Cel mai mare grup politic de la Bruxelles o susţine pe Kovesi pentru funcţia de procuror european. Guvernul Dăncilă, nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup politic din Parlamentul European, o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, a declarat, marţi, la Strasbourg, Esteban Gonzalez Pons, vicepreşedintele grupului PPE, pentru HotNews.ro. Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“.

„Ca să răspund foarte scurt, noi o susţinem, clar. Credem că abordarea politică trebuie să stea departe de alegerea procurorului european. Deci, numai gândindu-ne la capacitatea ei tehnică, o susţinem”, a răspuns Esteban Gonzalez Pons, vice-lider al Grupului PPE, la o întrebare adresată de jurnalistul hotnews.ro

Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru, pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român. „E o ipocrizie. E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE“, ripostează unul dintre diplomaţii cu vechime în MAE.

Laura Codruţa Kovesi concurează pentru Parchetul European cu alţi doi procurori din Germania şi Franţa. Câştigătorul va fi ales prin codecizie: Parlamentului European şi COREPER, instituţie a Consiliului UE. Zilele viitoare, toţi cei trei candidaţi vor fi audiaţi în Comisia LIBE din Parlamentul European, apoi va urma votul final, în plen, la mijlocul lunii martie. Votul va fi secret, aşadar românii care vor să o taxeze pe Kovesi la Bruxelles vor rămâne anonimi.Procedura se mută apoi în COREPER, reuniunea tuturor ambasadorilor statelor UE pe lângă instituţiile europene. Ambasadorul României e Luminiţa Odobescu, care va vota în funcţie de  mandatul oferit de Guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite