Ce trebuie să facă Ponta ca să scape de baroni. Nimic. Se ocupă DNA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta se află într-o situaţie politică dificilă pentru care trebuie să-i mulţumească şi fostului partener de alianţă, Crin Antonescu. Ruperea USL l-a lăsat pe Victor Ponta la cheremul centrelor de putere din partid.

Greii PSD nu l-au vrut pe Crin Antonescu drept candidat al USL la alegerile prezidenţiale mergând pe ideea că partidul lor trebuie să ia tot, din moment ce este cel mai mare partid din România.

Victor Ponta avea cu totul alt plan şi se gândea că, abia după ce ar fi terminat cu bine un mandat de premier, ar fi putut să se orienteze către funcţia prezidenţială. Vârsta şi experienţa l-ar fi recomandat atunci ca principal favorit în ocuparea acestui mult râvnit post.

Dar, socoteala de acasă s-a dovedit departe de cea din târg. Crin Antonescu a decis că este mult mai bine să atace alegerile prezidenţiale din Opoziţie. Ştie toată lumea că, dacă vrei să creşti, atunci trebuie să combaţi Puterea, nu să o lauzi ca parte a ei.

Rămas singur, premierul este supus unei presiuni uriaşe din partea propriului partid. Baronii nu concep altă cale în afara candidaturii lui Victor Ponta. Acţiunile DNA care a intrat în feudele lor cele mai puternice a creat în PSD o stare de nervozitate. Protecţia la care se aşteptau nu a venit şi lucrurile arată din ce în ce mai rău pentru personaje care nu credeau că vor trăi vreodată asemenea vremuri de urgie. Atunci, speranţa rămâne în cucerirea funcţiei prezidenţiale pe care o consideră acum originea răului care i-a lovit. Astfel s-ar vedea scăpaţi de necazuri, iar dacă s-ar întâmpla ceva, tot de acolo le-ar veni speranţa graţierii.

Pentru Victor Ponta, asemenea calcule nu aduc nimic bun. Este adevărat, PSD este partidul cu cea mai bună maşinărie de vot şi cu cele mai puternice organizaţii în teritoriu. Dar, la fel era şi în 2004 şi în 2009. Şi cu toate astea, a pierdut alegerile prezidenţiale. Candidaţii de atunci, lideri ai partidului au fost maziliţi de un PSD pentru care puterea înseamnă totul. PSD este primul partid în opţiunile electoratului, dar nu are, cel puţin deocamdată, certitudinea că va reuşi să câştige în turul al doilea, când va trebui să atragă un electorat din alte zone politice, deloc prietenoase cu social-democraţii.

Ce poate face Victor Ponta pentru a scăpa din corzi? Ceea ce a făcut prin anunţul de pe facebook. Să spună că, dacă îl mai presează mult partidul, e dispus să renuţe. Pentru baroni aşa ceva nu este de conceput. Nu ar avea timp, nici să se înţeleagă între ei, nici să găsească un alt nume. În al doilea rând, să ofere partidului o soluţie. O personalitate bine situată, agreată de partenerii noştri euro-atlantici. În contextul actual, un candidat perceput ca o garanţie de securitate în faţa ameninţării ruseşti ar avea o şansă bună să ajungă la Cotroceni.

Ce ar mai putea să facă? Să tragă de timp până la alegerile europarlamentare. Rezultatele scrutinului european vor oferi cele mai bune sondaje de opinie. Atunci va şti fiecare cum stă. Un super-scor al PSD îl va arunca pe Victor Ponta în alegerile prezidenţiale. Dar, un scor slab al PNL poate duce la schimbări majore în sânul liberalilor. La fel, după europarlamentare se va şti raportul de forţe dintre partidele foste şi actuale ale lui Traian Băsescu.

Dar, pentru Victor Ponta cel mai bine ar fi să petreacă vremea privind ştirile. E adevărat, baronii sunt din ce în ce mai nervoşi. În curând s-ar putea să fie şi din ce în ce mai puţini. Se ocupă DNA. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite