Politică

articolul anterior articolul urmator

Ce mă fac de 1 Decembrie?

8
2 Dec 2013 09:41:46
Alina Gorghiu
FOTO Florin Chirica
FOTO Florin Chirica

Ziua Naţională, o reţetă complexă cu sentiment, tricolor, ştiri, politicieni, fasole şi cârnaţi m-a îndemnat să caut să scriu despre ceva... fără legătură cu toate acestea, culmea :)

Am vrut să văd, cumva, din afară lucrurile, însă oricât de obiectivă aş fi vrut să fiu de 1 Decembrie, n-aş fi reuşit să vă povestesc experienţa aceea a civilului autentic, într-o zi în care facem apel la simboluri naţionale.

Nu atât de autentic ca Ziua naţională a unei prietene, care m-a întrebat înainte cu câteva zile ce se va face de 1 decembrie şi n-am înţeles la ce se referă. Ei bine, aş fi spus că un român obişnuit nu vrea neapărat să vadă toată ziua la televizor steaguri fluturând şi reportaje despre cât de minunaţi suntem şi să audă diverse declaraţii sau să alerge spre defilări... M-am înşelat. Marea problemă provenea din faptul că avea să răspundă multelor întrebări ale piticului aflat la vârsta întrebărilor şi care ştie despre România că înseamnă steagul fluturat la meciurile de fotbal. Ei bine, 1 Decembrie a fost o ocazie bună să îi explice că înseamnă mai mult de atât, să-i spună de ce este atât de multă lume în stradă, să-i arate că şi soldaţii aceia care defilează au puşti şi să-i admire curiozitatea legată de parada militară.

Şi iată cum ziua a devenit neîncăpătoare pentru informaţiile multe, pentru simboluri şi premiere în viaţa copilului român de trei ani, care a spus La mulţi ani, România de mai multe ori decât ar fi crezut părinţii că pot suporta, dar care a şi antrenat pe toată lumea cu emoţia autentică a unor festivităţi trăite pentru prima dată. Şi mi-a plăcut că au împărtăşit emoţia asta cu mulţi alţi copii ieşiţi în stradă, introduşi şi ei, probabil, în tot ceea ce înseamnă Ziua noastră naţională. Şi s-au bucurat sincer, ba chiar au vrut să revadă, la televizor, defilarea, mai ales ca n-au prins toate momentele. Şi au acceptat frumos şi toate poveştile despre românii de succes de astăzi şi de ieri, din ţară sau din altă parte, inspirându-se la rândul lor şi sperând.

Preluat şi pe  http://www.alinagorghiu.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Utilizator Adevărul
2.12.2013, 09:46:30

Comentariu considerat abuziv.

Vanatorul/d.c.
2.12.2013, 10:20:34

"Ce mă fac de 1 Decembrie?" Ei, asta-i acum..! Daca eram in locul dvs., mergeam in..teritoriu (parca asa se spune) si le recomandam alegatorilor mei sa fie atenti pe unde umbla, ca nu cumva sa dea vreunul prin gropile cu laptele si mierea rezultate din guvernarea PNL+PSD..! In cel mai rau caz, puteati face vreo doua ture de cartier cu bicicleta (ca tot ati fost in pole position atunci cand militati pentru o viata sanatoasa), aratand astfel tuturor superba modestia a politicienilor..!

herr_
2.12.2013, 13:18:50

...sa zbori tu?

-1 (1 vot)
tampa_killer
2.12.2013, 11:44:57

Este usor.. va ganditi la imnul Romaniei si mai ales partea cu "Desteapta-re romane.."!!! Apoi incepeti , daca aveti curajul, sa reconstruiti liberalismul. Oricum te-ai uita nu prea mai vezi idei liberale.. iar daca apare si Crin Antonescu incepi sa te gandesti daca apare ceva sau e doar gaura neagra in care familia liberalismului din Romania se tot absoarbe

paradoxal
2.12.2013, 12:42:40

Tampa din rindurile tale rezulta ca intreaga familie liberala este compusa din oameni cu gauri negre in cap care au decis ca omul cu cea mai mare gaura in cap sa fie ales presedintele partidului liberal. Rezultatul fiind Crin Ir Somn

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările