Politică

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt cei 10 candidaţi pentru Cotroceni. Alţi doi au fost prinşi cu semnături false, unul fiind salvat de CCR Pandele s-a retras din dragoste. Pleşoianu, de lene

59
23 Sep 2019 06:11:55
Autor: Iulian Bîrzoi, Sebastian Zachmann

În acest weekend, candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie şi-au depus semnăturile la sediul Biroului Electoral Central (BEC). Acolo, fiecare pretendent şi-a etalat sloganul de campanie, şi-a atacat duşmanii, sau şi-a făcut aparţia într-un mod inedit. Au fost însă şi cei care au renunţat în ultima clipă pe motiv că nu au adunat destule semnături, ori că au fost respişi pentru că s-au prezentat cu documente false.

La prezidenţiale, Klaus Iohannis pleacă favorit. Viorica Dăncilă şi Dan Barna se luptă pentru turul doi, în timp ce Mircea Diaconu şi Teodor Paleologu stau la pândă. Mai sunt patru candidaţi care vor face act de prezenţă: Kelemen Hunor, Cătălin Ivan, Alexandru Cumpănaşu şi Ramona Bruynseels. Viorel Cataramă şi Miron Cozma au fost descalificaţi după ce au falsificat semnături, în timp ce Liviu Pleşoianu, aflat în luptă cu statul paralel, a fost învins de statul degeaba. În cazul lui Cataramă însă, acesta a primit undă verde de la CCR, deşi BEC susţine că semnăturile acestuia sunt false.
 
1. Viorica Dăncilă, candidatul PSD, a fost prima care şi-a depus candidatura, aducând la sediul BEC 1,4 milioane de semnături. A venit însoţită doar de femei, printre ele Graţiela Gavrilescu (exclusă de curnd din ALDE) sau primarul Capitalei Gabriela Firea. Viorica Dăncilă a vorbit despre realizările PSD, dar a scăpat şi o gafă: după „orice om îi ese teamă de o plângere penală“, acum a spus că „orice mamă să nu îi fie frică“. „Niciun pensionar din această ţară să nu se teamă că pensia îi va mai fi tăiată, nicio mamă din această ţară să nu îi fie frică că nu va primi salariul sau că îi va fi tăiată alocaţia copilului, nicio familie din această ţară să nu mai aibă frica că va veni un Guvern care va lua măsuri de austeritate împotriva românilor“, a afirmat Dăncilă. Întrebată despre calităţile sale faţă de ceilalţi candidaţi, aceasta a subliniat că „aş fi primul preşedinte care a deţinut funcţia de premier“. 
 
FOTO Partidul Social Democrat / Facebook
 
2. Dan Barna, candidatul USR, s-a prezentat la sediul BEC cu aproape 400.000 de semnături aşezate ordonat în cutii, amintind de campania „Fără Penali în funcţii publice“. „Preşedintele Iohannis a fost un pompier pentru momentele în care casa a luat foc şi se prăbuşea. Eu cred că dacă era un gospodar mai atent şi mai diligent, poate nu ajungeam să luăm foc de atâtea ori în ultimii ani“, a spus liderul USR. 
 
Foto Inqaum Photos / Octav Ganea
 
3. Klaus Iohannis, candidatul PNL, a strâns peste 2,2 milioane de semnături, record, şi a răspuns la înţepătura lui Barna: „Am fost un pompier atomic, care  a prevenit să nu se prăbuşească România. Fără mine, PSD chiar ar fi reuşit să distrugă Justiţia şi să acapareze întreaga Românie“, i-a răspuns Iohannis liderului USR. Iohannis a făcut o baie de mulţime printre liberali şi a vorbit despre „România normală“, sloganul său de campanie. 
Foto Inqaum Photos / Octav Ganea

4. Cătălin Ivan, candidatul ADN (Alternativa pentru Demnitate Naţională) s-a prins şi el în hora declaraţiilor „pompieristice“. „Iohannis o fi fost atomic în vacanţă, dar în conferinţele de presă, în pauzele dintrea vacanţe când mai venea pe la Cotroceni, nu mi s-a părut deloc atomic. Mi s-a părut doar infatuate“, a spus Cătălin Ivan, fost europarlamentar PSD, plecat din partid după un conflict cu Liviu Dragnea.

5. Kelemen Hunor, candidatul UDMR, a avut o aparţie inedită: a venit la sediul BEC pe o trotinetă electrică. „Eu cred că preşedintele României nu trebuie să fie pompier. Nu trebuie să fie nici jucător, nici altceva, aşa cum am avut 10 ani de zile“, a declarat Kelemen Hunor. „Aţi încercat cu preşedinţi români, aţi încercat şi cu un preşedinte de etnie germană, acum e rândul să încercaţi şi cu un maghiar!“, e mesajul candidatului maghiar pentru votanţii români.

FOTO Mediafax

6. Mircea Diaconu, candidat susţinut de ProRomânia şi ALDE, a reluat discursul lui Liviu Dragnea. „Am tot vorbit despre acest stat subteran, ocult, acest stat există şi în ziua de azi şi funcţionează perfect cu protocoale, cu abuzuri incredibile. Cine să se opună acestui stat paralel ocult? Doamna Dăncilă, care a fost plecată nouă ani de zile şi nu ştie, nu l-a văzut? Nu ştie că există. Domnul Iohannis? Care este a treia replică de Băsescu, adică două mandate Băsescu şi încă una ca înlocuitor, ca să nu zic nechezol“, a spus Diaconu.

7. Teodor Paleologu, candidatul PMP, mizează pe România educată. „Sunt 30 de ani de la Revoluţie şi cred că România are nevoie la preşedinţie de un om care avea 16 ani la acel incident şi care s-a format în libertate. Acum 60 de ani, tatăl meu era arestat în lotul Noica, mă gândesc la ei cu foarte multă pietate, la tatăl meu, la Noica, la Nicolae Steinhardt. Această candidatură e o candidatură mărturie“, a spus Paleologu.

8. Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei, tânăra ucisă la Caracal, candidează independent şi se prezintă ca anti-sistem, deşi ONG-ul pe care îl conduce a fost finanţat cu sume exorbitante de guvernarea PSD: „Vă spun eu: sistemul e disperat! E în vrie! Ştiu cine a apăsat butonul de panică. Şi vreau să-i asigur pe cei care încearcă sa mă oprească să vorbesc, că nu o să tac niciodată. Voi fi mult mai incisiv şi mai hotărât!“, a scris Cumpănaşu pe Facebook.

9. Ramona Bruynseels, canidatul Puterii Umaniste, partidul fondat de Dan Voiculescu, îşi face deja planuri pentru preşedinţie. „După ce voi fi strâns milioane de mâini, voi fi privit milioane de ochi şi voi fi ascultat milioane de gânduri, pe baza lor, voi crea un set de politici publice pe care îl voi propune Guvernului“, susţine Bruynseels, care a făcut o gafă de proporţii în urmă cu câteva zile: a declarat că Rusia e membru NATO.

Pleşoianu, învins de statul degeaba
Deputatul PSD Liviu Pleşoianu, care se prezintă tot anti-sistem, n-a reuşit să strângă cele 200.000 de semnături. „Am luat bucată cu bucată toate listele cu semnături. Curate, asumate, de la oameni inimoşi, s-au strâns exact 146.328. Nişte persoane anonime foarte drăguţe tocmai mă «ajutau» pe ultima sută de metri să depun câteva zeci de mii de semnături produse la... un minunat xerox color“, a scris Pleşoianu pe Facebook. Un alt candidat eşuat, Andrei Stoican, a reclamat că i s-au oferit liste de pe „piaţa neagră a semnăturilor“. Nici Cătălin Berenghi, candidatul „dacilor liberi“, nu a reuşit să adune semnăturile. 

Pe de altă parte, Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, a anunţat, pe Facebook, că a strâns cele 200.000 de semnături pentru alegerile prezidenţiale, însă nu mai candidează. Motivul: ar pune-o într-o situaţie intragă pe soţia sa, Gabriela Firea, care, din postura de membru PSD, e obligată să o susţine pe Viorica Dăncilă.

Au fost şi candidaţi care s-au înscris, dar au fost descalificaţi. Miron Cozma, fostul lider al minerilor, şi Viorel Cataramă, fost membru PNL, au fost respinşţi de BEC. Motivul: o mare parte dintre semnăturile depuse erau false, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Cataramă a contestat apoi decizia la CCR, care mai apoi i-a dat dreptate. Deşi BEC susţine că Cataramă a venit cu semnături false, acesta poate candida.

Campania începe pe 12 octombrie
Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor a expirat ieri, la ora 24.00. Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale. Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Românii din străinătate vor putea vota timp de trei zile înainte fiecărui tur de scrutin.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

59 Comentarii

Pano
23.09.2019, 06:56:05

Lista echilibrata. Exceptandu-l pe dacopatul sinistru, Catalin Ivan si flat-earth porumbeaua Ramona, cu ceilalti se poate discuta. Ma rog, pe fiecare cat ii duce capul, pe unii, ca Veorica, spre deloc.

+5 (9 voturi)
Radu Mircea
23.09.2019, 07:00:52

# Multi veniti , putini alesi !!! Mai exact unul singur . Cred ca se stie de pe acum (spre disperarea prietenului meu Vinatorul/d.c.) ca neamtul va mai intirzia inca cinci ani la Cotroceni . O fi bine ??? O fi rau ??? Vom vedea ... Personal mi-as dori un Presedinte ca Paleologu , dar din pacate va fi mincat de shacalii politici cu dinti ascutiti . Vremea intelectualilor inca n-a sosit . Daca va fi sa vie vreodata .

+8 (16 voturi)
Argon Litium
23.09.2019, 07:21:35

Dancila va lua mu si sub 15%

+7 (7 voturi)
Tamas Szabadi
23.09.2019, 07:36:29

Dintre cei 9, vreo 3-4 nu vor aduna atâtea voturi, câte "semnături" au avut. Pronosticul meu la şansa de a fi ales: Herr Klaus 80%, Barna 15% Viorică 3% M. Diaconu 2 %. (Restul figuranţi, care nu au nici măcar şansa teoretică.) Mare lucru va trebui să se întâmple, dacă nu va fi aşa. Ps. "Motivul: ar pune-o într-o situaţie intragă pe soţia sa, Gabriela Firea": Poate INGRATĂ, nu intragă.

+9 (17 voturi)
Tamas Szabadi
23.09.2019, 07:39:20

Din păcate vremea lui Paleologu nu a venit.

+5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (59)