Politică

articolul anterior articolul urmator

Cine va câştiga anul politic 2020?

28
9 Jan 2020 14:59:08
Ion M. Ionita
Ca să se ajungă la anticipate, premierul Orban ar trebui să fie demis sau să demisioneze FOTO Sever Gheorghe
Ca să se ajungă la anticipate, premierul Orban ar trebui să fie demis sau să demisioneze FOTO Sever Gheorghe

În următoarele luni vom avea alegeri locale şi parlamentare, rămâne de văzut dacă în cazul celor din urmă vor fi organizate anticipat sau la termen. Indiferent însă de calendar, 2020 va aduce o nouă configuraţie politică pentru un mandat de patru ani întrucât, până în 2024, calendarul nu mai prevede nicio altă rundă de alegeri. Este şansa unui ciclu electoral în care se poate construi. Şansa, nu şi certitudinea.

Guvernul Orban, ca oricare altă guvernare aflată în primele luni de la venirea la putere, beneficiază de un spor de încredere în sondaje, este un bonus pe care oamenii îl acordă, dar cu termen de validitate destul de scurt. Poziţia conjuncturală care arată un PNL pe val în sondaje ar îndemna la alegeri anticipate. Liberalii ar putea conta pe rezultate care să le ofere o majoritate clară în viitorul Parlament. Problema este că anticipatele sunt greu de obţinut din punct de vedere tehnic, chiar dacă, la prima vedere, ar fi un proces benefic pentru PNL.

În primul rând ar fi nevoie de demiterea Guvernului sau de o demisie a premierului. Apoi de respingerea a două propuneri de guvern în termen de 60 de zile. Avantajul este că preşedintele Klaus Iohannis nu va numi un candidat pentru funcţia de premier din afara PNL, deci puterea executivă va rămâne în mâinile liberalilor.

Dezavantajul este că PNL nu are majoritatea în Parlament, iar votul poate fi surprinzător ţinând cont că PSD nu îşi doreşte anticipate, iar pentru parlamentarii care nu mai au mize politice deosebite nu este o prioritate să-şi scurteze mandatul. În acestă situaţie, PSD nu are interes să dea jos guvernul prin moţiune de cenzură, iar o demisie a premierului pentru a se ajunge la anticipate poate bloca guvernarea în momente în care nu ar fi deloc recomandată o stare de incertitudine din raţiuni interne sau internaţionale.

Nu este deloc exclus ca, în cazul în care se intră în procedura anticipatelor, o majoritate parlamentară condusă de PSD să voteze noua propunere de guvern sau pe a doua, zădărnicind întreaga acţiune.

Probabil că anticipatele nu vor rămâne o prioritate, deşi chestiunea va mai fi analizată pe toate părţile.

Dar cea mai mare problemă electorală o reprezintă alegerea primarilor. Revenirea la două tururi de scrutin ar reprezenta cu adevărat o măsură cu consecinţe importante, cu potenţial să schimbe semnificativ peisajul de putere din teritoriu. Rămânerea la sistemul cu un singur tur va replica ceea ce avem astăzi, cu PNL şi PSD conservându-şi în mare aleşii locali, în timp ce restul, în special USR, s-ar vedea într-o postură clar dezavantajoasă.

Decât să intre în cursa pentru anticipate, ar fi mai benefic pentru PNL să asigure revenirea la două tururi de scrutin, printr-o ordonanţă de urgenţă, dacă nu se poate altfel. Resetarea scenei politice în teritoriu va aşeza bazele unei reconfigurări la alegerile parlamentare într-o măsură mai sigură decât forţarea anticipatelor.

După cum a început în plan extern, prin tensionarea periculoasă a situaţiei în Orientul Mijlociu, cea mai complicată zonă a lumii, anul 2020 a adus deja o doză mare de impredictibilitate, ceea ce impune asumarea câtor mai puţine riscuri în plan intern. Guvernarea responsabilă este un factor capabil să aducă voturi, chiar dacă pentru mulţi dintre cei care s-au perindat pe la putere până acum, aşa ceva a fost de neconceput. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Lucifer
9.01.2020, 15:27:04

Anul electoral 2020 va fi decis de următoarea configuraţie de forţe electorale: PNL=30-35%, PSD=25-30%, A2020=15-20%, Minorităţi( total)=10%. Nu cred că PMP, ALDE, Pro-România vor rezista.

0 (6 voturi)
Radu Mircea
9.01.2020, 15:46:51

# Prezenta la vot devine esentiala cind patru ani cine iese , ramine la butoane . Daca mai lasam sa voteze alti in locul nostru , ne vom trezi cu niste specimene care vor spune '' pentru ca putem , avem votul poporului '' .

+4 (8 voturi)
Ionel Marcu
9.01.2020, 16:40:50

Sper să forțeze anticipatele, Orban nu poate guverna decât prin OUG și asumări de răspundere. Se va ajunge la situația ciudată, aberantă, ca un guvern PNL propus de Iohannis (probabil al doilea), să fie votat de PSD și ALDE „pentru” iar de PNL, ProRomânia, USR, PLUS -„contra” .

+5 (5 voturi)
eu doar constat
9.01.2020, 16:40:36

Nu cred ca important este cine este castigatorul politic al anului 2020. Avand in vedere ca fiecare partid, care se respecta, candideaza numai pentru a accede la guvernare, adica la demnitatea de ministeriat, iar a fi ministru inseamna a fi in slujba oamenilor (si ca litera si ca sens), important este ca oamenii (poporul sau natiunea) sa nu piarda. Daca un partid va iesi castigator, iar natiunea iese in pierdere, inseamna ca n-am invatat nimic din epoca Basescu-Boc. Nu poti sustine sacrificarea poporului tau argumentata prin "interesul national", intrucat nu exita astfel de interes in afara natiunii, ori PNL se pare ca merge pe aceasta idee.

+3 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
9.01.2020, 16:59:24

Da, dom Ioniță..! Oricum am da-o, anul asta e nașpa tare cu politica..! Si in afara de asta interna, e si cea externa, si daca ne mai cade si vreo boamba iraniana in ograda, chiar n-am facut nimic..Numai sa nu ologească vreun caine ceva, ca oricum oameni nu omora deloc. ”E” ieftine si de aia ”e” umane tare de tot boambele islamistilor. Despre astea de pe rachete vorbesc, nu despre alea puse cu mânuța lor de catre gingasii emigranti ai Islamului, sa bubuie printre civili, femei si copii. Aaaa..Daca ne-ar pica in ograda o boambă de aia scumpă, atoamică americana, de vreo cateva milioane de dolaroi en detail, le-am vinde-o fara TVA iranienilor inainte de exploda la noi si ne-am pricopsi imediat..! Dar nu cred ca avem noi bafta asta..! Asa insa.. De aia ziceam sa-i lasam pe toti cei din politica interna si externa sa-si sparga capetele cum vor ei.. Noi doi, ne tinem de plan: directia Vanuatu, plaja, hamacuri, cocteiluri cu umbreluțe, băștinoase bronzate de la mama lor si echipate standard (2 frunze), facem un ziar acolo in romana(ca sa nu intelega nimeni cand ii injuram), matale il scrii si eu il comentez, si..gata, trai pe vătrai, neneacă..! Nu mai putem noi de panarama din politica..! Ce zici..? Fac bagajul..?

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările