Politică

articolul anterior articolul urmator

Centenar: 32 de milioane de euro vor ajunge săptămâna viitoare pe mâinile lui George Ivaşcu. Câţi bani s-au cheltuit până acum

6
9 Feb 2018 17:19:27
Autor: Maria Tufan
George Ivaşcu, noul Ministru al Culturii, va administra în curând bugetul pentru Centenar. FOTO: Inquam Photos
George Ivaşcu, noul Ministru al Culturii, va administra în curând bugetul pentru Centenar. FOTO: Inquam Photos

Cele 32 de milioane de euro, bugetul pentru Centenar, ar urma să ajungă în vistieria Ministerului Culturii săptămâna viitoare. Procedura a început din vară, atunci când Guvernul Tudose a decis desfiinţarea Departamentului Centenar şi transferul său în subordinea Ministerului Culturii, urmând a fi finalizată „cel mai probabil săptămâna viitoare”, odată cu o ultimă semnătură a premierului Viorica Dăncilă, au declarat surse politice pentru Adevărul.

150 de milioane de lei este bugetul statului român pentru aniversarea Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial, bani ce vor fi administraţi, în curând, de premierul Viorica Dăncilă, dar şi de noul ministru al Culturii, George Ivaşcu, un apropiat al primarului Gabriela Firea.

Prin comparaţie, suma alocată acestui proiect este de şase ori mai mare decât cea prevăzută Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi de aproximativ două ori mai mare decât cea alocată Turismului. Tot în comparaţie, bugetul alocat de Primăria Municipiului Bucureşti pentru lăcaşurile de cult şi statui în 2018 este doar cu o treime mai mic decât cel al Centenarului. Deşi banii nu au fost încă transferaţi la Ministerul Culturii, 1,5 milioane de euro au fost alocate primelor aproximativ 2.000 de proiecte aprobate, a precizat, pentru Adevărul, Sergiu Mărăcineanu, şeful Biroului de promovare a Departamentului Identităţii Naţionale. Sumele urmează să fie virate la cel mai scurt timp de la semnătura decisivă a premierului Dăncilă.

Într-un interviu recent, Paul Cotîrleţ, Secretarul de Stat aflat la conducerea Departamentul Identităţii Naţionale, povestea despre cât de diferite din punct de vedere numeric sunt proiectele venite din teritoriu şi despre cum, întâmplător, judeţul său natal, Bacău, este printre judeţele „harnice” în cursa acestor propuneri. „Dacă la Bacău au fost depuse 93 de proiecte, în judeţul Bihor, doar 11. Noi, ca Departament, nu putem să acţionăm sau să impunem anumite proiecte. Atâta s-a dorit din judeţul respectiv, noi am respectat decizia...”, a declarat acesta pentru Pressone. 

Fostul Departament Centenar, înfiinţat de guvernul Cioloş în iulie 2016, a fost desfiinţat în vara anului trecut de Cabinetul Tudose şi reorganizat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN). În prezent, acesta funcţionează prin Departamentul Identităţii Naţionale (DIN), ramură responsabilă cu promovarea proiectelor, şi prin Comitetul Interministerial pentru Centenar, cu rol preponderent administrativ, a explicat, pentru Adevărul, Paul Cotîrleţ.

Deşi transferul presupunea şi modificări în structura bugetului de stat, banii alocaţi pentru Centenar vor fi administraţi de Ministerul Culturii abia de săptămânile următoare. „Procesul de mutare a bugetului a început încă de la desfiinţarea Departamentului Centenar, însă abia săptămâna trecută au fost semnate toate hârtiile. Acum mai aşteptăm doar semnătura premierului Dăncilă pentru a finaliza această operaţiune. Sperăm să fie undeva pe săptămâna viitoare,” a precizat Mărăcineanu.

Viorica Dăncilă şi George Ivaşcu împart banii

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 5/2017 privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul administraţiei publice centrale cu privire la Centenarul României, de administrarea celor 32 de milioane de euro pentru Centenar se va ocupa Comitetul Interministerial, cu Viorica Dăncilă în calitate de preşedinte şi cu ministrul Culturii, George Ivaşcu, în funcţia de vicepreşedinte. Din acest comitet mai fac parte şi câte un reprezentant al fiecărui minister colaborator, mai exact Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Cultural Român. Totodată, la nivelul acestui organism, a fost înfiinţată şi Comisia de evaluare a propunerilor de manifestări şi acţiuni, Comisie coordonată de ministrul Culturii. Astfel, George Ivaşcu reprezintă autoritatea care decide, în ultimă instanţă, ce proiect propus pentru aniversarea Centenarului României ar putea obţine finanţare, potrivit informaţiilor oferite de Şeful biroului de promovore DIN.

Lipsă de transparenţă

Deşi am intrat de o lună în anul Centenarului, iar statul român a acordat Ministerului Culturii o sumă comparativ mai mare decât cele stabilite pentru alte ministere, informaţiile cu privire la proiectele aprobate din fiecare judeţ şi respectiv sumele alocate acestora întârzie să apară. Pe site-ul proiectului nu este menţionată nicio modificare adusă acestui departament, iar coordonator este încă fostul Secretar de Stat Cristian-Ioan Videscu.

Potrivit Şefului Departamentului Identităţii Naţionale, Ministerul Culturii va soluţiona în viitor această problemă. „Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, în perioada imediat următoare va operaţionaliza un portal complex, cu aplicaţii interactive, dedicat Centenarului Marii Uniri, ce va conţine un calendar al evenimentelor dedicate Centenarului, informaţii despre proiecte, aplicaţii interactive, resurse multimedia şi educaţionale,” a declarat Paul Cotîrleţ.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

ADRIAN MIHAI
9.02.2018, 20:01:31

Pentru "cultura" mea generală aş vrea să-mi spună cineva din ce popor face parte acest domn ministru al culturii, George Ivaşcu. Pentru că a jurat, la investitură, pentru poporul lui ("poporul meu") şi nu explicit pentru poporul român, aşa cum se cuvenea. De ce i sa acceptat investirea dacă a jurat deformat? Dacă domnul preşedinte Klaus Iohannis ar fi jurat: "pentru poporul meu..." cum ar fi fost...!!?? Şi de ce nu l-a pus domnul preşedinte să citească cum trebuie, pentru că am observat cu toţii că începând cu doamna prim-ministru, ţoţi membri cabinetului actual ştiu totuşi să citească?

-1 (1 vot)
ADRIAN MIHAI
9.02.2018, 20:06:27

Erată: toţi membri cabinetului

Mihai A
9.02.2018, 20:39:44

Mult mai bine decat pe mainile lui Romașcanu de la CAN-CAN si KanalD... Ma mir ca PSDistii au avut decenta sa se dea la o parte si sa ofere Cultura pe mainile unui profesionist din acest domeniu, chiar daca si Ivascu este usor afiliat PSD... Sper doar sa nu renunte in momentul in care va da de frecatorii de hartie de la minister sau de mocirla in general din aparatul de stat.

0 (2 voturi)
m lupascu
9.02.2018, 20:44:40

- stimati conducatori, eu ca fost cetatean actual neom, fara drepturi civile furate de al doilea parlament ilegitim, din ce popor fac parte

-1 (1 vot)
GEORGE ADRIAN
10.02.2018, 12:57:50

DACA AVETI TIMP PRIVITI AICI NISTE RITUALURI ALE CELOR CARE SI-AU ARUNCAT BOTEZUL PE FEREASTRA PENRU UN SORTULET ALB. A STI A TE INFORMA ESTE O DATORIE. NU ACUZ PE NIMENI DAR ... SE PUNE O INTREBARE. CUM SE FACE CA TOTI CE TREC PE ACOLO AU FUNCTII MARI ASA PESTE NOAPTE. MA UITAM LA CINTARETI DE MUZICA UNII DINTRE EI UITATI SI FARA TALENT AU AJUNS IARASI IN PRIM PLAN. DECE EI AU USILE DESCHISE PE CIND OAMENI SINCERI CARE NU AU INTITIERI ASCUNSE SI CU USILE INCHISE AU SUFLETUL DESCHIS NU SINT PROMOVATI. ESTE O DIFERENTA ZIC EU INTRE UN PRIGOANA SI ELIADE. CHIAR INTRE BARBU DELA VRANCEA SI EMINESCU. FIECARE ALEGE. CORECT. DAR DECE SINT PROMOVATI DOAR EI. UNITATI DE UTILITATE PUBLICA DORITA SA FIE PARTE DIN GURVERN LA INITIATIVA LUI A NASTASE. PITTIS A FOST NEVOIT SA RECUNOASCA ASTA PE CIND IDOLUL LUI DUPA CUM RECUNOSTEA ERA ION ILIESCU. CINE AR FI CREZUT? SI EL PRINTRE CEI CARE AU FACUT REVOLUTIA IN SPATELE PERDELELOR. LISTELE LE PUTETI GASI SI VETI FI UIMITI CUM AU TRECUT ASA USUREL, USUREL ACOLO DE UNDE SA LI SA DESCHIDA USILE PENTRU A FI MAI FRUMOSI MAI DESTEPTI. SI DACA AVETI TIMP CITITI CE AU SCRIS ELIADE, CALCIU DUMITREASA SI ALTII DESPRE ACESTI "ZIDARI." SI NOI MERGEM LA TRIBUNAL SI JURAM PE BIBLIE CA NISTE PROSTI PE CIND ALTII IGNORA ASTA SI NU DAU IMPORTANTA. CUM SA FIM SUB ALCELASI STEAG?

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)