Cinci criterii pentru alegerea parlamentarilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întotdeauna am fost de principiul că trebuie să ai nişte criterii şi să urmăreşti care dintre candidaţii înscrişi pe buletinele de vot îndeplinesc cele mai multe dintre aceste criterii. Chiar dacă e pandemie, trebuie să mergem la vot pentru că altfel riscam să ne trezim că cei aleşi nu aduc deloc cu profilul politicianului pe care ni-l dorim.

 Dacă vor fi aleşi candidaţi care îndeplinesc măcar câteva dintre criteriile noastre, acest lucru va reprezenta o mica victorie pentru că odată eliminaţi cei care nu îndeplinesc niciun criteriu, să avem şansa ca la următoarele alegeri, să alegem dintr-o listă de oameni care îndeplinesc şi mai multe dintre criteriile noastre.

În acest an, criteriile sunt aparte, pentru că suntem în mijlocul unei crize medicale şi economice. Viitorii decidenţi trebuie să fie în stare să gestioneze această criză şi să navigheze un context internaţional marcat de Brexit, de Pactul Ecologic European şi de un război comercial.

Lideri

Partidul pe care îl votez trebuie să aibă lideri, nu şefi. E o mare diferenţă. Şefi au toate partidele, însă liderii sunt mult mai greu de găsit. Sigur e bine să ai lideri întotdeauna, dar într-o criză, chiar e esenţial. Cum putem să ne dam seama cine are stofă de lider? Pai, un lider are curajul să spună un adevăr nepopular, atunci când este în interesul ţării. Un exemplu, este comunicarea despre vaccinare. E uşor să spui că se vaccinează cine vrea. Însă, e mai greu să spui că este important ca toată lumea care nu are contraindicaţii medicale şi se poate vaccina, să facă acest lucru, pentru că doar aşa îi protejam pe cei din jur de coronavirus şi mai ales pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale. Economiştii încurajează vaccinarea, pentru că înţeleg conceptul de externalizare pozitivă, adică o acţiune care, fără intenţia noastră, are efect pozitiv asupra celor din jur. Deşi atunci când te vaccinezi te gândeşti la sănătatea ta, de fapt efectul major al deciziei de a te vaccina este asupra celor din jur, care sunt astfel protejaţi. De exemplu, candidaţii care nu vorbesc azi despre importanţa vaccinării anti-COVID sau mai grav, se eschivează sa răspundă dacă se vor vaccina, pică din punctul meu de vedere testul de leadership. 

Specialişti

Avem nevoie de specialişti care să îi informeze pe cei care iau decizii. Nu, nu cred că fiecare candidat pentru Parlament trebuie să fie specialist. E absurd. Specialiştii sunt puţini, au doctorate în domeniul de expertiză, au experienţă vastă şi preferabil, au recunoaştere internaţională în domeniul lor. Nu, nu sunt cusurgie. Asta înseamnă că eşti specialist. Au partidele 1-2 specialişti pe fiecare domeniu? Cum ştim asta? Pai, aici e simplu. Dacă îi au, îi scot în faţă. Nu are niciun sens să îi ţii ascunşi. Dacă nu aţi auzit de specialiştii unui partid pe un anumit domeniu, sigur nu îi au.

Caracter

Nu trimiţi la război să se bată pentru tine o persoană fără caracter, că dezertează. E simplu.  Suntem în plin război împotriva coronavirusului şi nu trimitem oameni fără caracter în Parlament şi în Guvern să lupte în acest război. În general, se descalifică cei care zic una şi fac alta. Eu nu spun că nu se poate ca cineva să îşi schimbe părerea pe o anumita temă. E permis, chiar indicat câteodată, asta arata că se documentează, învaţă şi se adaptează unei situaţii noi. Dar, atunci când zici una şi faci alta, fără alte explicaţii, asta spune mult despre lipsa de caracter.  Dacă spui că sunt bani în buget pentru scop anume, când de fapt nu existau niciodată pentru că nu era prevăzută sursa de finanţare pe nicăieri şi doar când e momentul să dai acei bani, recunoşti că ei nu există, asta spune ceva despre caracterul celui care a promis fără o bază reală. Una e să spui că sunt bani în buget pentru o majorare de venituri destinată unor categorii şi să nu faci majorarea, şi alta era să spui oamenilor să nu-şi facă planuri pentru această creştere, însă se fac eforturi pentru ca majorările prevăzute să fie eşalonate în timp, pe măsură ce se identifică fondurile necesare. În primul caz, vorbim despre o minciună cu picioare scurte şi cu siguranţă doar o persoană lipsită de caracter poate apela la astfel de strategii.

Se preocupă de viitor

E foarte important să alegem câţi mai mulţi oameni care văd dincolo de ziua de mâine. Societatea noastră se va confrunta cu probleme mari în viitor precum, încălzirea globală, restricţii de muncă în Marea Britanie după Brexit, probleme cu plata pensiilor viitoare din cauza scăderii populaţiei. Puţini politicieni vorbesc despre aceste probleme. Cred ca este şi mai important să vedem din acţiunile lor cine pune valoare pe viitor şi cine se gândeşte numai la ziua de azi. Putem analiza, de exemplu, deciziile legate de contribuţia la Pilonul 2 de pensii, ca să ne facem o idee. În Pilonul 2 se duc o parte din banii pe care îi plătim în asigurări sociale şi se acumulează într-un cont pe numele nostru care este investit pentru ca atunci când ieşim la pensie să beneficiem de o pensie în plus faţă de cea constituită din Pilonul 1.  Mai puţini bani viraţi către Pilonul 2 înseamnă mai mulţi bani disponibili pentru plata pensiilor de azi pentru pilonul 1 şi mai puţine fonduri pentru pensiile viitoare.  Este un exemplu foarte clar de decizie politică luată din comoditate şi lipsită de viziune. Aici se descalifică cei care au redus contribuţia la Pilonul 2, cei care au ameninţat că va fi naţionalizată, cei care au promis atunci când erau în opoziţie că vor creşte contribuţia la Pilonul 2 şi nu au făcut-o atunci când au ajuns la putere.

Fără xenofobi, extremişti şi instigatori la ură

Sunt româncă şi sunt mândră de asta. Naşul meu de botez a trăit în Turda şi vorbea româneşte, ungureşte, ţigăneşte şi nemţeşte. Când se întâlnea pe strada cu cineva, îi vorbea cu respect pe limba lui şi era foarte respectat, aş spune, chiar iubit de toată lumea. Respectul se câştigă cu respect, e un lucru pe care politicieni noştri ar trebui să îl ştie. Nu spun că trebuie să vorbim toate aceste limbi. Româna e de ajuns, însă pe româneşte trebuie să vorbim cu respect cu toate minorităţile, cu toată populaţia. Rămânem patrioţi şi dacă facem asta, pentru că până la urmă aşa construim o societate armonioasă. Orice lider sau partid care instigă la furie nu va primi votul meu. Suntem în plină pandemie şi societatea e oricum stresată şi divizată. Nu avem nevoie de partide care să instige la ură, cum ar fi, dinamoviştii împotriva steliştilor. Sau să îi întrebe pe dinamovişti cum se simt dacă au vecini stelişti. Eu le-aş răspunde că m-aş simţi foarte bine, mulţumesc. Suntem toţi microbişti. Get over it, cum ar zice americanii!

Ne vedem duminică la vot!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite