e nevoie de ură, ci de o muncă imensă care să schimbe felul în care este stratificată şi structurată anatomia socială, economică, politică a ţării.

Articolul a apărut iniţial pe Baricada.org

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Ion Ionescu
8.06.2018, 13:04:57

Vasile, PSD e precum haiducii: jefuiesc săracii şi dau la cei bogaţi.

0 (4 voturi)
IonIon Codreanu
8.06.2018, 13:48:21

Păi, la noi haiducii sunt personaje POZITIVE, iubite de popor, cântate în balade!

0 (2 voturi)
Iliana Bruckner
8.06.2018, 14:06:36

Sunt derutata. Spunea domnul Vasile Erntu intr-un interviu: "Am vorbit cu multa lume,ma pricep.Mi-am ratat meseria de pastor si rabin.Poate intr-o alta viata" Suna interesant,sincer si profund impaciuitor. Numai ca,fara a fi carcotasa,aminteste,in continuarea interviului,un experiment.A mers prin diferite localitati si a afirmat,in discutii cu persoane pe care le stia"de dreapta",ca va vota PSD,iar aceste persoane ar fi reactionat in cel mai suburban mod: "Uau,ce mi-a fost dat sa aud.Baieti cu doctorate in filozofie in Paris,fete cu doctorate in arhitectura la Londra,care-si beau cafeaua la Green ,berea la Control si citesc doar lucruri fine,m-au injurat cum nici in ultimul bar din Barlad si Filias,orasele mele de suflet,nu am auzit." Si aici a inceput deruta mea. Sa fie oare cei ce nu simpatizeaza cu PSD niste violenti?Niste capatuiti intoleranti? Nu prea sunt de acord. Audiatur et altera pars! Un reportaj,in Teleorman.Oameni care povestesc cum le-a fost luat totul,pasuni,apa,redusi la saracie(si lipsa de educatie)de cand s-a instalat Dragnea in "frunte". Va spun sincer,am avut un sentiment de compasiune. O intrebare: Credeti ca poate fi schimbat pesedistul(ori comunistul,ori nazistul,ori fanaticul religios)? Desigur,cu multa rabdare,munca,dorinta sincera a unui dialog,etc,etc,etc? Eu cred ca nu.

+5 (5 voturi)
Camelian Propinatiu
8.06.2018, 14:35:57

Mircea Cărtărescu, ieri pe net, cam aceeaşi poziţie: "absurdul e brandul nostru de țară". Ura de sine măreşte atomizarea. Întreaga societate civila trebuie sa se reorganizeze înainte de a ieşi iar în stradă. Ca Revoluţia de Catifea din februarie 2017, fără Proclamaţie, fără Alianţă Civică şi fără Convenţie Democratică, va fi înfrântă, era previzibil.

+2 (4 voturi)
Azzumbo Jo
8.06.2018, 14:36:58

Exista multe asemanari intre Ceausescu si PSDragnea. De obicei, fanaticii PSD sunt si nostalgici ceausisti. Vasile Ernu pare a fi unul dintre acestia.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (15)