Politică

articolul urmator

Chiar aşa: cum ar fi dacă preşedintele Iohannis ar convoca un referendum fix pentru data alegerilor europarlamentare

15
26 Mar 2019 16:07:46
Cristian Ghingheş
Mă înclin anticipat în faţa civililor care la Cotroceni au pus pe tapet şi aceste scenarii.
Mă înclin anticipat în faţa civililor care la Cotroceni au pus pe tapet şi aceste scenarii.

Consultarea de astăzi de la Cotroceni nu ar trebui să fie despre întrebarea de la referendum, ci dacă un astfel de referendum chiar poate face mai mult bine decât rău. Marele risc al acestui referendum pentru iniţiator este să nu fie validat. Imaginaţi-vă ce mare cadou politic primeşte PSD dacă nu se îndeplineşte cvorumul şi cât de legitimaţi vor fi apoi cei din coaliţia aflată la guvernare să îşi continue iniţiativele de slăbire a justiţiei.

Prezent la o dezbatere în cadrul festivalului de film One World Romania, preşedintele Klaus Iohannis a aruncat săptămâna trecută în spaţiul public ideea organizării unui referendum care să aibă loc în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai, punctând că „este aproape hotărât“ să îl convoace.

Mulţi l-au criticat că e nesigur, ba chiar i-au spus „aproape-preşedintele“, dar mie mi-a părut că îşi pregăteşte terenul astfel încât să le lase românilor de înţeles că nu e 100% decizia lui şi că asta vrea de fapt o ţară întreagă, iar el e doar cel care face dorinţa naţiunii posibilă. Aşa au apărut consultările cu societatea civilă care au loc astăzi la 15:00.

De altfel, ce faci când eşti într-o poziţie decizională şi vrei să legitimezi o decizie pe care deja ai luat-o? Te consulţi doar cu cei care ştii că ar fi de acord cu tine. Sper să nu se supere prietenii mei din societatea civilă, dar ei nu au nicio vină. Ştiu că sunt de bună credinţă şi că merg la Cotroceni nu doar să se pozeze cu preşedintele. Dar nu asta e discuţia, ci dacă aceşti colegi au tăria să îi arate lui Klaus Iohannis şi partea celalaltă a referendumului.

Din punct de vedere politic, marele risc al acestui referendum pentru iniţiator este să nu fie validat. De ce credeţi că Dragnea afirmă pe unde prinde că abia îl aşteaptă? Privind şi ascultând poziţiile pesediştilor din ultimele zile, cred că armata lui Dragnea va boicota referendumul lui Iohannis, că aşa va fi etichetat şi chiar aşa este în ciuda schemei de imagine pe care o coace preşedintele zilele astea, urmând să le ceară votanţilor să nu gireze un referendum care îl poate pune pe Iohannis în aceeaşi lumină în care a fost pus Traian Băsescu de PSD în vremea cruciadei USL.

Apoi, întrebarea e vitală. Care să fie aceea astfel încât să fie şi înţeleasă de tot poporul, dar şi cât mai puţin cretină? Poate întreba preşedintele dacă trebuie continuată sau nu lupta anticorupţie? Ar fi o mare greşeală căci ar da apă la moară tocmai adversarilor săi, pe lângă faptul că ar intra în istorie cu asta, punând sub semnul întrebării lupta împotriva corupţiei. Imaginaţi-vă ce mare cadou politic primeşte PSD dacă nu se îndeplineşte cvorumul şi cât de legitimaţi vor fi apoi cei din coaliţia aflată la guvernare să îşi continue iniţiativele de slăbire a justiţiei. Pericolul este uriaş, iar situaţia de faţă îmi aduce aminte de felul în care a luat naştere marea consultare naţională britanică referitoare la Brexit, cu un David Cameron care a vrut să câştige capital electoral deschizând cutia pandorei. În schimb, din cutie a ieşit o surpriză şi, odată cu ea, premierul definitiv de pe scena politică.

Din punct de vedere social, un astfel de referendum nu poate decât să ne dezbine. Nu ştiu care este semnalul clar pe care cică românii vor să îl dea, invocat de preşedinte la dezbaterea de săptămâna trecută, însă genul acesta de consultări naţionale de tipul alb-negru vor turna gaz pe foc şi ne vor îndepărta şi mai mult de la temele care ar trebui să ne preocupe. O justiţie independentă este categoric o temă importantă, dar hai să mai discutăm şi despre educaţie, despre alienarea românilor la locul de muncă, despre sărăcia lucie de care unii vorbesc doar la alegeri ca să profite electoral din asta, despre exodul masiv al tinerilor, despre oraşele poluate şi acaparate de rechinii imobiliari, despre cum bogaţii se tot îmbogăţesc, iar cei aflaţi în nevoie sunt arătaţi din ce în ce mai mult cu degetul şi aşa mai departe.

Românii nu (mai) sunt atât de uşor de manipulat, iar referendumul pentru familie de astă-toamnă ar trebui să dea de gândit oricărui politician, factor decident sau grupare care are de gând să facă o consultare naţională pentru a-şi valida procentele ori pentru a câştiga altele noi. Culmea e că în cazul de faţă, admiţând că acest referendum chiar ar scoate noi votanţi sau nehotărâţi la europarlamentare (să fim serioşi, ăsta e scopul final!), nu Iohannis ar fi marele câştigător, ci alianţa USR-PLUS. Voturile suplimentare merg la Cioloş, nu la Iohannis sau PNL, iar asta ar întâri puterea de negociere şi mai ales scorul electoral pentru primul dintre ei.

Aşadar, păstrând proporţiile, mare atenţie ca referendumul pentru justiţie să nu fie pentru noi nimic altceva decât Brexit doi!

P.S.: mă înclin anticipat în faţa civililor care la Cotroceni au pus pe tapet şi aceste scenarii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Edmond Wolf
26.03.2019, 18:24:36

PSD și mai ales Liviu Dragnea fug de un referendum pe justiție ca dracul de tămâie. Vă imaginați reacția Uniunii Europene dacă majoritatea românilor votează în favoarea luptei anticorupție? Vă imaginați în ce lumină ar fi văzut guvernul pesedist al premierului subnormal de acum? Amenințările lui Dragnea cu întrebările suplimentare țin la proști și idioți nu la persoanele normale. Iar tovarășul Toader Tudorel va ajunge magistrat european la Sfântul Așteaptă.

+2 (6 voturi)
Sorin Ionascu
26.03.2019, 19:30:07

Sunt absolut de acord ca referendumul e o arma cu doua taisuri si nu se stie pe cine va "taia" mai adanc. Mai ales in Romania, care e o tara in care exista prea multa instabilitate si impredictibilitate. Dar articolul mi se pare usor tendentios si nu-mi place intrutotul cum e scris si structurat.

+5 (5 voturi)
- hiero
26.03.2019, 23:19:02

Daca referendumul nu are putere juridica la ce sa fie facut? Sa se arunce niste bani pe fereastra cand se poate face ceva util cu ei?

+1 (7 voturi)
DG Gabriel
27.03.2019, 00:39:27

-hiero Iohannis a fosta acuzat ca nu organizeaza odata acel referendum, ca se eschiveaza de mult timp. Acum, gata, mergem la referendum. Asta e.

0 (6 voturi)
DG Gabriel
27.03.2019, 00:37:31

Pana acum toti ati tras cu tunul in presedinte ca nu vrea sa faca referendumul, Acu se trezira si contestatarii referendumului. Cati din ei au incercat sa explice, chiar la articolele de aici, ca e o idee proasta, sau, cel putin, periculoasa? Cati din comentatori nu au acuzat pe IOhannis ca nu da tarii referendumul cerut?

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)