Cei mai bogaţi şi cei mai săraci dintre tehnocraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costin Borg, Cristina Palmer şi Marius Bostan sunt cei mai avuţi miniştri ai Guvernului Cioloş COLAJ Adevărul
Costin Borg, Cristina Palmer şi Marius Bostan sunt cei mai avuţi miniştri ai Guvernului Cioloş COLAJ Adevărul

Printre cei mai înstăriţi membri ai Guvernului Cioloş figurează vicepremierul Costin Borc, urmat de ministrul Muncii, Cristina Palmer, şi ministrul Societăţii Informaţionale, Marius Raul Bostan, şi vicepremierul Vasile Dîncu. La polul opus sunt ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Violeta Alexandru.

Cu excepţia Ralucăi Prună, ministru Justiţiei, toţi ceilalţi membri ai Cabinetului Cioloş au depus, în ultimele două săptămâni, declaraţiile de avere în care apar proprietăţile deţinute, colecţiile de obiecte de artă, bijuterii, chiar şi arme, dar şi veniturile obţinute de partenerii sau partenerele de viaţă. „Adevărul“ a consultat declaraţiile de avere publicate de noii miniştrii şi vă prezintă un top al celor mai înstăriţi miniştri din Guvernul Cioloş, dar şi pe cei mai modeşti dintre tehnocraţi.

Cea mai impresionantă  declaraţie de avere este a vicepremierului Costin Borc, deţinătorul unei avuţii de aproape două milioane de euro.  La polul opus se află ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, singurul membru al Guvernului care nu are niciun imobil.

Costin Borc - casă de vacanţă în nordul Franţei

Vicepremierul Costin Borc, ministru al Economiei, are cea mai însemnată avere dintre toţi membrii Guvernului Cioloş. Borc, care a ocupat în ultimii 15 ani funcţii de conducere în grupul Lafarge, deţine împreună cu soţia sa un apartament şi o casă în Bucureşti, un apartament de 149 de metri pătraţi în Paris şi o casă de vacanţă în localitatea Capelle-les-Grands din nordul Franţei, potrivit declaraţiei de avere postate pe portalul Guvernului.  În plus, soţia lui Borc este moştenitoarea a două terenuri agricole – unul de 4,2 hectare în judeţul Teleorman, altul de 49,54 hectare în judeţul Călăraşi. Ministrul Economiei a vândut în decembrie 2014, cu 1,066 milioane de lei (240.000 de euro), două treimi dintr-o casă.

Borc deţine o colecţie de tablouri, din familie sau cumpărate în decursul anilor, cu o valoare estimată la 4.000 de euro, dar şi bijuterii din aur, argint şi pietre preţioase de aproximativ 15.000 de euro. Borc şi soţia sa au mai multe conturi curente şi depozite în lei, euro, lire sterline, dolari şi franci elveţieni, cu sume cumulate de aproape 1,5 milioane de euro.

Costin Borc este acţionar în mai multe societăţi: Lafarge, în valoare de aproape 50.000 de euro, FCPI Innovation - 9.380 de euro, Electrica - 12.120 de lei, Nuclearelectrica - 9.349 de lei sau Petrom - 6.060 de lei, 100% din SC Framefabrik SRL şi 50% din SC Burggasse 38 SRL. În 2014, Costin Borc a fost director general al Lafarge România, an în care a încasat de la compania Eco Gest (parte a Lafarge) suma de 1,06 milioane de lei (238.150 de euro). Adică aproape 20.000 de euro pe lună.

Cristina Palmer, milionar în euro

Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, are în conturi peste 417.700 de euro şi peste 761.400 de dolari, trei terenuri intravilane în suprafaţă de aproape 5.000 de metri pătraţi şi un apartament în sectorul 2 din Bucureşti. De asemenea, deţine un autoturism Audi S4 şi bijuterii de 15.000 de euro. Cristiana Paşca Palmer are şi plasamente în valoare totală de 140.300 de dolari în trei fonduri de investiţii din SUA, dar şi tablouri în valoare 4.500 de euro.

Bostan, latifundiar

Ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, deţine, împreună cu soţia sa, trei terenuri agricole în judeţul Vrancea şi două terenuri intravilane în Bucureşti, unul de 320 metri şi altul de 12,29 metri pătraţi. De asemenea, acesta are o casă în Bucureşti de 356 metri pătraţi, dar şi un apartament, tot în Capitală, de 94 metri pătraţi.

Conturile sale îl propulsează în topul membrilor din Guvern care au agonisit cel mai mult. Ministrul Societăţii Informaţionale a declarat că deţine în conturi aproximativ 440.000 de euro, 29.000 dolari şi 680.000 lei. Acesta mai are acţiuni la opt societăţi, între care SIF Banat Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania, Romgaz, Nuclearelectrica şi a acordat împrumuturi în nume personal de 330.000 lei unor rude. La capitolul venituri încasate în anul precedent, ministrul Societăţii Informaţionale a precizat că acesta i-au intrat în cont aproximativ 20.000 de RON.

Dîncu, arme de 10.000 de euro

Vicepremierul Vasile Dîncu nu are niciun teren, însă a încasat din vânzarea acţiunilor deţinute la Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), pe care le-a înstrăinat cu puţin timp înainte ssă fie numit ministru, 975.000 de euro. În conturile lui Dîncu au mai intrat 60.000 de euro din din vânzarea unui teren împădurit pe care îl avea la Corbeanca, Buftea. Imobilul a fost înstrăinat în urmă cu doar o săptămână. Potrivit declaratiei de avere, Dîncu mai deţine tablouri, sculptură şi gravură în valoare de 25.000 de euro, bijuterii, numismatică şi filatelie de 20.000 de euro şi arme în valoare de 10.000 de euro. Vicepremierul mai are şi două autoturisme: un IMS din anul 1975 şi un Mercedes-Benz din 2008.

Cei mai modeşti dintre membrii cabinetului Cioloş

Ciprian Bucur, ministrul fără casă

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, este de departe cel mai sărac, dacă se poate spune aşa, membru al Guvernului Cioloş. Acesta deţine un teren intravilan în judeţul Bacău, are un Opel Astra fabricat în 2007, a încasat un salariu de aproape 45.000 de lei de la Camera Deputaţilor, unde a fost angajat la Comisia Juridică, şi a câştigat 24.000 de lei din drepturi de autor.

Violeta Alexandru, apartament cumpărat în 2015

În categoria miniştrilor care nu au venituri mari şi proprietăţi consistente se află şi ministrul pentru Dialog Social, Violeta Alexandru. Aceasta are un apartament în Bucureşti, achiziţionat abia anul acesta, teren de 0,8 hectare în comuna Vităneşti din judeţul Teleroman. De asemenea, aceasta a vândut în 2015 un teren cu 23.000 de lei şi a luat un împrumut  de 55.000 de euro tot în acest an. În ceea ce priveşte veniturile, Violeta Alexandru a încasat în 2015 aproximativ 58.000 de lei. 

Claudia Ana Costea n-are maşină

Ministrul Muncii, Claudia Ana Costea, nu are terenuri, potrivit declaraţiei sale de avere, doar un apartament în Bucureşti. Nu deţine maşină, nici bijuterii sau tablouri şi nici conturi ori depozite bancare. A încasat un salariu de la Universitatea Bucureşti în valoare de peste 110.000 de lei, iar soţul, ambasadorul Doru Costea, aproximativ 47.000 de dolari.

Dan Stoenescu, ajutat de părinţi

Ministrul pentru Relaţia cu Românii de pretutindeni, Dan Stoenescu are un apartament în Bucureşti, o casă de vacanţă în construcţie la Bran şi un teren de 2.000 de metri pătraţi, tot în aceeaşi localitate. Stoenescu a avut venituri de 29.000 de dolari, 17.850 de lei şi 3.100 de euro în ultimul an, însă acesta are, în acelaşi timp, două împrumuturi bancare: un împrumut de aproape 55.000 de euro, scadent în 2043, şi un împrumut aproape 70.000 de lei, scadent în 2020. De asemenea, tânărul ministru delegat a primit o donaţie de 82.000 de lei din partea părinţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite