Cine sunt cei şase „anonimi“ din Guvern. Oamenii de încredere ai Ecaterinei Andronescu în Guvernul Ponta II

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici, omul aflat mereu la guvernare
Eugen Teodorovici, omul aflat mereu la guvernare

Premierul Victor Ponta a anunţat lista miniştrilor desemnaţi pentru a face parte din viitorul executiv. Majoritatea sunt politicieni cu ştate vechi, cunoscuţi în ochii publicului. Există însă şi o serie de miniştri care nu au avut o activitate vizibilă în politica de vârf, dar care acum au ajuns titulari pe ministerele unde înainte erau cel mult secretari de stat.

Adevarul.ro vă prezintă în continuare şase nume mai puţin cunoscute care fac parte din Guvernul Ponta II :

Doina Pană, omul aflat de 29 de ani în Educaţie

Doina Pană a fost o prezenţă discretă în politica de vârf, dar un membru activ în teritoriu. Ea este preşedintele organizaţiei de femei a PSD, filiala Bistriţa-Năsăud.

Noul ministru pentru Dialog Social, este cunoscută în terioriu ca unul dintre oamenii cei mai activi pentru zona de Educaţie, ea activând în acest domeniu de 29 de ani. Ca recunoaştere a meritelor a primit distincţia “Gheorghe Lazăr” clasa a II-a, iar Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului i-a acordat diploma pentru management performant.

În 2008, timp de opt luni, ea a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Anul acesta, a fost numită pentru o scurtă perioadă inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

La alegerile din 9 decembrie, Doina Pană a devenit deputat în Colegiul 1 Bistriţa-Livezile, obţinând 56,85% din voturi. Ea este singura femeie parlamentar din Bistriţa-Năsăud.

Liviu Voinea, ”materia cenuşie” a PSD în probleme de buget

Voinea a fost desemnat ministru pentru Beget, în Guvernul Ponta 2. El a făcut parte şi din Guvernul Ponta I, dar în calitate de secretar de stat în Ministerul finanţelor.

Numele lui Voinea a fost vehiculat, în 2009, şi în ceea ce priveşte ocuparea funcţiei de premier. El era una dintre variantele de premier ale PSD, dacă Mircea Geoană dacă ar fi câştigat alegerile din 2009.

Potrivit declaraţiei sale de avere din luna mai, Voinea are un teren intravilan în suprafaţă de 284 de metri pătraţi, în sectorul 1 al Capitalei, cumpărat în 2011, precum şi un apartament de 76,81 de metri pătraţi achiziţionat în 2006 în sectorul 4 al Capitalei.

De asemenea, Voinea are mai multe conturi şi depozite bancare în lei, euro şi dolari, a căror valoare este de peste 36.400 de euro, peste 20.000 de dolari şi peste 205.300 de lei, precum şi acţiuni sau părţi sociale la SIF 1, SIF 2 şi SIF 5, în valoare totală de peste 7.700 de lei.

Liviu Voinea nu ieşit în evidenţa, în politica de vârf, dar în interiorul PSD este recunoscut ca unul dintre personajele cu autoritate pe zona economică. La doar 37 de ani, el şi-a construit o carieră şi o reputaţie de specialist în economie, obţinând doctoratul în această disciplină la doar 24 de ani.

Voinea a fost memebru în Consiliul de Administraţie al Eximbank. Din această postură el a fost implicat într-un scandal cu europarlamentarul PDL Sebastian Bodu, după ce a adus critici dure Tratatului Fiscal.

În acest moment, Voinea este conferenţiar universitar doctor în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale la SNSPA.

Lucia Varga, şefa de la Garda de Mediu

Deputatul PNL Lucia Varga a fost nominalizată la conducerea Ministerului Pădurilor şi Apelor. Ea a fost şef al Gărzii de Mediu Bihor, dar şi secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.

Ea a fost aleasă deputat în 2008, iar la alegerile parlamentare din 9 decembrie, Varga a câştigat un nou mandat în Colegiul 3 Aleşd din Bihor, cu 59,94 la sută din voturi.

Potrivit declaraţiei de avere, Lucia Varga a cumpărat, împreună cu soţul ei, în 2008, un teren intravilan de 10.000 de metri pătraţi, iar în 2011 unul de 11.332 de metri pătraţi. Ea deţine, împreună cu soţul ei, un apartament de 49 de metri pătraţi, cumpărat în 1996, şi unul de 60 de metri pătraţi, cumpărat în 2006. Totodată, Varga are un autoturism Skoda cumpărat în 2004 şi un credit contractat în 2012, de 86.000 de lei, cu scadenţa în 2016. Potrivit declaraţiei de avere, Varga a încasat, anul trecut, de la Camera Deputaţilor un salariu de 50.784 de lei.

Eugen Teodorovici, omul aflat mereu în antecamera Guvernului

Eugen Teodorovici este ministrul desemnat pentru Ministerul Fondurilor Europene. Primul aspect care iese în evidenţa la Teodorovici este prezenţa sa în rcul gevernamental, indiferent de partidul aflat la guvernare.

Între 2004 şi 2005 el a lucrat la Ministerul Finanţelor Publice şi a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune.

În perioada 2000 – 2004, Teodorovici a lucrat la Ministerul Integrării Europene, ca director în Direcţia de Coordonarea a Programelor ISPA şi SAPARD. În perioada ianuarie – decembrie 2000, el a activat în Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.

Potrivit declaraţiei de avere din mai 2012, Teodorovici are trei terenuri intravilane în Bucureşti şi unul în Otopeni, cumpărate împreună cu Florentina Teodorovici. De asemenea, Teodorovici are trei case - una având 440 de metri pătraţi - şi un apartament în Bucureşti, cumpărate sau primite moştenire. În acelaşi timp, el deţine un autoturism Dacia 1310, fabricat în 1996 şi cumpărat în 1998.

Remus Pricopie, fostul consilier al Ecaterinei Andronescu

Remus Pricopie a fost desemnat ministru al Educaţiei. El a mai cochetat cu aparatul guvernamental, de fiecare dată sub conducerea ministrului Ecaterina Andronescu.

În perioada 2001-2003, Remus Pricopie a fost consilier al ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

În 2001, el a fost numit secretar general al Ministerului Educaţiei şi purtător de cuvânt, director al direcţiei de comunicare din Ministerul Educaţiei. Între anii 1998 şi 2001 Pricopie a fost expert în Ministerul Educaţiei, în care lucra încă din 1996, ca inspector de specialitate.

El este în prezent rectorul SNSPA, după ce, din 2005, a activat ca decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din SNSPA.

Mihnea Costoiu, omul susţinut de Ecaterina Andronescu

Mihnea Costoiu a fost numit ministru delegat pentru Cercetare. În prezent, acesta este rector al Politehnicii din Bucureşti şi unul dintre apropiaţii Ecaterinei Andronescu.

El a lucrat în echipă cu Ecaterina Andronescu ca director general administrativ al Universităţii Politehnica din Bucureşti din 2005 şi până în acest an, când a fost ales rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti.

În perioada 2001-2004, Costoiu a fost secretar general în Ministerul Educaţiei, iar în 2009, în timpul mandatului de ministru al Ecaterinei Andronescu, Mihnea Costoiu a fost secretar de stat.

În perioada 2001 - 2004 şi în 2009, Costoiu a fost membru în Comisia de Negociere a Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Banca Mondială, iar în 2003 - 2004 şi 2009, membru în Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Roman.
 

doina pana
liviu voinea
lucia varga
eugen teodorovici
remus pricopie
mihnea costoiu
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite