Cine este Călin Georgescu, propunerea AUR pentru postul de premier al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Georgescu FOTO David Muntean
Călin Georgescu FOTO David Muntean

AUR, partidul care a produs surpriza în alegerile parlamentare de duminică, a prezentat oficial o propunere la postul de premier.

Dorin Lulea, vicepreşedintele partidului Alianţa pentru Unirea Românilor, a anunţat luni că propunerea formaţiunii sale pentru funcţia de premier este Călin Georgescu, prezentându-l drept „un român patriot”.

„AUR şi-a prezentat din campanie propunerea de premier şi nu îi vom înşela pe români. Călin Georgescu este un român patriot ce se ridică la înălţimea unei asemenea funcţii. Nu este membru de partid, AUR propune români competenţi, indiferent de statutul lor politic”, a anunţat Dorin Lulea.

Cine este Călin Georgescu?

Călin Georgescu, în vârstă de 58 de de ani, nu este necunoscut scenei politice româneşti. A mai fost vehiculat la postul de prim-ministru dinspre PSD, de fiecare dată sub formula de tehnocrat, şi s-a remarcat în trecut cu un discurs anti-occidental, inclusiv cu opinii împotriva intrării României în zona euro.

Călin Georgescu este un cunoscut expert de mediu. A fost între 2000 şi 2013 directorul executiv al Centrului Naţional de Dezvoltare Durabilă. Totodată, acesta a fost numit de Guvern pentru a coordona dezvoltarea a două versiuni a Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă, mai întâi în 1999 şi apoi în 2008.

Călin Georgescu a mai fost raportor special al ONU, dar şi reprezentant al Comitetului Naţional UNEP pentru România. Acesta a mai ocupat funcţii de consilier şi de secretar general al Ministerului Mediului, director al Departamentului Organizaţiilor Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe şi secretar general al Asociaţei Române pentru Clubul Romei. În noiembrie 2015, după tragedia de la Colectiv, numele acestuia a fost vehiculat de mai multe ori în presă pentru funcţia de premier, fiind menţionat mai ales pe filiera Sputnik, un canal de propagandă al Rusiei.

Într-o intervenţie la TVR1, Călin Georgescu a făcut un tablou apocaliptic României: „Falimentul este o chestiune de probabilitate matematică pentru România. (...) România a ajuns aici pentru că e într-un haos bine calculat. Trăim într-o formă anticulturală, s-a pierdut ruşinea”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite