Ce provocări au partidele în sesiunea de toamnă. Cât de fragilă e majoritatea PSD-ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesiunea parlamentară de toamnă va fi marcată de încercarea coaliţiei de guvernare de a-şi păstra majoritatea în Parlament, în condiţiile în care, potrivit unor surse politice, Victor Ponta şi Daniel Constantin negociază cu mai mulţi parlamentari social-democraţi. PNL va trebui să demonstreze că face cu adevărat Opoziţie la PSD, în timp ce USR va trebuie să mai existe. UDMR va fi, din nou, şi la Putere, şi în Opoziţie

Teoretic, coaliţia PSD-ALDE nu-şi face griji că ar putea pierde fragila majoritatea parlamentară, în condiţiile în care este susţinută de UDMR, dar şi de unii deputaţi ai minorităţilor naţionale. Însă ar fi o dură lovitură de imagine dacă PSD ar ajunge să depindă de voturile maghiarilor pentru a fi la Putere. Pericolul vine în special dinspre Victor Ponta, marele rival al lui Liviu Dragnea, care alături de Daniel Constantin a lansat partidul Pro România. De fapt, partidul fusese lansat de Daniel Constantin încă din primăvară, când Călin Popescu Tăriceanu l-a dat afară din ALDE. Practic, duminică a fost o relansare, pentru a folosi imaginea lui Victor Ponta, dat la rândul său afară din PSD de Dragnea. Conferinţa de presă a noului partid, de orientare social-liberală, adică de stânga-dreapta,  a fost marcată de conflictul vechi dintre Ponta şi Dragnea. „Campania PSD de anul trecut s-a făcut cu faţa mea, că dacă se făcea cu faţa lui Dragnea se pierdeau voturi.  Am primit foarte multe oferte de la Daddy, dar pot să-mi dau doctoratul în cei cu mustaţă care mint. Dragnea aconfiscat PSD în interes personal“, a spus Ponta. Scopul fostului premier va fi să şubrezească majoritatea PSD.

ALDE nu are de ales. Va trebuie să rămână alături de PSD pentru a-şi păstra funcţiile în guvern şi restul sinecurilor. Însă relaţia dintre Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu este foarte strânsă, aşa că nu e loc de trădare.

PNL vrea ca în această sesiune să arate că este principala voce a Opoziţiei, în condiţiile în care şi-a ales o nouă conducere şi un alt partid concurent, USR, este în degringoladă. Liberalii au decis sâmbătă, ca strategia pentru sesiunea parlamentară de toamnă să cuprindă depunerea a trei moţiuni simple împotriva Guvernului – pe domeniile educaţie, sănătate şi infrastructură -, înfiinţarea a două comisii parlamentare de anchetă – pe infrastructură şi reangajările din Ministerul de Interne - şi, posibil, depunerea unei moţiuni de cenzură.

„O moţiune simplă pe educaţie la începutul anului şcolar pentru că anul acesta şcolar începe fără manuale pentru elevii de clasa a V-a şi sunt aceiaşi copii care, începând cu clasa pregătitoare, nu au avut manuale la început de an şcolar. De asemenea, lipsa avizelor de funcţionare pentru marea majoritate a instituţiilor şcolare din România şi lipsa de acţiune guvernamentală pentru a reglementa această situaţie, politizarea managementului educaţional şi lipsa de preocupare şi de decizie a Ministerului Educaţiei cu privire la cuplarea sistemului de educaţie cu piaţa muncii”, a dclarat prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan la finalul reuniunii de la Neptun a liderilor centrali şi judeţeni cu parlamentarii şi europarlamentarii partidului.

De asemenea, liberalii au făcut schimbări la nivelul conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, fiind puse, în majoritatea cazurilor, persoane din filialele care au avut performanţe la ultimele alegeri, dar care se regăsesc şi în noua conducere.

USR trebuie să treacă prin focurile unui Congres, apoi să se adune sau să se dezbine definitiv. O victorie a taberei liberale din USR ar putea duce la plecarea lui Nicuşor Dan din partid alături de parlamentarii fideli. Practic, în această toamnă USR îşi joacă viitorul politic.

UDMR rămâne consecvent. La fel ca în primăvară, va fi, paradoxal, şi la Putere, şi în Opoziţie. Pe temele sensibile, maghiarii  sunt critici cu Guvernul, însă în acelaşi timp au un acord de colaborare parlamentară cu PSD şi votează cot la cot cu social-democraţii în comisii sau în plen.

PMP se confundă în continuare cu imaginea lui Traian Băsescu, dar mai ales cu interesele fostului preşedinte. Sunt zile în care Băsescu atacă fără rezerve PSD, dar sunt şi momente în care Traian Băsescu ajunge să susţină un proiect de lege alături de Şerban Nicolae, după cum am văzut în cazul legii graţierii. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite