Politică

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt candidatele la Primărie şi ce vor ele?

36
4 May 2016 15:50:02
Roxana Dumitrache
Ele sunt doar o parte dintre candidatele la alegerile locale de anul acesta, din Capitală FOTO Adevărul
Ele sunt doar o parte dintre candidatele la alegerile locale de anul acesta, din Capitală FOTO Adevărul

Când o femeie intră în politică, se schimbă ea, când multe femei intră în politică, se schimbă politica – o parafrază parţială după aserţiunea curajoasă a preşedintei chiliene Michelle Bachelet – care devine, în contextul alegerilor locale, o ipoteză verificabilă.

Intrarea în cursa electorală a unui număr de femei, număr căruia mă feresc să îi ataşez vreun atribut – pentru că ar fi parţial sau forţat – schimbă în mod consistent dinamica electorală. Vestea bună e că prezenţa unor femei în oferta electorală nu mai e percepută ca un exotism care trebuie anunţat, deci identitatea de gen nu mai e neapărat un element de strategie şi comunicare politică. Lungul drum de la „Încearcă şi cu o femeie!“, sloganul inept folosit de candidata PRM Codruţa Arvinte şi moşit probabil de cele mai misogine minţi, este pavat, însă, de forme mult mai subtile de misoginie care vor fi testate, într-o primă fază, la alegerile locale.

E un truism, dar încă mai funcţionează prejudecăţile asupra capacităţii de leadership a femeilor. Imaginea canonică a candidatului la primărie a fost multă vreme cea a bărbatului care extrapolează rolul tradiţional de pater familas către pater urbis. Cu mânecile cămăşii suflecate şi uneori cizme de cauciuc, asezonate unor schimbări bruşte de personalitate, ca în cazul diplomatului Mircea Geoană, care se voia natural într-o ipostază total străină lui, primarul defilează prin praful pitoresc al străzilor neasfaltate. Trebuie să fie un aşa-zis gospodar, oricât de mult provincialism şi proastă înţelegere a fişei postului ascunde sintagma. Mai mult, trebuie să folosească forme verbale ciudate, paterne pe de-o parte, proaspăt ieşite dintr-un cocon al bunăvoinţei, pe de altă parte: „le-am făcut bucureştenilor un părculeţ, voi avea grijă de copiii locuitorilor sectorului x, le voi asigura protecţie…“. Doar că aşteptările electoratului s-au rafinat şi, dincolo de elenul gospodăresc, e limpede că alte elemente compun fişa postului unui viitor primar şi proiecţiile electoratului despre acesta; se înţelege din ce în ce mai mult că în chestiuni edilitare viziunea, capacitatea managerială şi grija faţă de cetaţean înţeleasă corect sunt esenţiale şi nu voluptatea candidatului de a se plimba în cizme prin praful oraşului.

În acest moment de ruptură imagologică, candidatura unor femei la funcţii tradiţional masculinizate reprezintă nu doar un test pentru electorat, cât şi o probă de repoziţionare a mesajelor de campanie construite în jurul identităţii de gen.

E o greşeală tactică să mizezi pe gen ca element central de comunicare, ba dimpotrivă, un mesaj alb, fără a accentua valori asociate feminităţii sau revenidcate din rolurile de gen, e dezirabil. Candidatura unei femei nu trebuie văzută ca fiind un accident fericit, o ruptură de ritm, un exotism de care facem caz şi pe care îl aplaudăm frenetic, ci dimpotrivă, parte a unui exerciţiu democratic firesc.

Până acum, cele mai vizibile candidate sunt, cum era de aşteptat, Gabriela Vrânceanu-Firea (PSD), Laura Chiriac (ALDE), Cristina Pocora (PNL) şi Clotilde Armand (USB). La sectorul 1, PNL o avea ca primă propunere pe Diana Tuşa, care începuse o pre-campanie destul de consistentă ca mesaje, dar care a fost, în bunul spirit al disonanţei cognitive a PNL-ului, înlocuită de Alexandru Nazare.

Cristina Pocora

E, totuşi, salvatoare candidatura Cristinei Pocora (pentru Primăria Sectorului 3) în contextul dinamicii ambigue a PNL-ului, partidul care a adus pe agendă cotele de gen, deşi a propus 7 candidaţi sau, după aritmetica râzgândirilor succesive, 10 candidaţi pentru Primăria Generală şi primăriile de sector. Cristina Pocora e, deci, figura salvatoare a PNL-ului, deşi propunerea ei nu ar fi trebuit să vină ca soluţie de criză, ci o ofertă electorală corect asumată a partidului.

Gabriela Vrânceanu-Firea

Dintre toate candidatele, Gabriela Vrânceanu-Firea are cea mai vizibilă pre-campanie. După o serie de declaraţii hazardate şi, la limită, ridicole pentru tot ce înseamnă feminitate, autonomie, echitate: „Ideea mea de forţă este aceea că o femeie face curat zilnic după mai mulţi bărbaţi. Cred că bucureştenii au nevoie de o femeie la primărie”, pare să-şi fi reconfigurat strategia de comunicare renunţând la aerul profesoralo-matern al femeii care „face curat după bărbaţi” şi să mizeze, cel puţin până acum, pe resorturi nebănuite ale eleganţei în comunicare. E greu de imaginat, însă, cât va dura până va arunca din nou în spaţiul public o declaraţie năucitoare.

Laura Chiriac

Candidata ALDE pentru sectorul 1 a reuşit cu o eficienţă care a atins perfecţiunea, să genereze deja o anecdotică bulivardieră pe marginea căreia voi evita să glosez. E limpede că e printre cei mai bun comunicatori din această campanie, însă evenimentele recente, explicaţiile de după şi toate ramificaţiile poveştii de dragoste extraconjugală aduc un deserviciu femeilor candidate, în general. Dubla masură a moralităţii publice e vizibilă şi aici, un bărbat surprins în ipostaze similare ar fi fost poate chiar admirat, la limită, invidat pentru proba virilităţii şi a masculinităţii.

Clotilde Armand

E probabil cea mai interesantă şi ofertantă imagologic candidată. Susţinută de USB, singura formaţiune care a respectat integral echitatea de gen, propunând 3 femei şi 3 bărbaţi pentru cele 6 sectoare, Clotilde Armand are ceea ce am putea numi lejer CV-ul corect: manager Egis România, studii la Massachussetts Institute of Technology şi Ecole Centrale din Paris, surprinzător de fluentă în limba română, cu o strategie de comunicare gândită cu mult tact şi decenţă, fără sclipiri de geniu al comunicării, dar şi fără stridenţe.

În cazul lui Clotilde Armand, testul electoral va avea o dinamică nouă: nu e doar femeie candidând pentru un post tradiţional masculinizat, ci e o franţuzoaică, aparent străină de realităţile sectorului 1, sector care nu e doar zona centrală, copilul alintat în care s-au pompat bani şi grijă ediliară în ultimele mandate, ci înseamnă şi Griviţa, Bucureştii Noi, Dămăroaia, spaţii în care e foarte probabil ca Armand să pară corpul străin. Totuşi, rămân la ideea că de departe cea mai interesantă candidatură e a lui Clotilde Armand şi că prezenţa ei, chiar şi în Consiliul Local, ar aduce mai mult firesc, tact, profesionalism, bun gust în definitiv.

Roxana Wring

O candidată cu un CV similar este Roxana Wring, propunerea USB pentru sectorul 3, preşedintă a Asociaţiei ProDoMo, absolventă London School of Economics, cunoscută în societatea civilă pentru activitatea ei longevivă şi consistentă în apărarea patrimoniului. E, probabil, singurul candidat pentru primăriile de sector care înţelege literal sintagma de civil servant şi care, întoarsă din Londra, a ales să poarte lupte pentru conservarea clădirilor de patrimoniu, uneori cu sorţi de izbândă, alteori frământate sau boicotate de opreliştile şi sincopele distopiei din administraţia locală.

Administrarea Bucureştiului a fost, până acum, un şir îndelung de rateuri, de afaceri imunde, de lipsă de viziune combinată cu nepăsare sistematică şi cu stridenţa kitsch-ului sufocant al unor reconstrucţii dezolante, de improvizaţie plasticată şi urâtă, în cel mai ţipător şi jalnic mod. Finalmente, de lipsă de grijă faţă de cetăţean. Nu ştiu dacă intrarea în cursă a acestor candidate şi a altora, pentru că lista nu e completă, poate schimba în mod fundamental, la faţă, Bucureştiul. Dar, în mod cert, câteva dintre aceste candidate, ajunse în funcţii-cheie ale administraţiei locale, vor încerca să transforme oraşul sau bucăţi din el într-unul care să-şi merite locuitorii. Vor încerca, asta e cert.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Podar
4.05.2016, 17:11:49

Nu am timp si nici placere Sa le iau decat pe... rand... Ale mele maniere, Nu vor sa le vad..plangand. Sa 'ncepem cu "coana Firea": Cocoana Coana, ce prefera ..rosu, Demonstreaza, ca si-acasa, E gaina si cocosu, Mahalaua-n stare..crasa., Vrea sa para chiar o "doamna", Subtirica si la cioc, Chiar si in tarzia toamna, Se poarta ca-n...iarmaroc. Au trecut anii degeaba, Peste fizicu-i coafat... Shifonata e taraba Dornica de-aplaudat. Plina e de draci cocoana, De-'ndraznesti s-o contrazici... E in Voluntari "baroana", Pe blazon,avand...urzici. In trecut,o parasuta, Definea al ei destin, Astazi e neintrecuta, La ochiade si..venin. Antrenata-n cioraneala, Antenista deocheata, Se crede mare scofala, Cu fitze de curca beata. Cu saltarile-i de poala, Vrea s-ajunga..primaritza... Pe a noastra Capitala, Cocoana..mironositza. Psd-ista inflamata, Purtatoare de stindard... Ne promite infoiata, (Dupa stratul greu de fard) Cum va da cu noi de gard..!!! Faptul ca e o..consoarta, De primar ,de Voluntari, Cu talente mari la cearta, Trei copii la..bracinari, Se considera onesta, Potrivita in fotoliu, Amazoana indigesta, Ce se varsa de orgoliu. Chiar se crede ..competenta, Mama celor trei copii...?!!! Doar la Bac,n-a fost atenta, Doi ,din ei,find mai..zurlii...!!! Daca nu a fost in stare, Copilasii sa-si educe, Obrazul ,cum nu-i tresare, Vrand ,pe noi ,a ne..conduce...?!!! .............. Am avut deja parada Celor din al ei partid, Care ne-au facut dovada, Ca sunt buni de pusi la ..zid. Pe cine ,vrea cu vrajeala Fandosita, sa ne poarte...?!!! Ei,tot vin cu pacaleala, Noi..platim .."oalele sparte". Cu maimutareli viclene, Dandu-si ochii peste cap Tzatza ,cu clipiri de gene Si ispite la ciorap, Lauda si-acum galosii, Premierului cel hotz... Ea ,dorind cu ticalosii, Sa ne puna iar la..coltz. Ea,viseaza,cum se vede, Centrul" sa-l..Ilfov-iz-eze, Pentru asta se repede, Dintre rujuri si coafeze. N-am avut destule clipe, De rusine nationala... Acum,una dintre tipe, Se vrea "sefa"-n..Capitala...?!!! Ce-am ajuns,bordel de fufe, Gara pentru panarame... Unde vin sa-si spele rufe, Politruci cu chip de mame..?!!! Masti,rujate,parfumate, Deghizate mahalale, Sar pe noi..cosmetizate Sa ne faca de fecale. Sa ne tzina,ca la scoala, Lectii de 'democratie, Cand,in viata de spoiala, Au fost puse pe..hotzie...!!! P.S. Cunosc si doamne-adevarate, Insa nici una dintre ele... Nu-i asa plina de pacate, Ca traista asta cu...belele.

-2 (6 voturi)
Marcel Panciu
4.05.2016, 17:19:40

Un lider autentic se vede si din colaboratorii pe care si-i alege, iar din acest punct de vedere Nicusor Dan demonstreaza din nou ca e cel mai bun. Locuitorii sectorului 1 au sansa de a fi reprezentati de un primar dinamic si bine pregatit in persoana d-nei Clotilde Armand, sper sa fie suficient de maturi incit sa nu rateze aceasta sansa.

+1 (3 voturi)
Podar
4.05.2016, 17:56:04

@Marcel de Panciu...amice..prin comparatie cu G.Firea si celelalte..Da,e de preferat "Neicusorul".Doar in aceste limite matematice,in rest...no coment...

-2 (2 voturi)
Aspida
4.05.2016, 21:45:09

Cam lungă elegia pesedea-firea-scă…

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
4.05.2016, 17:58:33

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările