Politică

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt cei 8 independenţi care vor să ajungă la Bruxelles

14
18 Apr 2014 12:22:47
Autor: Mădălina Mihalache
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Opt candidaţi independenţi se vor afla pe buletinele de vot din 25 mai. Vedete, oameni de afacere, dar şi simpli anonimi speră să ajungă în Parlamentul European promovându-se cu mesaje din Biblie, din viaţă sau din televiziune. „Adevărul“ vă prezintă ce se află în spatele numelor pe care le veţi găsi pe buletinul de vot pentru alelgerile europarlamentare de luna viitoare.

Pe lângă arhicunoscutul Mircea Diaconu, care a câştigat lupta cu ANI pentru a candida la alegerile europene, alţi şapte candidaţi independenţi au trecut testul Biroului Electoral Central (BEC) şi au intrat în cursa alegerilor din 25 mai.

„Cer un efort bisericilor“

Biserica se împacă bine cu politica. O demonstrează Iulian Capsali, candidat independent la alegerile europarlamentare, care vrea să lupte pentru ca România să rămână statul cu cea mai mare credinţă din Europa. „Biserica este locul în care ne refugiem în vremuri de cumpănă şi ca persoane, şi ca neam. Suntem, încă, statul european cu cea mai mare credinţă din Europa – aşa o arată, în mod obiectiv, toate statisticile. Spun „încă” pentru că se duc campanii susţinute în presă şi pe internet pentru ca această proporţie zdrobitoare să fie modificată artificial la nivelul percepţiei publice“, sună proiectul european al lui Iulian Capsali, într-un interviu pentru ziaristionline.ro.

Iulian Capsali a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru a se înscrie în cursă cu ajutorul preoţilor, deşi Biserica Ortodoxă Română interzice implicarea politică. „Au fost foarte mulţi preoţi care s-au implicat. Au fost şi cazuri de preoţi care au spus, fără să mă numească, că ar fi cazul să sprijine un candidat care susţine aceleaşi valori ca ale bisericii. Au fost şi cazuri de parohi care au fost mai direcţi şi mi-au spus numele“, a explicat Capsali.

Peter Costea este un alt candidat care nu şi-a obţinut cele 100.000 de semnături de unul singur. Cu un mesaj pro-familie, Costea este sprijint în demersul său de Asociaţia Familiilor din România şi de mai multe culte neoprotestante, fiind baptist.

Multifuncţional, dar agramat

Un alt candidat, anonim la prima vedere, este Constantin Filip Tiţian. La o căutare mai amănunţită pe  Internet aflăm însă că Filip a concurat cu Cristian Piedone pentru Primăria Sectorului 4, în 2012 şi are un CV impresionant. Potrivit propriului său cont pe Facebook, Filip este absolvent a nu mai puţin de trei facultăţi, Facultatea de Medicină, Facultatea de Drept, Facultatea de Finanţe Bănci şi, în plus, a absolvit cursuri la Institutul Diplomatic Român.

Toate aceste instituţii nu au fost îndeajuns pentru ca Filip să recunoască greşelile de ortografie de pe afişele de campanie din 2012.  Astfel, pe un afiş electoral se vorbea despre viitorul copiilor noştrii (cu doi i), iar candidatul se recomanda drept doctorant, în loc de doctorand.

De la afaceri cu gaz, medicină, turism,  televiziune, mediere, Filip le-a încercat pe toate. Candidatul independent la alegerile europene deţine o televiziune online, Filip TV, o clinică privată, o agenţie de turism, şi un birou de mediere. Ca mediator, Filip are un public ţintă amplu. „Ajut oamenii să rezolve conflicte. Răspund pozitiv tuturor rezidenţilor, afacerilor şi organizaţiilor din Bucureşti şi din împrejurimi. Sprijin avocaţii şi mediez cazuri la cererea instanţelor judecătoreşti“, spune Filip pe site-ul său de mediere.

Dănuţ Liga şi votul cu forţa

Fost deputat PDL în legislatura anterioară, Dănuţ Liga a luat decizia să candideze independent pentru un fotoliu cald la Bruxelles la rugămintea electoratului. „Mi-au solicitat să candidez. Eu i-am reprezentat, când îţi pun în faţă peste 75.000 de semnături nu ai cum să rămâi indiferent. Aceşti oameni au strigat să-i reprezint ca politician“, a spus Dănuţ Liga. În Parlament, Dănuţ Liga a propus un proiect de lege prin care românii cu drept de vot care nu se prezintă la alegeri să fie amendaţi cu unul până la şase salarii medii lunare.

Gimnasta dezbrăcată

Corina Ungureanu a devenit cunoscută la finalul anilor ’90, graţie activităţii sale sportive şi premiilor de talie mondială pe care le-a obţinut. De notorietate au fost, însă, şi pictorialele sale în revista „Playboy“,   iar de la apariţiile în revistele pentru bărbaţi, fosta gimnastă  a ajuns să fie consiliera primarului oraşului Ploieşti. Fostă membră UNPR şi, ulterior, PSD, ea a decis, în cele din urmă, să candideze independent la alegerile europarlamentare.

Deşi campania nu a început încă, dubla campioană mondială şi-a ales un slogan încă din vară, unul care a făcut deja istorie, la Pro TV: „Gândeşte liber!“. Tot pentru această primăvară, fosta gimnastă a mai pregătit un proiect: o autobiografie cu titlul „Povestea mea“.
Deşi nu şi-a prezentat proiectele pentru Parlamentul European, Ungureanu a stabilit deja publicul său ţintă: „toţi  cetăţenii români care gândesc liber şi care cred în rolul esenţial pe care îl joacă, într-un sistem democratic funcţional, societatea civilă“.

„Primul pas spre vindecare“

Un alt independent care a strâns semnăturile necesare pentru a intra în cursa pentru Bruxelles este Paul Purea. Doctor de profesie, Purea mizează pe cariera sa de medic pentru a-i convinge pe oameni să pună ştampila pe numele lui, în 25 mai. „Când o idee de bine stăpâneşte minte din ea se naşte vindecarea. Singurul medic român în Parlamentul European“, este mesajul cu care Purea a intrat în campanie electorală, deşi campania începe pentru toată lumea pe 25 aprilie, cu 30 de zile înainte de alegeri. Purea vrea „vindecarea“ ţării. „Veniţi ! Vă aştept ! Aveţi încredere în mine , aveţi încredere în voi , aveţi încredere în viitor ! Alegându-mă pe mine vă alegeţi în fapt pe VOI ! Alegerea mea va reprezenta primul pas adevărat , cinstit şi îndrăzneţ înspre schimbare , înspre vindecare !“, le trasmite Purea elctoratului.

Inginer, economist şi jurnalist

„Este vremea pentru o altfel de politică“, ne transmite şi Valentin Dăeanu, în clipul său de campanie. Este inginer, absolvent al Universităţii Politehnice Bucureşti - Facultatea de Automatică, doctor în ştiinţe economice (la Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti – Facultatea de Economie Generală)  absolvent al unor cursuri postuniversitare la Institutul Bancar Roman, la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Jurnalism sau la Academia de Ştiinţe Economice - Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori.

Pe aceeaşi temă:

Cum arată ordinea partidelor pe lista la europarlamentare

Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC), Florentin Sorin Drăguţ, a tras la sorţi joi ordinea ocupată de partidele politice pe buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare, după cum urmează: PDL, PMP, UDMR, USD, PNL, PRM.

VIDEO Candidat la europarlamentare cu sprijin preoţesc: „Cer tuturor să facă un efort, mai ales în schituri, biserici şi parohii“

Candidatul independent la alegerile europarlamentare din luna mai, Iulian Capsali, a strâns cele 100.000 de semnături necesare pentru a se înscrie în cursă cu ajutorul preoţilor, deşi Biserica Ortodoxă Română interzice implicarea politică.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

David Craiu
18.04.2014, 14:29:29

''Preşedintele Biroului Electoral Central (BEC), Florentin Sorin Drăguţ, a tras la sorţi joi ordinea ocupată de partidele politice pe buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare, după cum urmează: PDL, PMP, UDMR, USD, PNL, PRM.'' Frate ,da ce mână bună a avut ! A fost cu asistență tragerea la sorți ?Sau a fost asistat de gărzile pretoriene ale lui Caligula ?

-6 (8 voturi)
M Costi
18.04.2014, 15:29:56

Eu personal sunt foarte dezamagit de toate partidele politice , de modul cum au condus pana acum Romania , astfel incat voi vota un candidat independent , insa niciunul care a fost membru al vreunui partid si n-a incaput pe listele acelui partid ! N-as vrea sa se repete scena cu " Bine te-ai reintors E... , de acolo de unde , de fapt , n-ai plecat niciodata...!"

0 (4 voturi)
Nirolf
18.04.2014, 15:33:40

De ce nu ? Democratia poate fi uneori de tot hazul . Poate planta in coltul buzelor un zambet amar ironic . Iata ca avem bucuria de a candida pentru P E un atlet al credintei dand posibilitate habotnicilor sa fie reprezentati de distinsul domn IulianCapsali . Dupa cum afirma distinsul Romania este cea mai credincioasa tara din U E conform statisticilor. Tot conform statisticilor este pe ultimul loc in ceea ce priveste nivelul de trai . CONCLUZIE : credinta si nivelul de trai sunt marimi invers proportionale in U E . Cat priveste distinsul Filip Titian , nici o surpriza : multe diplome , putina competenta este sportul preferat al simpatiei electoratului nostru . Ce exemplu stralucitor ne da domnul doctor Viorel in aceasta privinta . Eu sunt de acord si cu distinsa gimnasta Corina . N-ar cadea parlamentarii UE in fund daca l-ar arata si lor ce a aratat distinsa cititorilor de Playboy ? In ultimul numar a onorabilului cotidian Click dl G Stanca propune ca cel mai mare fotbalist roman sa fie primit in Academia Romana . Eu as propune sa candideze pentru PE si sa crute Academia . Lipseste din pacate doamna Zavoranu si doamna Bahmuteanu si ca sa-l citez tot pe G Stanca : -Cand apare Bahnu-n usa -cu ochi mari ca de papusa ... Bine ca nu lipseste M Diaconu . De domnia sa a vorbit destul presa sa mai fie necesar sa mai adaug eu ceva .

+2 (4 voturi)
iftodie papadie
18.04.2014, 16:46:07

Cum se face ca suntem cei mai credinciosi dintre credinciosi mai catolici ca papa si mai evrei decit rabinul si totusi traim in tara cu cele mai multe accidente de circulatie la sutademii de locuitori si una dintre cele mai corupte tari din Europa. Sau poate ca suntem credinciosi doar pe afara.

+2 (4 voturi)
Ignacy Walaszczyk
18.04.2014, 20:50:47

Desteptilor Votati-va singuri este permis intro tara unde si aerul e corupt.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările