Cehia - studenţi detectori de minciuni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce-ar fi dacă politicienii noştri ar avea o sperietoare de ciori la orizont? Un fel de mascotă de care le-ar fi frică şi care ar avea puterea de a le lungi nasul de fiecare dată când ar spune o minciună...Un miracol, nu altceva, o modalitate de a deratiza rapid viaţa politică de pe Dâmboviţa.

Cehii au făcut-o. Ei, nu chiar ei, dar confraţii lor slovaci, într-o universitate cehă. Site-ul demagog.cz a fost chiar premiat pentru jurnalism. Reportajul întreg pe site-ul Presseurop.

"Anul trecut, cu puţin înainte de Crăciun, în toiul prezidenţialelor din Cehia, candidatul Miloš Zeman (Partidul Drepturilor Cetăţeanului – SPO, astăzi preşedinte), a trebuit să explice provenienţa fondurilor cu care îşi finanţa campania. În mass-media se specula cum că aceasta ar fi fost finanţată de compania petrolieră rusă Lukoil. Dar favoritul în sondaje a spulberat rapid bănuielile. "Ce pot să vă spun", a afirmat acesta la TV pe un ton ponderat, "este că Lukoil a publicat un comunicat oficial în care declară că nu ne-a dat niciodată bani, direct sau indirect".

Miloš Zeman a făcut această afirmaţie, referindu-se pe deasupra la poziţia oficială a unei întreprinderi de prim plan. Pe moment, deşi moderatorul emisiunii nu a auzit de acest comunicat, el nu poate fi în întregime sigur că acesta nu există. Deci, pe scurt, apărarea lui Zeman a trecut.

În acelaşi timp, la Brno, un grup de studenţi urmărea emisiunea la televizor. Imediat după ce au primit o transcriere, la scurt timp după sfârşitul spectacolului, ei şi-au început munca de rutină. Unul dintre membrii cei mai experimentaţi ai echipei a identificat, în fluxul verbal, afirmaţiile factuale, adică declaraţiile care pot fi verificate şi controlate din surse accesibile publicului. Existenţa unui comunicat din partea companiei Lukoil făcea desigur parte dintre acestea.

Verificare prin fapte

Dar afirmaţia lui Miloš Zeman nu a trecut testul. Studenţii din Brno i-au pus eticheta "minciună", cea mai proastă "notă" pe care puteau să o dea.

Asociaţia Demagog.cz a atras deci atenţia organelor mass-media în timpul ultimei campanii prezidenţiale. Unele dintre acestea [precum cotidianul Hospodářské noviny şi canalele de televiziune publică] au comandat verificări ale declaraţiilor candidaţilor.

Pentru o asociaţie non-profesională de studenţi care, în versiunea cehă nu există decât de un an, este o reuşită remarcabilă. Misiunea acesteia este de a verifica veridicitatea declaraţiilor făcute de politicieni, în special în cadrul dezbaterilor televizate. Nucleul de bază al Demagog.cz este constituit din politologi, iar site-ul este finanţat de fundaţia Open Society Fund Praha şi de programul Tineretul UE în acţiune. Compania Newton Media ajută la transcrierea înregistrărilor dezbaterilor.

Doi studenţi veniţi din Bratislava (Slovacia), Ondrej Lunter şi Matej Hruška, sunt cei care au adus Proiectul Demagog la Universitatea din Brno. Fiindcă nu mai suportau dezbaterile televizate din Slovacia, cei doi tineri au pus la punct – deja din 2010 – versiunea slovacă a proiectului, aşa cum au putut.

"Era o idee de student. Urmăream dezbaterile televizate de duminică, care în Slovacia nu sunt atât de bune ca în Republica Cehă. Am constatat că politicienii le considerau drept locuri pentru auto-promovare, fără ca nimeni să-i contrazică", îşi aminteşte Matej Hruška. El a fost cel care a adus ideea de a se inspira din modelul Statelor Unite, unde acest "fact-checking", adică verificarea faptelor, este în plin avânt de vreo 10 ani."

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite