Politică

articolul anterior articolul urmator

Chestiunea ungurească

100
1 Mar 2016 11:40:05
Paul Stan
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a acuzat România că duce o campanie împotriva liderilor politici maghiari  FOTO AFP
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a acuzat România că duce o campanie împotriva liderilor politici maghiari  FOTO AFP

Şeful guvernului ungar, Viktor Orban, avertizează şi ameninţă că va lua măsuri dure şi va aplica lovituri grele României! Ameninţările au fost lansate în contexul discuţiilor, analizării şi abordării relaţiilor Ungariei cu vecinii. O resetare a acestor relaţii cu statele vecine din perspectiva diplomaţiei maghiare. Dintre toţi vecinii Ungariei, singura ţară ameninţată a fost România!

Cu ceilalţi vecini, Croaţia, Slovenia, Slovacia şi Serbia, Orban a declarat că ţara sa are relaţii oarecum normale. Acesta a ţinut să precizeze că este în interesul statului maghiar să existe întotdeauna, un „ceva“ anume cu Rusia.

Recent, în cadrul unei întâlniri oficiale cu şefii misiunilor diplomatice maghiare, premierul ungar Viktor Orban, a afirmat că politicienii de etnie maghiară din România sunt subminaţi şi supuşi epurării printr-o campanie dusă împotriva lor de statul român! Se pare că belicosul premier n-a auzit de DNA-ul românesc şi lupta împotriva marilor corupţi, fie ei şi politicieni de etnie maghiară, dar cetăţeni români.

La auzul unor astfel de declaraţii ale oficialului maghiar, care ne-a obişnuit cu chestii bombastice, menite să şocheze opinia publică neavizată, mulţi probabil că au bagatelizat informaţia, spunând că sunt simple orbanisme.

Dar, dacă stăm şi analizăm un pic, luând în considerare contextul, situaţia, acţiunile, tendinţa situaţiei din Harcov, în special, şi Mureş, unde extemismul şi fierbinţeala autonomiei pe criterii etnice sunt întreţinute de forţe din exteriorul României, chestiunea ungurească apare din cu totul altă perspectivă. Îngrijorătoare! Sau cel puţin îngrijorătoare ar trebui să fie pentru statul român, al cărui conducători au bagatelizat, au rămas indiferenţi, nu i-a interesat problema timp de 25 de ani.

Mai mult, probabil că chestiunea ungurească din ţara noastră a fost lăsată voit pe mâna politicienilor români de etnie maghiară, ai cărei reprezentanţi au fost aproape permanent la guvernare alături de colegii din restul partidelor care s-au perindat la putere. Iar, din această postură, politicienii maghiari împreună cu lideri ai administraţiei locale din Ardeal şi-au urmărit doar interesele  dorite, corelate de multe ori, cu interese venite din exteriorul României şi în detrimentul ei.

Să nu uităm că, de peste 25 de ani, politicieni, demnitari, oficiali ai bunei noastre vecine Ungaria, au făcut pârtie şi au bătătorit drumurile în Transilvania, cu predilecţie în Harcov, în vizite neoficiale. Aceşti demnitari, oficiali şi chiar alte persoane fără funcţii şi demnităţi în statul maghiar au venit tot timpul în România cu „treburi importante”, cărora autorităţile române nu le-au dat prea multă atenţie. Interese străine care au pus mereu, paie pe focul autonomiei etnice, au finanţat, creat diverse organizaţii şi personaje menite să agite continuu, apele şi să intensifice şi înflăcăreze extremismul şi fierbinţelile etnice.

În acest context, şeful executivului ungar intervine oficial, ameninţă şi avertizează România, sărind să-i protejeze pe politicienii de etnie maghiară, în condiţiile în care unii dintre aceştia sunt anchetaţi şi judecaţi pentru fapte de corupţie! Politicianul de la Budapesta ar trebui să ştie că în ţara noastră, toţi cetăţenii români sunt egali în faţa legii. Că nu se întâmplă întotdeauna să fie toţi egali în faţa legii, ştim cu toţii care este realitatea, dar asta-i problema românilor.

Dacă tot s-a adus în discuţie resetarea relaţiilor cu vecinii, cred că şi statul român ar tebui să aibă în vedere punerea relaţiilor diplomatice cu Ungaria pe alt palier şi ar trebui să interzică dute-vinoul vizitelor cu „treburi importante” în Transilvania, a oficialilor şi neoficialilor ţării vecine şi prietene. Altfel, bagatelizarea în continuare a orbanismelor şi extremismelor ar putea să ne pună în scurt timp, în faţa unei „ceva“ zone explozive, enclavizate, create şi întreţinute de specialiştii conflictelor etnice dezgheţate.

Cu toate acestea, cu o abordare realistă, obiectivă, inteligentă şi deschisă şi pentru că au mai multe interese comune decât diferenţe, eu cred că România şi Ungaria ar fi mult mai puternice şi ar avea mult mai mult de câştigat împreună.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Nirolf
1.03.2016, 13:58:29

"O abordare realista si inteligenta ..." "Cele doua tari au mai multe interese comune decat diferente ..." "Romania si Ungaria ar fi mult mai puternice si ar avea mult mai mult de castigat impreuna ..." Daca-ar fi ce bine-ar fii . Ungaria are o politica externa coerenta si cu scop precis : expansiune teritoriala . Pretextul folosit ca parghie politica este drepturile maghiarilor care ar fi discriminati dupa oficialii de la Budapesta . Daca maine s-ar oferi minoritarilor revindicativi "Luna de pe cer" tot n-ar fi suficient . Drept urmare Ungaria face temenele Rusiei , care Rusie tot mai iritata de iesirea din zona lor de influenta a Romaniei poate recompensa copilul loial si disciplinat Ungaria cu o bonbonica numita Ardeal . Numai sa se iveasca momentul favorabil . Prietenii nostri stau la panda , ateapta , pregatesc terenul . Clasa politica romaneasca nu reactioneaza in nici un fel . Are preocupari mult mai presante : sa fure ! Las-ca ne apara NATO . NATO moare de grija noastra . Doamne ai grija de Romania . In politicienii nostri nu mai avem nici o nadejde .

+33 (39 voturi)
gas,ca
1.03.2016, 14:15:38

ca raspuns al oficialilor romani,ar fi bine ca sa instituie obligativitatea stagiului militar ptr baieti si fete,de numai 6 luni,macar sa vada cum se trage cu arma,nu sa vada numai din filme cum se trage. la implinirea varstei de tot ani,sa fac acest stagiu militar de instruire redus doar la notiunile de baza.

+1 (9 voturi)
Stefanescu Marian
1.03.2016, 14:51:10

Acest Orban a devenit un pericol pentru stabilitatea Europei.I s-a urât cu binele și iese ca șarpele în mijlocul cărării doar-doar i-o crăpa careva capul.După părerea acestui fascist,minoritarii hunguri au dreptul să fure fiindcă...sunt minoritari.Ei nu pot fi pedepsiți fiindcă sunt...minoritari.Ei au voie la manifestații iredentiste pe teritoriul României fiindcă sunt...minoritari.Acest stat trebuie pus la punct prin orice mijloace.A devenit de o obrăznicie și un tupeu fantastic. Nu știu ce fac ministerul de externe,SRI,Poliția și Justiția din România.Pentru ce îi plătim pe indivizii ăștia?Poate armata o fi mai serioasă.

+11 (23 voturi)
A4
1.03.2016, 15:30:35

Putem vedea undeva :)/cadnva/ un text scris in maghiara ( nu de traducerile romanilor sant eu curios) sa vedem declaratiunile bombastice:) ???? sau iarasi se marsheaza ideile Adormite ale lui Nirolf? expasiune teritoriala????? cu cine bre ? au plecat din Ungaria 500.000 de oameni spre Occident. No fii loc de cei 800.000 de tigani din tara ? hai ca mis curios?. P.S. ce s-a ales de patrgistul Beke Attila? au trecut totusi 2 luni si ? inca nu au reusit sa ajungala originea petardelor ?:) sau care e schema? Domnul "securist" Paul Stan baga un mik fitil ce periculos e ungurii ( din orice directie ai trage)????

-8 (22 voturi)
Tomescu Tom
1.03.2016, 15:30:53

Eu zic ca ..data viitoare cand mai arboram drapelul tricolor pe parlamentul lor in Budapeste sa nu-l mai dam jos. Si nici sa nu mai plecam de acolo. O sa fie o minoritate mai mare ..si galagioasa ..insa asta e .. :))) La cat de slugarnici sunt se vor obisnui si cu asta...

+3 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările