Surprizele lui Tăriceanu pentru Dragnea. Liderul ALDE merge la consultările de la Cotroceni şi îl susţine în continuare pe Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Şedinţa Comitetului Executiv al PSD, unde se va decide remanierea guvernamentală, va avea loc luni. Anunţul nu a fost făcut de Liviu Dragnea, ci de partenerul său de coaliţie, Călin Popescu Tăriceanu, la Digi 24.

Principalele declaraţii:

Despre remaniere:

- Nu ştiu nimic. Nu am discutat acest subiect în cadrul coaliţiei. I-am transmis colegului Dragnea că la ALDE nu am în vedere niciun fel de schimbare în lista miniştrilor. Am vorbit aseară cu domnul Dragnea, mi-a spus că luni vor avea CEX-ul. Probabil că multe dintre numele vehiculate sunt speculaţii. 

- Adică nu sunt în afara subiectului. Sunt informat, dar vreau să mă preocupe subiectele care sunt de resortul nostru, nu mă bag în ceea ce nu ne aparţine. 

Despre consultările cu partidele, la Cotroceni 

Da, merg mâine la Cotroceni. Mi-aş dori ca preşedintele să ne spună ce preocupări are. Azi am lucrat cu colegii cu care merg mâine să ne conturăm un punct de vedere. Ştiu ce vreau să îi spun mâine, dar nu pot să vă spun astă seară. Punctul de vedere al ALDE e structurat pe faptul că statul de drept înseamnă ceteţeanul în centru, cu drepturile şi libertăţile lui. Dacă statul de drept înseamnă protocoale, servicii de informaţii, atunci poziţiile noastre nu au cum să coincidă. Mi-as ori să gosim un teren comun de discuţii .Poate preşedintele nu vrea să ne spună nimic şi vrea să afle de la noi ce vrem să facem. 

Despre retragerea susţinerii ALDE a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader

- Nu ştiu de unde a apărut. Pe mine mă surprinde. Nu pot să fac chiar zi de zi declaraţii de susţinere. Acum două săptămâni am declarat fără echivoc că ministrul Toader se bucură de susţinerea noastră, că este un ministru foarte bun, că are performanţă, că a dus nivelul de prestanţă a funcţiei undeva sus, cum nu a mai fost în ultimii ani, că a arătat curaj, determinare, pricepere profesională serioasă. Sigur, datorită CV-ului profesional. Nu ştiu de unde a apărut această informaţie şi o dezmint categoric.

Despre salariile îngheţate în 2019

- Această ştire nu are niciun fel de bază. La anul salariile şi pensiile vor creşte. Că se vor dubla sau că vor creşte cu 1% nu ştiu să vă spun. Preocuparea noastră e axată pe două direcţii: atâta timp cât există creştere economică, ea trebuie să se transfere şi în puterea de cumpărare. Salariile şi pensiile vor creşte în continuare. Cât? Nu am luat o decizie în acest sens. A doua direcţie e că trebuie să păstrăm în cadrul bugetului un anumit raport între cheltuielile cu salariile şi cele pentru investiţii. 

- Am discutat ieri cu ministrul Teodorovici care mi-a spus că a găsit uşor soluţii pentru a strânge un miliard, să facem anumite economii la buget.

- De ce limitează BNR creditarea? Pentru ca economia să nu se supraîncălzească. BNR ia măsuri să încetinească creşterea economică. 

Despre Comisia de la Veneţia

- Toate procedurile au fost constituţionale. Comisia de la Veneţia nu e un organism care să impună cuiva. Din punct de vedere constituţional nu are nicio critică. Mai departe sunt chestiuni de opţiuni sau politice. Fiecare ţară are un alt sistem. 

- România e una dintre ţările în care corupţia apare şi trebuie combătută. Dar cu mijloace legale, nu cu ascultat de telefoane, nu cu abuzuri de tipul celor de la DNA Ploieşti, ci cu respectul legii. 

- România trăieşte într-un ansamblu de relaţii cu UE. iar Comisia de la Veneţia e un element cheie. România trebuie să arate întreaga disponibilitate de a lucra cu Comisia, astfel încât îngrijorările să fie clarificate. Eu pledez pentru o relaţie cât mai bună cu Comisia şi acele explicaţii trebuie puse în legislaţie. 

- Comisia spune că rolul preşedintelui a fost diminuat şi de aceea mecanismul de control şi echilibru al puterilor e deranjat, că preşedintele are altă culoare politică decât majoritatea  E un argument pur politic. Preşedintele e şi el politic. Dacă rolul ministrului de Justiţie se presupune că e politic, preşedintele e evident un factor pur politic,. Argumentaţia nu stă în picioare. 

- M-a frapat ultima recomandare: să se revizuiască mecanismele de supraveghere a magistraţilor şi rolul serviciilor secrete. Pentru mine e o satisfacţie. După o lungă perioadă în care în România a existat o dezbatere privind rolul serviciilor în Justiţie, Comisia afirmă clar că vede această problemă şi că ea trebuie rezolvată. Demersurile au început: desecretizarea protocoalelor şi a abrogarea lor

- Comiisia evită să discute despre consecinţele modului defectuos de funcţionare a Justiţiei asupra cetăţeanului. Nu scoate un cuvinţel despre cetăţean. Dacă vorbim despre democraţie, să ne focalizăm pe drepturile cetăţeanului. 

Despre verdicul CCR privind Codul de procedură penală 

- Decizia CCR trebuie avută în vedere şi comisia de la Parlament trebuie să modifice articolele cu pricina. Mi se par cam multe 62, dar nu sunt specialist în drept penal. Comisia va trebuie să ia toate articolele şi să le pună în acord cu decizia Curţii. 

Despre MCV 

- MCV nu este Dumnezeul nostru pe pământ. Documentul odată elaborat nu este perfect, nu e literă de lege. Raportul apărut la începutul anului este plin de greşeli. 

Despre apartenenţa la Uniunea Europeană 

Timmermans a spus că între România şi ţări care se consideră că au încălcat principiile statului de drept nu poate fi făcută comparaţie. România nu este în situaţia ieşirii din UE. 

pact cu justiţie între toate partidele 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite