articolul urmator

Centenarul cu două tăişuri

28
31 Jul 2017 13:34:41
Marius Stoian
Centenarul cu două tăişuri
Centenarul cu două tăişuri

28 Comentarii

herr v.5.01
31.07.2017, 14:07:40

Un articol foarte bun.

0 (4 voturi)
Ulm Sora
31.07.2017, 14:20:50

"2018 este un motiv de sărbătoare pentru România. Legitim şi indiscutabil. Sărbătorim cu un patriotism decent, inteligent şi conştiinţa forţei noastre interioare, nu isteric şi inutil ofensiv. O celebrare non-ostentativă într-o Europă frământată." - insiruire bolovanoasa de cuvinte, aparent cu pretentii de rafinament lingvistic, care luate impreuna nu exprima decat un mare NIMIC. Din dorinta de a face pe "berbantul" interesant si care exprima "margici" de intelepciune sforaitoare va referiti la o tema cu argumente pe cu totul si cu totul alta tema. Tema integrarii europene si euroatlantice ca si pozitivismul si realismul in strategiile de politica externa n-au nimic de a face cu Centenarul. Primele tin de gandire politica si strategie sistemica, iar Centenarul tine de a sarbatori un eveniment capital din istoria acestui neam. Nu poti sarbatori un moment istoric fara a face recurs la istorie cu toate elementele sale constitutive, adica inclusiv conceptul de Romania Mare. Si asta fara sa ne dorim sa provocam sau sa deranjam pe cineva. Pur si simplu vrem sa ne bucuram si sa impartasim niste idealuri comune cu inaintasii nostrii. Ce-i rau in asta? De ce ne trebuie o falsa moderatie? Sa inteleg ca evenimentul incoronarii de la Alba-Iulia, din 1922, eveniment potentat la maxim de simbolistica nationala, "degaja un aer toxic" si e din categoria "nationalism primitiv"?

+4 (8 voturi)
petre somesan
31.07.2017, 15:37:46

De acord cu autorul,fara festivisme ridicole [gen Ponta la stadionul National], parazi militare agresive, discursuri patriotarde si, mai ales,fara certuri politice. Nu trebuie folosit evenimentul in sopuri electorale. Accentul sa cada pe un aspect civilizat al fiecarei localitati, pe informarea tuturor cetatenilor asupra importantei evenimentului. Sunt destui care nu ne iubesc,atentie deci la eventuale provocari. Acest Centenar, sa devina,un punct de plecare spre o civilitate mai ridicata. Cimitirile eroilor din orice locaitate sa fie ridicate la rangul de monumente istorice si tratate ca atare. Edililor , apucati-va de lucru !!

-3 (7 voturi)
Feru Magdalena Valentina
31.07.2017, 16:07:00

Propuneti sa sarbatorim Marea Unire "fara sa fluturam harta Romaniei Mari"? Cand ati scris asta , nu v-a bufnit rasul , ca asta e reactia naturala in fata absurdului. Sustineti ca ar trebui sa ne preocupe mai mult presedentia UE , decat centenarul...Realizati cat de insignifianta e presedentia de ochii lumii pe o perioada de 6( sase) luni a Romaniei? Aia e o rotatie birocratica de scurta durata , sa nu lase impresia ca de fapt conduc - asa cum e si logic- marile puteri economice si militare. Daca nu va plac festivitatile , puteti merge in vizita in alta tara, la munte , sa va retrageti in lumea cartilor o perioada , noua ne plac festivitatile , mai ales la un centenar de la Marea Unire. Stiti ce s-a realizat cu prilejul Marii Uniri? ROMANIA MARE (am scris cu majuscule ca sa va produc o criza de repulsie , ca repulsia fata de natiunea romana e ceea ce se evidentiaza in articolul asta).

+4 (8 voturi)
Petre67
31.07.2017, 16:34:28

Eu ca nascut in nordul Carpatilor si sudul Transilvaniei, va pot confirma ca pe ungurii iredentisti numai viata cu finalul ei ii poate linistii; iar pe noi ceilalti locuitori ai sudului transilvan multicultural, numai dezvoltarea economica; dezvoltare economica exista, e in mars si-n crestere, numai putin sustinuta de autoritatile nationale prin lipsa infrastructurii. Noroc ca a lasat nea Nicu bune cabluri electrice, Dumnezeu ape cu caudal suficient si momentan necontaminat.

-1 (5 voturi)