CIA şi FSB au coabitat la Bucureşti. „Coincidenţa“ prezenţei şefilor spionilor din Rusia şi SUA, concomitent, în România, tradusă de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În decursul a numai două zile, România a fost vizitată atât de şeful spionajului rusesc, Nikolai Patruşev, cât şi de directorul CIA, John Brennan. Specialiştii în securitate internaţională au arătat mizele din spatele întâlnirilor.


După ce, luni, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta l-au primit pe şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, ieri a venit rândul şefului Central Intelligence Agency (CIA), John Brennan, să viziteze Capitala României. 

Primul popas a fost la Palatul Victoria, unde premierul Victor Ponta şi directorul CIA au discutat, conform datelor oficiale furnizate de Executiv, despre cooperarea dintre cele două state, în cadrul parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

De la scurta întâlnire de 30 de minute nu a lipsit nici Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe. După vizita de la Palatul Victoria, şeful CIA a fost aşteptat de către preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

“Cele două vizite anunţă evenimente surprinzătoare”

Cele două vizite succesive şi inopinate au ridicat semne de întrebare în rândul specialiştilor în chestiuni de securitate internaţională. Analistul militar Ion Petrescu nu crede în obiectivele oficiale declarate de reprezentanţii Guvernului şi ai Preşedinţiei. El consideră că vizita celor doi vizează dezvoltarea unor „concesii reciproce“ între Rusia şi SUA.

„Generalul Patruşev nu a venit doar pentru ca şeful statului român să îi reitereze scopul instalării interceptoarelor americane la Deveselu. După cum nici John Brennan nu a sosit la noi pentru a repeta poziţia oficială a Casei Albe. Putin vrea promovarea unor concesii reciproce, în relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite, iar în acest context, deşi surprinde, resetarea relaţiilor Kremlinului cu Palatul Cotroceni ţine de jocul strategic, în care, chiar în privinţa viitorului Transnistriei, preşedintele României rămâne singurul interlocutor credibil, în condiţiile în care Moscova ignoră programatic autorităţile de la Chişinău. Cele două vizite anunţă evenimente surprinzătoare, inclusiv o tot mai posibilă întâlnire, în această vară, între şefii de stat român şi rus“, a declarat, pentru „Adevarul“, Petrescu.

Adrian Baciu, expert în securitate, crede că vizita spionilor ruşi şi americani în România nu este o simplă coincidenţă. „În lumea serviciilor secrete, asemenea situaţii, care pot să pară întâmplătoare la prima vedere, nu există. Asemenea vizite se planifică cu foarte mult timp înainte şi în detaliu. Există fără doar şi poate un acord al celor trei guverne. Nu m-ar mira să existe şi o întâlnire a celor doi şefi de servicii secrete pe un teren neutru, care este România“, a declarat Baciu în emisiunea „Prim Plan“, de la TVR.

Cine este şeful CIA

John Brennan a fost nominalizat de Barack Obama, preşedintele SUA, pentru a prelua conducerea CIA, în ianuarie 2013, după ce fostul director al Agenţiei, David Petraeus, a demisionat din cauza implicării într-un scandal sexual. Numirea lui Brennan, în martie 2013, a cauzat însă dispute în Senatul American, care trebuia să-şi dea avizul.

Republicanul Rand Paul a blocat votul cu un discurs de aproximativ 13 ore în care a cerut Casei Albe lămuriri în privinţa folosirii dronelor pe teritoriul SUA. Brennan este considerat arhitectul programului cu drone al SUA, proiect care ridică acum numeroase semne de întrebare, după ce Administraţia Obama a recunoscut că patru cetăţeni americani au fost ucişi în atacuri cu drone.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite